Een aantal jaren geleden stapte een telecombedrijf onze innovatiefabriek binnen. Ze hadden een eenvoudige vraag. 'We hebben als telecombedrijf een groot netwerk van gezinnen die we internet en telefonie aanbieden. Hoe kunnen we ons bestaand netwerk gebruiken om meer geld te verdienen?'
Na een periode van onderzoek en discussie stelden we hen drie nieuwe manieren voor om meer geld te verdienen. Ons eerste voorstel was om ook video- en audiodiensten, zoals video on demand, te leveren. Ten tweede kunnen zij clouddiensten leveren. Als telecombedrijf beheer je al de lijn tussen de klant en zijn data, dus kan je deze ook gemakkelijker en beter beveiligen dan andere cloudproviders. Deze twee voorstellen zijn door de Belgische telecombedrijven ook effectief uitgevoerd. Ons derde voorstel wordt nog niet toegepast op de Belgische markt. Dat voorstel was/is: Lever beveiligingdiensten.
Telebewaking
Een gemiddeld telecombedrijf heeft in de woningen en gebouwen van zijn klanten reeds verschillende apparaten staan: decoders, set-top-boxen, wifi-zenders. Voeg daar in elke kamer een apparaat toe en het telecombedrijf kan telebewaking gaan organiseren. Dit is een additionele dienst, waarvoor je op de maandelijkse factuur een extra vergoeding kan aanrekenen. Maar het genereert ook extra klantenbinding. Want als je de apparaten in iedere kamer van je huis moet veranderen om van telecomprovider te veranderen, dan wordt overschakelen al wat lastiger.
Daarnaast kan het telecombedrijf via data-analyse andere additionele diensten voorstellen. Zoals het regelen van de verwarming op basis van je aanwezigheid. Het kan de gegevens ook anonimiseren en verkopen aan een energiebedrijf, die dan productie real-time op de werkelijke vraag kan afstemmen.
Burger als bewakingsagent
De vraag is hoeveel een telecombedrijf voor dergelijke extra diensten kan aanrekenen? In hoeverre moeten we voor extra veiligheidsdiensten en -medewerkers betalen als er geen meldingen zijn? We willen ook niet langer voor wachtende taxi’s betalen nu we gewone mensen kunnen oproepen om ons rond te rijden. Wie een auto en een app heeft, kan vandaag Uber-chauffeur worden.
Dus: als ik een smartphone en een app heb, ben ik dan ik ook een beveiligingsagent? Misschien wel. Misschien kan ik als gewone burger in de toekomst betaald worden om een kijkje te gaan nemen bij een melding.
Kan je als gewone burger op eenzelfde dag om 13:00 uur taxichauffeur zijn, om 14:00 uur postbezorger, om 15:00 uur bewakingsagent en om 16 uur hondenoppasser? Waarom niet?
Misschien hoef je zelfs niet betaald te worden voor een interventie. Je zou ook punten kunnen krijgen voor iedere inspectie die je doet. En als iemand jouw woning komt inspecteren, betaal je met je gespaarde credits.
See
De mogelijkheden gaan verder dan enkel de bewaking van je huis. Stel je een app voor waarmee je foto’s kan nemen van dingen die je belangrijk vindt: je kinderen, huis, fiets, auto, … En als je je zorgen maakt over één van deze, dan kan je de app gebruiken om te kijken of er iemand in de buurt is. Loopt er iemand verdacht dichtbij je geparkeerde auto terwijl jij op kantoor bent? Vraag dan via de app aan het netwerk om een kijkje te nemen en eventueel een nieuwe foto door te sturen. Op die manier ben je gerustgesteld en kan je rustig verder werken. Gratis en voor niks, en altijd iemand in de buurt. Hoeveel mensen willen er basisbeveiliging als deze niks kost? Hoeveel mensen willen er nog betalen voor basisbeveiliging als ze niks kost?
In mijn hoofd bestaat deze app al. Ik heb hem zelfs al een naam gegeven ‘See’. Want soms verliezen we dingen waarvan we houden even uit het oog, en willen we door de ogen van anderen kunnen kijken om ze terug te vinden en ons gerust te stellen.
Met producten als Microsoft PhotoSynth kunnen we in de toekomst foto’s van verschillende beveiligers samenvoegen tot één virtuele wereld. We kunnen dan door de ogen van alle omstaanders kijken. De beveiliging kan nog verbeterd door samen te werken met de robots die weldra in onze huizen gaan wonen.
Digitale transformatie heeft een enorm potentieel om onze levens beter en veiliger te maken. Het is de juiste tijd om als bedrijf, organisatie of overheid na te denken hoe je mee kan evolueren, kan integreren in een ecosysteem en toegevoegde waarde kan leveren. Nadenken en dan ook doen 🙂