Terwijl servervirtualisatie al erg is ingeburgerd in ons land, komt de opmars van applicatievirtualisatie pas recent tot stand. Zo verdubbelt het gebruik van applicatievirtualisatie op vier jaar tijd in Belgische bedrijven.
Ruim 70 procent van alle Belgische bedrijfsvestigingen met 5vijftigof meer medewerkers maakt gebruik van servervirtualisatie. Dit blijkt uit een analyse van Computer Profile op vraag van Computable.be. Computer Profile voerde ongeveer drieduizend gesprekken met it-verantwoordelijken van Belgische bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers over de gebruikte infrastructuur.
Servervirtualisatie op plafond
Dat er diverse vormen van virtualisatie bestaan, is alom bekend. Servervirtualisatie is als technologie al het verst gevorderd. Ook applicatievirtualisatie wordt alsmaar populairder. Daarbij gaat u applicaties verpakken in een virtualisatielaag, bijvoorbeeld om deze niet (volledig) te moeten integreren met een besturingssysteem.
Voor deze analyse mikken we op deze twee vormen van virtualisatie: server en applicatie. Hierbij is servervirtualisatie met ruime voorsprong het meest populair en ook het meest doorgebroken in België. Dat 70,2 procent van de Belgische bedrijven er nu gebruik van maakt, is namelijk een zeer lichte stijging in vergelijking met twee jaar geleden (toen het op 68,2 procent lag). Dat doet vermoeden dat servervirtualisatie in ons land stilaan zijn plafond bereikt.
VMware bovenaan
Er zijn, inzake het gebruik van servervirtualisatie, verschillen tussen sectoren. Al blijven die, in vergelijking met andere it-domeinen die we onderzoeken, nog vrij beperkt. Binnen de gezondheidszorg wordt het meest gebruikgemaakt van software voor servervirtualisatie, namelijk bijna acht op de tien bedrijven. In de bouwsector ligt het gebruik het laagst, hier geeft nog geen twee derde van de locaties aan servervirtualisatie toe te passen. Merk op dat in ons land geen enkele industrie een penetratie van 80 procent of meer kan voorleggen voor servervirtualisatie.
De meest gebruikte leverancier voor servervirtualisatie is VMware (79,1 ptocent). Daarna volgt Microsoft met 16 procent en ongeveer 4 procent van de geïnventariseerde oplossingen is van Citrix. Het gebruik van open source virtualisatietechnologie, zoals KVM, blijft dus eerder beperkt. Enkel in de publieke sector lijkt KVM op enige schaal te duiken.
Met name bij (puur) Belgische bedrijven doet VMware het met 82 procent het best qua marktaandeel. Terwijl Microsoft met 19 procent opvallend goed is vertegenwoordigd bij multinationals.
De verschillen tussen de onderscheiden marktsegmenten zijn overigens relatief beperkt. VMware lijktzijnr sterkste positie te kennen binnen overheidsinstellingen en in de it-industrie. Microsoft daarentegen bij organisaties in het onderwijs.
Applicatievirtualisatie komt opzetten
Terwijl servervirtualisatie qua gebruik stagneert, is er voor de laatste jaren een stijgende lijn te zien over de virtualisatieoplossingen voor applicaties. Bijna een vijfde van de locaties geeft aan gebruikt te maken van applicatievirtualisatieoplossingen, zoals Citrix XenApp en Microsoft App-V.
Het lijkt dus wel of Belgische organisaties pas recent applicatievirtualisatie hebben ontdekt en omarmd. Lag het gebruik van applicatie virtualisatie in 2013 in België nog op 10 procent, dan is dat dit jaar gestegen tot 19 procent. Dat is bijna een verdubbeling op vier jaar tijd.
Alles gaat virtueel
Voor alle duidelijkheid: ook andere vormen van virtualisatie zijn omgang. Traditioneel is er natuurlijk ook desktopvirtualisatie (waarbij bijvoorbeeld een pc fungeert als doorgeefluik voor de gegevens en opdrachten en alle data en toepassingen elders staan).
Storagevirtualisatie koppelt dan weer de opslagcapaciteit los van de fysieke opslagsystemen. Zo komt die capaciteit in een grote pool terecht, die op een logische manier kan worden toegewezen. Bij netwerkvirtualisatie zal software capaciteit verdelen over kanalen en toestellen die ze op dat moment nodig hebben.
Steeds meer raken al deze vormen van virtualisatie geïntegreerd in een datacenter. Al is servervirtualisatie dus duidelijk nog het meest ingeburgerd in ons land. Al de rest volgt op ruime afstand.