Van 21 tot 25 november vindt in Brussel de derde editie van Crowdsourcing Week Europe (CSW Europe) plaats. Deze editie focust op crowd-innovatie, deeleconomie, intelligente steden, energie, onderwijs en de jobs van de toekomst. Hierbij wordt onder andere gepleit voor een verplicht tijdelijk programma voor afgestudeerden, net zoals de burgerdienst destijds.
Crowdsourcing Week Europe, georganiseerd door de gelijknamige internationale organisatie, draagt actief het concept van de deel- en samenwerkingseconomie uit. Het is een van de belangrijkste en omvattende evenementen in zijn soort.
Vier hoofdthema’s
Het evenement zet dit jaar in op vier belangrijke en gebundelde thema’s: crowdsourcing zelf (waaronder ook co-creatie en crowd-innovatie), intelligente steden (waaronder ook mobiliteit en deeleconomie), energie (& duurzaamheid) en ten vierde ook onderwijs, opleiding en de toekomst van werk en werkgelegenheid.
Er staan meer dan zeventig sprekers op het programma van Crowdsourcing Week Europe zoals Maros Sefcovic, vice president van de Europese Commissie, Xavier Damman, oprichter van OpenCollective, directeur Joe Griston van Freelancer.com en Jason Best, mede-oprichter & Principal van Crowdfund Capital Advisors. Een rijk aanbod, ondanks dat CSW Europe haar sprekers traditioneel geen fee betaalt.
Ook Belgische sprekers zijn van de partij, zoals de Brusselse minister voor mobiliteit Pascal Smet. Het hele initiatief kan onder meer rekenen op partners als BNP Paribas Fortis, KU Leuven, Orange, Total, Brussels Metropolitan, Wave Exhibition en ook Computable.
Verplicht programma voor afgestudeerden
Deze vijfdaagse conferentie pakt uit met iets apart: voor elk thema wordt een ‘position paper’ uitgewerkt door de diverse belanghebbenden. Dat gezamenlijk standpunt wordt dan gebruikt als discussieplatform voor elke themadag. Op die manier probeert CSW Europe de toekomst te verduidelijken voor crowdsourcing en de link te leggen met belangrijke maatschappelijke en economische projecten.
In de reeds voorgestelde ‘position papers’ over de ‘Collaborative Society’ wordt bijvoorbeeld aangegeven dat:
– Er een verplicht tijdelijk programma ingevoerd moeten worden voor afgestudeerden net zoals de burgerdienst destijds.
– Engels moet daarnaast overal minstens de tweede taal worden in het onderwijs
– Er een halt moet komen aan de maatschappelijke ongelijkheid.
Dat zijn enkele van de meest opmerkelijke aanbevelingen in deze position paper die voorgesteld wordt op Crowdsourcing Week Europe in Brussel.
Voor wie?
De doelgroep voor de conferentie is breed: Europese en globale beleidsbepalers, sociale ondernemers, initiatiefnemers van crowdsouring en ecosystemen die de nieuwe deeleconomie ondersteunen. ‘Crowdsourcing brengt in sneltempo een nieuw soort sociale productiviteit op gang dat ons sociaal DNA omzet in een sterk genetwerkte economie’, stelt Epi Ludvik Nekaj, oprichter en ceo van Crowdsourcing Week.
Met het event in november wil de oprichter naar eigen zeggen alle leiders helpen bij de transformatie in hun organisaties. Het moet, zo klinkt het, de voedingsbodem worden voor innovatieve samenwerkingsmodellen tussen inwoners, overheid en privébedrijven.
Crowdsourcing Week Europe
Meer informatie over Crowdsourcing Week Europe, de sprekers en het programma vindt u op de website.