Het gebruik van Windows op de nieuwe MacBook Pro met touch-strook kan de ingebouwde speakers beschadigen. Een driverprobleem.
De nieuwe MacBook Pro van Apple is sinds de onthulling al omgeven door ophef: over de relatief hogere prijs, over de relatief oudere hardware, over de exclusieve keuze voor usb-C poorten. Daar is sinds het begin van de verkrijgbaarheid een nieuwe reden tot opwinding bij gekomen. Het blijkt namelijk dat in sommige gevallen Windows tot hardwarebeschadiging kan leiden.
Bootcamp
Apple biedt al ruim tien jaar officieel de mogelijkheid om Windows te gebruiken op zijn Macs. Sinds de overstap op Intel-processors lijkt dat niet meer dan logisch. De Apple-tool Bootcamp voorziet in het installeren en draaien van het Microsoft-besturingssysteem. Aantrekkingspunten hiervoor zijn mogelijk lagere beheerkosten (tco) en de kwaliteit van Apple-hardware. MacBooks komen al jaren uit tests als goede en soms zelfs de beste Windows-laptops.
De hardwarekwaliteit is nu echter in het geding bij de nieuwe MacBook Pro, en wel de modellen met Apple’s touch-strook in plaats van functietoetsen. Gebruik van Windows kan namelijk onverwachte luide geluiden en vreemde vervorming opleveren, met name op hogere volumes. Daarbij worden de speakers overbelast. Kapotte luidsprekers in de kostbare laptops zijn het gevolg. Gebruikers klagen op online-fora hierover.
Geen virtuele zaak
Het audioprobleem treedt niet op bij Windows-gebruik via virtualisatiesoftware bovenop macOS. De oorzaak is dus getraceerd naar dualbooten, waarbij Windows direct op de hardware draait. De speaker-saboteur lijkt de Windows-driver voor de audiochip te zijn, die Apple levert via Bootcamp. Het gebruik van koptelefoons is een maatregel die de beschadiging kan voorkomen.
Fabrikant Apple geeft via nieuwssite Apple Insider het advies aan getroffen gebruikers om contact op te nemen, zodat het probleem gedocumenteerd kan worden. Het bedrijf heeft ook een aparte feedbackpagina voor de MacBook Pro. Verder kunnen slachtoffers een afspraak maken bij een Apple-winkel voor eventuele reparatie of vervanging. Op 22 november heeft Apple nieuwe audiodrivers uitgebracht via Bootcamp. Deze update voorkomt volgens meldingen van gebruikers de speakeroverbelasting.
Cosmetisch
Overigens lijken de roostertjes van de speakers in de nieuwe MacBook Pro geheel cosmetisch te zijn. Uit een demontage en analyse door reparatiebedrijf iFixit blijkt dat de eigenlijke luidsprekers zich niet onder de zichtbare roostertjes bevinden. ‘De luidsprekerrooster gaat zelfs niet eens helemaal door de behuizing heen’, meldt iFixit.
‘Deze speakers sturen hun indrukwekkende geluid waarschijnlijk door de zijdelings geplaatste luchtschachten [die dienen voor koeling – red.].’ iFixit spreekt van schijnbaar cosmetische speakeropeningen, die wellicht dienen om de MacBook-lijn een consistent uiterlijk te geven. Het voegt hier nog aan toe dat er een uitzondering is: de ingebouwde tweeter-speakers (voor hoge tonen) maken wél gebruik van de zichtbare luidsprekerroosters.