Internetreus Google heeft zijn tweede datacenter geopend in de Eemshaven in Noord-Groningen. De bouwfase heeft zo’n twee jaar geduurd; de totale investering bedroeg circa zeshonderd miljoen euro. Het datacenter draait volledig op duurzame energie, aangeleverd door een windpark van Eneco in het nabijgelegen Delfzijl. Google zal daarnaast groene stroom afnemen van Windpark Krammer in Zeeland, een initiatief van een coöperatie van vierduizend particulieren.
Minister Henk Kamp van Economische Zaken, internetondernemer Ben Woldring en twee kinderen uit nabijgelegen scholen die programmeercodelessen kregen, openden gistermiddag officieel het nieuwe datacenter van Google in Eemshaven.
Minister Kamp verrichtte dinsdag 23 september 2014 ook al de openingshandeling voor de bouw van het centrum door de eerste schep in de grond van een voormalig aardappelterrein te steken. De Nederlandse overheid is actief betrokken geweest bij de keuze van Google voor Nederland. Onder andere het Netherlands Foreign Investment Agency (Nfia) en de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) hebben zich ingespannen voor de komst van het internetbedrijf naar de Eemshaven.
Wereldklasse
De bewindsman van EZ verklaarde tijdens de opening dat de komst van dit Google-datacenter de ict-infrastructuur van Nederland verbetert, terwijl die ‘al van wereldklasse is. Dat Google voor Eemshaven kiest toont bovendien aan dat deze regio internationale ict- en internetbedrijven veel te bieden heeft, zoals voldoende hernieuwbare energie, goed geschoold personeel en uitstekende ict-verbindingen. En Google heeft de regio ook veel te bieden: werkgelegenheid, een coderingsprogramma voor de jeugd en door de bouw van dit datacenter wordt de regio nog aantrekkelijker voor andere internationale ict- en internetbedrijven.’
Volgens Kamp lopen er via de Nfia gesprekken met buitenlandse ict-bedrijven die naar Nederland en specifiek de Eemshaven willen komen, maar hij noemde verder geen namen. Dat Google zich in het noorden van het land vestigt, heeft een goede uitstraling op deze regio die het economisch lastig heeft.
Werkgelegenheid
De minister benadrukte het belang van de komst van het nieuwe datacenter voor de werkgelegenheid in Noord-Groningen. Google biedt werk aan zo’n tweehonderd man in diverse functies: van computertechnici tot bouwkundigen en elektrotechnici en van cateringmedewerkers tot beveiligingspersoneel. Daarnaast levert de komst van het datacenter indirect zo’n vierhonderd banen op, beweert Kamp.
Voorts wil Google betrokken zijn bij de regio met initiatieven zoals programmeerles aan scholieren in samenwerking met de Hanze Hogeschool, diverse natuurprojecten en De Digitale Werkplaats. Bij dit initiatief biedt Google studenten en ondernemers de mogelijkheid biedt om hun digitale vaardigheden te verbeteren.
Vierde datacenter
De nieuwe locatie in de Eemshaven betreft het vierde datacenter van Google in Europa: naast het andere datacenter in de Eemshaven zijn dat locaties in België (Saint-Ghislain) en Ierland (Dublin). Het bedrijf wil niet precies aangeven hoe groot het datacenter is, naar verluidt tienduizend servers. Het bedrijf zet de locatie wereldwijd in voor de hosting van zijn cloud computing-diensten, zoals Gmail, Google+, Gmail, Maps en YouTube, waarvoor dagelijks een slordige vierhonderd video’s per minuut worden ge-upload.
In de keuze van Google om zijn eigen datacenter in de Eemshaven te bouwen speelde de kwaliteit van de lokale infrastructuur een belangrijke rol: de beschikbaarheid van een groot stuk land, een elektriciteitsnetwerk met een hoge capaciteit, de beschikbaarheid van water voor de koeling en uiterst snelle glasvezelverbindingen. Een ander voordeel was dat Eemshaven op een centrale locatie in Europa is gelegen en nabij universiteiten en hogescholen in Groningen, aldus Google.
Het bedrijf stelt dat het datacenter in Eemshaven zijn eerste datacenter is dat vanaf de start volledig op duurzame energie draait. Google stelt dat er voor zestienduizend kilometer aan computerkabels is gelegd, genoeg om de afstand tussen Eemshaven en Australië te overbruggen. Ook zijn er in totaal voor 168 km aan heipalen gebruikt die, als je ze punt aan punt zou leggen, van Eemshaven tot Amsterdam zouden reiken.
Actievoerders
Dat het geen reguliere datacenter-opening was, bleek wel uit de drukte – veel pers, veel genodigden, strenge toegangscontrole – en de extra beveiliging. Op de toegangswegen stonden beveiligers in auto’s anoniem te posten en de politie hield bij de ingang toezicht op de actievoerders van Schokkend Groningen. Zij demonstreerden tegen de komst van de minister die zij mede verantwoordelijk houden voor de aardbevingsellende in de provincie.
Verder moesten alle externe genodigden met uitzondering van de pers een geheimhoudingsverklaring ondertekenen en bleef het bezoek beperkt tot de ontvangstruimte. Waar je bij een opening normaal nog wel een rondleiding kan krijgen door het datacenter, wilde Google hier gezien de massaliteit van het bezoek niet aan beginnen.