De Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven) installeert een supercomputer met de naam Breniac. Deze is drie keer sneller dan het voorgaande model van de Universiteit Gent (UGent) en behoort tot de tweehonderd snelste supercomputers ter wereld. De universiteit gaat de komende vier jaar de computer hosten. De infrastructuur wordt beheerd door het Vlaams Supercomputer Center (VSC), een samenwerking tussen het FWO en de vijf Vlaamse universitaire associaties.
Eind 2015 werd bekend gemaakt dat de KU Leuven een supercomputer zou ontvangen. Nu is deze daadwerkelijk gearriveerd. De naam Breniac, verwijst naar ‘brain’ en ‘Eniac’, één van de eerste computers voor algemeen gebruik, die uitkwam in 1946. De supercomputer behoort tot de tweehonderd snelste computers ter wereld en heeft drie keer zoveel capaciteit als de huidige Vlaamse supercomputer, die bij de UGent staat.
De nieuwe infrastructuur heeft een rekenkracht van meer dan zeshonderd Tflop/s, wat overeenkomt met tweeduizend snelle pc’s. Bovendien is de supercomputer energie-efficiënt: hij prijkt op plaats 72 in de Green 500 List.
De computer (NEC HPC1816Rg) is uitgerust met de nieuwste Intel-processoren (Xeon E5-2680v4 14C 2.4GHz). Ook het geheugen, het interne netwerk en de opslagcapaciteit zijn afgestemd op de complexe problemen die de computer moet kunnen oplossen.
Het systeem kan zijn nut bewijzen bij onderzoek naar hernieuwbare energiebronnen of bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. De computer zal het ook mogelijk maken om nog nauwkeuriger klimaatmodellen te berekenen of om de omstandigheden op andere planeten in kaart te brengen. Ook voor fundamenteel onderzoek worden nieuwe horizonten geopend.
De financiering voor het project, van 5,5 miljoen euro, komt van de Herculesstichting van de Vlaamse Overheid, onder bevoegdheid van Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie Philippe Muyters.