Van alle it-overheidsinitiatieven die ik de laatste jaren heb gezien, is Be Badges van Selor, de selectiedienst van de overheid, een van de meest innovatieve. Hopelijk krijgt het ook een kans.
Toen ik enkele maanden voor Computable een artikel schreef met vijf redenen om als it’er voor de overheid te werken, kreeg ik op Twitter wat schampere opmerkingen. Welke it’er wil nu voor de overheid werken, zo was de teneur.
De overheid heeft inzake it en innovatie bij sommigen soms een wat dubieuze reputatie. Al is zijn er mooie projecten. Een overheidsproject dat me bijvoorbeeld heel erg charmeerde is Be Badges van Selor, de dienst die bij de federale overheid instaat voor de selectie van kandidaten.
Laureatenlijst
Ik leg het even uit. Iedereen die meedingt voor een job bij de federale overheid, komt onvermijdelijk bij Selor terecht. Het is in ons land de moeder van alle selectiebureaus.
Jaarlijks bedient Selor tienduizenden kandidaten, die een gelijkaardig traject aflopen. Kandidaten moeten behoorlijk wat tests doorlopen, en krijgen doorheen het traject certificaten.
Kandidaten die bijvoorbeeld voor die eerste generieke test slagen krijgen bij Selor een vrijstelling van drie jaar. Maar uiteindelijk blijven er slechts enkelen over. In het jargon heeft men het in dit kader ook wel eens over een ‘laureatenlijst’, een rangschikking van de gelukkigen die voor de betreffende overheidsjob in aanmerking komen.
Wat met afvallers?
Tegenover deze geselecteerden staan dus veel afvallers. Velen van hen hebben gedurende het traject hun competenties aangetoond, al halen ze de eindmeet niet. Dat is jammer en best frustrerend. Want je kan wel iets dat ook getoond mag worden.
En dan komt Be Badges op de proppen. Het opzet is om al dat gemeten talent te kunnen delen met de ganse arbeidsmarkt. Want vandaag blijven dergelijke resultaten onzichtbaar voor de buitenwereld.
Selor maakt gebruik voor Be Badges van een systeem dat al bestaat: het zogenaamde Open Badges-systeem van Mozilla. Een Selor-medewerker zag het concept vier jaar geleden gepresenteerd worden op een seminarie en legde meteen de link met zijn organisatie. De rest is geschiedenis.
Toon wat je kan
Het principe van Be Badges is eenvoudig: via het platform zullen kandidaten hun testcertificaten ontvangen in de vorm van een badge, in de praktijk een digitale afbeelding. Kandidaten kunnen hun badge makkelijk delen met anderen. Je kan de link naar je badge bijvoorbeeld in je cv of op je LinkedIn-profiel plaatsen. Het is een uitgelezen manier voor werkzoekenden om hun competenties aan te tonen.
Maar het systeem gaat verder. Wanneer een werkgever de link naar de badge krijgt, weet hij of zij ook zeker dat deze ‘behaald’ is , en dat die competenties vastgesteld zijn door organisatie x of y. Mogelijk kan die ene organisatie bepaalde stappen in zijn screeningsprocedure overslagen of beslissen dat die ene kandidaat die bepaalde opleiding niet meer hoeft te volgen.
Op het platform, Be Badges, kunnen – en dat is de andere kant van het verhaal – bovendien ook andere organisaties hun badges aanmaken. Selor biedt de mogelijkheid aan eender welke organisatie die bezig is met talent of certificering (opleidingsverstrekkers, selectiebureaus, hr-afdelingen van bedrijven,…) om gratis badges af te leveren.
Sociale innovatie
Hoe meer ik erover nadacht, hoe slimmer ik Be Badges vind. Het is een vorm van sociale innovatie en digitalisering waarbij bijvoorbeeld mensen zonder ‘echt’ diploma toch kunnen aantonen dat ze wat in hun mars hebben. Be Badges kreeg een tiental dagen geleden op de eGov awards de prijs voor innovatie, en dat leek mij terecht.
Het is enkel de vraag of ook andere opleidingsverstrekkers en selectiebureaus op de kar willen springen en op het systeem van Be Badges willen aansluiten. Hun business – die draait rond het aanbieden van selectietesten en trainingen – heeft misschien niet zoveel nood aan transparantie en efficiëntie waardoor ze minder mensen moeten testen en trainen. Niet iedereen heeft evenveel baat bij sociale innovatie.