Het aantal Europeanen dat mobiele apparaten gebruikt voor betalingen, is sinds vorig jaar verdriedubbeld, zo blijkt uit een enquête van het kredietkaartenbedrijf Visa. Ongeveer twee op drie ondervraagde Belgen zegt regelmatig te betalen met gsm, smartphone of wearable.
Betalingen uitvoeren met een smartphone of tablet wordt in ijltempo de norm. Dat blijkt uit een onderzoek dat Visa uitvoerde bij bijna 37.000 Europese consumenten. Zowat 54 procent van hen zegt regelmatig betalingen uit te voeren via mobiele apparaten. Vorig jaar was dat slechts 18 procent. Nog maar 12 procent geeft aan nog nooit een mobiele betaling te hebben uitgevoerd.
In België bevestigde 65 procent van de respondenten hier aan mee te doen, meer dus dan het Europese gemiddelde. Ons land haalt daarmee net de Europese top tien. De twee landen waar mobiel betalen het sterkst zijn doorgedrongen zijn Turkije (91 procent) en Denemarken (89 procent). Noorwegen (87 procent) vervolledigt de top-drie.
Betaal-apps
De Belg gebruikt zijn mobiele betaal-app vooral om bankoverschrijvingen uit te voeren of zijn rekeningsaldo te consulteren. Daarna volgen het betalen van facturen en het transfereren van geld naar familieleden of vrienden. Zowat 40 procent van onze landgenoten zegt ook regelmatig mobiele betalingen te gebruiken voor grote, eenmalige aankopen (een reis, meubels,…). Ongeveer 45 procent houdt het eerder bij kleine uitgaven (treintickets bijvoorbeeld).
Uit de studie komt ook naar voren dat mobiel bankieren en betalen bij alle leeftijdsgroepen in Europa een stijging kent. Generation Y (68 procent) blijft de meeste enthousiaste gebruikersklasse, maar de oudere generatie van 55 tot 64 haalt hen wel snel in (52 procent). Die laatste leeftijdscategorie maakt ook de grootste inhaalbeweging tegenover vorig jaar.
Visa verwacht dat het aantal mobiele betalingen de komende jaren alleen maar zal stijgen, vooral door de invoering van nieuwe technologieën en standaarden als Apple Pay, Samsung Pay, Android Pay en contactloze nfc-betalingen. Zowat vier op de tien Belgen zegt trouwens dit jaar al een contactloze betaling te hebben uitgevoerd. Vorig jaar was dat nul procent.