Ierland stapt vandaag naar het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Het land bestrijdt het besluit van de Europese Commissie om het land dertien miljard euro aan belastingen en rente terug te laten vorderen van Apple.
Diverse Ierse ministers, onder wie minister van Financiën Michael Noonan, gaven in september al aan het besluit te willen aanvechten. Noonan zei gisteren in het Europese parlement in Brussel: ‘[Mijn] regering is het fundamenteel oneens met de analyse van de Europese Commissie. Het besluit [van die Commissie] laat de regering geen andere keus dan in beroep te gaan bij het Europese Hof, en dat beroep zal morgen worden ingediend.’ Eerder noemde hij het besluit al een bizarre en politieke exercitie.
Belastingvoordeel
Brussel besloot eind augustus dat Apple dertien miljard euro terug moest betalen. Uit een onderzoek van de Commissie bleek dat Apple al tientallen jaren een groot gedeelte van de winst naar een papieren hoofdkantoor doorsluist, dat in geen enkel land geregistreerd staat. Daardoor betaalde het kantoor nergens belasting. De Ierse fiscus wist van de constructie en vond dat prima, bleek uit hetzelfde onderzoek.
De Amerikaanse technologiegigant heeft al sinds 1980 een fabriek in het Ierse Cork. Daar worden tegenwoordig iMac-computers gemaakt, maar de vestiging stelt het bedrijf ook in staat te profiteren van de lage bedrijfsbelasting in het land. Apple genoot volgens Brussel jarenlang belastingvoordeel in Ierland, terwijl dat verboden is onder de EU-regels voor staatssteun. In 2014 zou het bedrijf bijvoorbeeld slechts 0,005 procent belasting hebben betaald.
De dertien miljard euro aan naheffing is de grootste tot nu toe. Op de tweede plek staat het Franse energiebedrijf EDF, dat 1,4 miljard euro moest terugbetalen. In januari van dit jaar werd nog gesproken over een bedrag van acht miljard dollar dat de ict-reus zou moeten betalen. Apple-ceo Tim Cook schreef in augustus in een open brief het besluit tot een naheffing van dertien miljard onbegrijpelijk te vinden.