De softwareontwikkelaar is nog altijd het meest gevraagd in ons land. Maar het aantal it-profielen valt natuurlijk niet op één hand te tellen. Wij zetten de it-jobs op een rijtje die het vaakst opduiken in jobadvertenties. Een top 15 over jouw job.
In it is er de laatste jaren veel veranderd, maar sommige zaken blijven nog redelijk intact. De lijst van meestgevraagde it-profielen is een voorbeeld van dit laatste. We vroegen aan Jobat.be, een van de grootste jobsites van België, een overzicht. Zij maakten een lijst van de belangrijkste it-vacatures van de voorbije zestien maanden.
Hierin staat de applicatieontwikkelaar, software developer of programmeur op nummer 1. Eén op vier it-jobadvertenties is er een voor een softwareontwikkelaar. Hier duiken .NET en Java het vaakst op, maar ook specifieke applicaties (in bvb. crm, erp,…) of aanbieders (SAP) doen hierbij de ronde. Naast andere ontwikkelomgevingen zoals C++ of Cad Cam.
Na de ontwikkelaar volgt de helpdeskmedewerker en ten derde de analist. Zij maken de top drie van de meestgevraagde it-profielen van de voorbije 16 maanden in ons land compleet. Deze top drie lijkt dus eerder klassiek. Toch blijkt uit de rangschikking eens temeer hoe divers de taak van een informaticus is. Ook project management, consulting, security en it-management worden vaak gevraagd.
Uit onze rondvraag in de markt blijkt ook dat de expertise in een bepaald it-domein of -job wel snel verandert. ‘De it-profielen die wij zelf nu aanwerven zijn meer expert en meer architecturaal’, vertelt Erwin Verstraelen, die cio is bij Aveve en voorzitter van CIOforum. ‘Eigenlijk zijn ze nu fundamenteel anders’, stelt hij.
De volledige top 15
Gezocht IT-profiel in jobadvertentie
1 Application development 25 procent
2 Helpdesk & support 17,6 procent
3 Analyse 12 procent
4 Projectmanagement 8,2 procent
5 Webdevelopment 6,1 procent
6 Systeemanalyse 4,8 procent
7 Consulting 4,7 procent
8 Netwerk-, ict-security 4,4 procent
9 Management 4 procent
10 It-architectuur 3,8 procent
11 Ict & pc-technicus 2,8 procent
12 Database 2,6 procent
13 Operator 1,3 procent
14 Telecommunicatie 1,3 procent
15 Andere 1,6 procent
Bron: Jobat, 2016
Meer outsourcing, business en cloud
De top 15 lijkt dus vrij stabiel. Zo voeren ontwikkelaars en analisten, net als supportmedewerkers, al jaren deze lijst aan. Toch evolueren er, naast de doorgedreven expertise die wordt geëist, nog bepaalde zaken.
1. Steeds meer it uitbesteed
Dat is misschien de belangrijkste vaststelling. It’ers (en zeker de uitvoerende) zitten vaker bij dienstenleveranciers, en minder op een it-afdeling. ‘In een bedrijf is vandaag veel minder technische it-expertise aanwezig dan vijf of tien jaar geleden’, vertelt Daniëlle Jacobs, directeur van Beltug, de vereniging van professionele it-gebruikers. ‘Veel bedrijven hebben dat deel de voorbije jaren uitbesteed’, aldus Jacobs. Een vaststelling die je ook in het veld hoort. ‘Uitvoerende en klassiek technische functies gaan bij ons meer en meer in uitbesteding of als tijdelijk externe krachten’, beaamt Erwin Verstraelen van Aveve.
2. Meer businessprofielen op it-afdeling
De it’er heeft steeds vaker een businessprofiel. ‘Het zijn meer en meer de uitgesproken businessprofielen en ook juristen die zich met it bezighouden of er beslissingen rond nemen’, stelt Jacobs. ‘Dat stellen wij zelf ook vast. It is het niveau van de it-afdeling overstegen.’ Deze trend trekt zich overigens ook door naar die it-afdeling zelf. Want ook daar verhoogt het business-gehalte. ‘Wij opteren qua profiel in onze afdeling steeds vaker voor meer breed geschoolde masters, niet noodzakelijk bachelors of masters in it, aldus Verstraeten.
3. Steeds meer verhuis naar de (public) cloud
Steeds meer it verhuist naar de cloud, en dus ook de taken die erbij horen. Die trend is niet nieuw, maar wordt in veel bedrijven nu pas concreet. ‘Twee jaar geleden hebben we alle infrastructuur en operationeel beheer laten overgaan naar een private cloud omgeving’, aldus Verstraelen. ‘Heel wat beheerstaken vielen weg en interne mensen gingen meer projecten doen’, stelt hij. In die zin wordt een it’er ook vervangen door de (public) cloud. Want de vlucht naar de cloud is nog niet voorbij, zoals Verstraelen beaamt. ‘Nu is bij ons de trend ingezet om specifieke applicaties over te laten gaan naar publieke cloud- oplossingen, zoals Google for Works wat nu G suite is. Waardoor kosten verder zakken en het beheer voor ons verder vereenvoudigt’, besluit Verstraeten.