Het Vlaamse ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken gaat met HERE een proefproject opzetten rond telematica.
Vlaanderen en navigatiespecialist Here gaan samen een C-ITS-project opzetten (Coöperatieve Intelligente Transport Systemen). Dat moet op 1 januari 2019 van start gaan.
Here gaat via smartphones, gps-punten, verkeerssensoren en verkeersfeeds van de overheid (geanonimiseerde) data verzamelen. Die data wordt dan naar andere automobilisten gestuurd om hen te waarschuwen voor bijvoorbeeld langzame of stilstaande voertuigen, plotselinge verkeersopstoppingen, wegwerkzaamheden en ongunstige weersomstandigheden. Bedoeling is dergelijke waarschuwingen aan te bieden op de belangrijke snelwegen in Vlaanderen, inclusief de E34 (gekenmerkt door zeer hoge vrachtwagen- trafieken), de ring rond Brussel, de E17/E19 en de E40.
De technologie laat toe van zeer nauwkeurige gegevens en meldingen in te zamelen, te analyseren en terug te verspreiden naar de betrokken automobilisten en het verkeersbeheercentrum in Antwerpen. Deze technologie zal in de toekomst ook gebruikmaken van signalen afkomstig van sensoren in geconnecteerde voertuigen. Deze zullen in realtime verwerkt worden.
Efficiënter transport
Het C-ITS-pilootproject gaat negen maanden duren en mikt op een verbeterde verkeersveiligheid en hogere efficiëntie van het Vlaamse wegtransport. Het sluit aan bij het C-Roards-initiatief gesteund door de Europese Commissie, waarbij acht lidstaten de grensoverschrijdende interoperabiliteit van C-ITS-projecten willen nagaan. Het project in Vlaanderen bouwt op een intensieve samenwerking tussen publieke en private actoren.
Here is momenteel eigendom van een consortium van autofabrikanten (Audi, Mercedes en BMW). Eind vorig jaar werd het door de toenmalige eigenaar Nokia van de hand gedaan.