Zijn economische plannen zijn nog niet bekend, maar wel staat al vast dat de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump het inhuren van goedkopere it’ers vanuit het buitenland aan banden wil leggen. Ook zal hij een einde proberen te maken aan de uitbesteding van (it-)werk in de Verenigde Staten. Volgens het Amerikaanse vakblad Computerworld richt Trump daarbij in ieder geval zijn pijlen op het moeilijker maken van het verstrekken van tijdelijke arbeidsvisa.
In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen riep Trump herhaaldelijke malen dat hij het verstrekken van visa (H-1B, green card) aan goedkope it-inhuurkrachten vanuit het buitenland (met name India) aan banden wil leggen. Bijvoorbeeld via strengere eisen of het duurder maken van zo’n visum.
Volgens Computerworld heerst hierover grote onvrede onder Amerikaanse ict’ers. Zij maken herhaaldelijk mee dat zij inhuurkrachten moeten inwerken en trainen, die vervolgens hun werk overnemen. Dit gebeurde recent onder meer bij amusementsconcern Disney. Het vakblad stelt dat Trump de eerste presidentskandidaat is geweest die zegt hieraan een einde te willen maken.
Dat zal overigens niet makkelijk gaan. De nieuwe president zal vooral veel tegenwind krijgen vanuit Silicon Valley, waar veel it-bedrijven gebruikmaken van het invliegen van ict’ers uit het buitenland. Maar ook binnen zijn eigen Republikeinse Partij is niet iedereen enthousiast over dit soort protectionisme, aldus Computerworld.
Offshoring stoppen
Daarnaast is uitbesteding van (it-)werk een doorn in het oog van Trump. Hij haalde eerder dit jaar onder andere uit naar IBM. Big Blue heeft, net als veel andere Amerikaanse automatiseerders, de afgelopen jaren heel veel werk vanuit de VS en Europa ge-offshored naar lagelonenlanden. De president-miljardair haalde een specifiek voorbeeld aan van de IBM-locatie in Rochester, Minnesota. IBM verplaatste in 2013 de serverassemblagewerkzaamheden, die hier werden uitgevoerd, naar Guadalajara in Mexico.
Volgens Computerworld werkte in Rochester bij IBM in 1991 nog ruim achtduizend man en is dit inmiddels teruggelopen tot zo’n 2500. Hoe Trump offshoring wil voorkomen, heeft hij tot nu toe niet duidelijk gemaakt.