Hét kenmerk van de digitalisering van de laatste decennia is snelheid en flexibiliteit om met verandering om te kunnen gaan. Computersystemen zijn steeds sneller geworden, wat organisaties in staat stelt veel processen drastisch te versnellen. Bovendien zorgt technologie ervoor dat nationale grenzen voor bedrijven steeds minder belangrijk zijn. Veel bedrijven opereren in een ‘global market’ en moeten daar flexibel en wendbaar in opereren. Dat vraagt de nodige vereisten van hun netwerkinfrastructuur wat betreft capaciteit, performantie en redundantie.
Om in te kunnen spelen op deze steeds strengere eisen, nemen veel organisaties hun toevlucht tot nieuwe mogelijkheden om de prestaties van hun wide area networks (wan’s) te vergroten. Software-defined wan-oplossingen (sd-wan) nemen in dat verband een steeds belangrijkere plek in. Zij beloven bedrijven meer eenvoud in het beheer en gebruik van hun bedrijfsnetwerken doordat verschillende functies die eerder op en door proprietary hardware werden uitgevoerd, nu gebundeld in één toestel plaatsvinden. Dat bespaart tijd en geld.
Hoewel sd-wan ontegenzeggelijk voordelen biedt aan organisaties, blijven er belangrijke nadelen over. Ten eerste is het niet mogelijk om in de verschillende functionaliteiten te kiezen voor de technologie die het best bij de klantenbehoeften aansluit want het is een all-in oplossing. Daarnaast blijven sd-wan-oplossingen uiteindelijk hardware-based. Dat zorgt voor beperkingen bij het feitelijk implementeren van dit type oplossingen.
Dat speelt voornamelijk bij grote, internationale bedrijven met vestigingen in allerlei landen. Veelal voldoet de sd-wan-oplossing van één leverancier niet aan de behoeftes. Dat is vooral het geval op het gebied van security-eisen, waar nagenoeg alle sd-wan-oplossingen nog maar net mee gestart zijn.
Daarnaast dient deze sd-wan-apparatuur in ieder land ook op de plek van bestemming te komen, en daar kan van alles misgaan. Denk aan douaneformaliteiten of een gebrek aan lokale kennis van een specifieke oplossing. Dergelijke situaties kunnen voor een flinke vertraging zorgen. Daarnaast blijkt na een implementatie dat sla’s in de praktijk moeilijk zijn na te leven vanwege de afhankelijkheid van de hardware ter plaatse of als er al een goeie sla mogelijk is, is deze onbetaalbaar. Een ander nadeel van sd-wan-oplossingen is dat bedrijven gedwongen zijn te investeren in proprietary hardware per functionaliteit. Dat is juist iets waar organisaties van af willen.
Network Functions Virtualization
Om de toenemende complexiteit in datacenters en netwerken te reduceren, zoeken organisaties naar standaardisatie. Daarom is network functions virtualization (nfv) naar verwachting de volgende stap in het verder optimaliseren van wan-prestaties op basis van een software defined aanpak.
Met nfv is het namelijk mogelijk om allerlei netwerkgerelateerde functies op standaard x86-hardware te installeren en aan te bieden aan klanten. Daarbovenop kan dit gecombineerd worden met andere virtuele functies zoals lokale security, IaaS en andere behoeftes. Voorbeelden van functies zijn load balancing, security, Deep Packet Inspection of caching. Door deze als software op standaard servers te installeren, komen enkele concrete voordelen binnen handbereik:
- Snellere deployment. Standaard x86-apparatuur is in nagenoeg ieder land direct leverbaar en door een lokale leverancier te installeren of indien gewenst door een globale serverleverancier die door zijn schaal veel meer mogelijkheden heeft dan gelijk welke netwerkapparatuurleverancier.
- Veel betere garanties (sla´s) en acceptabelere prijzen, terug door de schaal van de leverancier.
- Eenvoudiger en gecentraliseerd beheer. Standaardapparatuur is gemakkelijk op afstand te beheren en te updaten.
- Grotere flexibiliteit door modulaire inzetbaarheid van de verschillende functionaliteiten. Een organisatie bepaalt zelf welke netwerkfuncties zij op welk moment op de standaardapparatuur wil inzetten en kan in de loop van de tijd kiezen voor andere of nieuwe. Op dat ogenblik spreek je van een deployment in dagen in plaats van maanden.
- Betere mogelijkheden voor usage-based concepten door de inzet van standaard hardware.
- Extra IaaS-functionaliteit om een lokale applicatie toch in een gecentraliseerd model te laten werken.
Nfv sluit aan bij de grote tendens van virtualisatie in het datacenter. Door zoveel mogelijk functies met behulp van software te ondersteunen, kan men inspelen op de eisen van deze tijd: krachtige, flexibele en schaalbare netwerken die dankzij een gestandaardiseerde aanpak minder complex en beter beheersbaar zijn, maar vooral zorgen voor een optimale ondersteuning van alle digitale processen van een organisatie. Want om dat laatste draait het uiteindelijk.
Michel Verwaerde, country manager Belux bij Interoute