Toepassingen voor het beheer en de beveiliging van mobiele toestellen, mobile device management, zitten in de lift. Alleen niet in ons land, zo blijkt uit een exclusief onderzoek op vraag van Computable.be.
Mobile device management-systemen helpen bedrijven met de overstap naar het mobiele tijdperk. Ze laten onder meer toe om van op afstand bedrijfsdata van een mobiel toestel te wissen of om een smartphone uit te schakelen. Ze kunnen gebruikers een wachtwoord opleggen of bepaalde functies blokkeren. Of ze kunnen automatisch mobiele toestellen lokaliseren en deze synchroniseren.
Naast het beheer van de toestellen zelf, worden ook de apps beheerd. Fabrikanten specialiseren zich dan onder meer in app wrapping, al dan niet via een aparte module. Dat laat bedrijven toe om apps (extra) te beveiligen.
Met dit alles spelen deze toepassingen in op een concrete nood in bedrijven en hun arsenaal aan mobiele toestellen. Overigens spreken marktanalisten als Gartner eerder over enterprise mobility management (emm), net omdat beheer en beveiliging verder gaan dan de toestellen alleen en ook de apps en data onder hun hoede nemen.
Slechts 7 procent
Tot dusver de theorie. Mobile device management is al enkele jaren aangekondigd als dé groeimarkt in zakelijke it. Maar in ons land blijft het animo (erg) beperkt. Slechts 7 procent van de Belgische bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers maakt namelijk al gebruik van een dergelijke toepassing. Het gebruik van mobile device management lijkt hiermee in België dus nog niet echt van de grond te komen.
Dit lage cijfer lijkt een Belgisch fenomeen. Ter vergelijking: bij Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers ligt het gebruik van mobile device management (mdm)-software op 23 procent. Dat is een behoorlijk verschil.
Dit alles blijkt uit een rondvraag van Computer Profile, op vraag van Computable.be, bij een duizendtal Belgische bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers
Welke sectoren?
Opvallend is het grote verschil tussen de sectoren in ons land. Transport, ict en nutsbedrijven zijn met 11 à 12 procent nog iets beter vertegenwoordigd inzake mobile device management.
Daarentegen liggen de onderwijssector (1 procent) en de bouwsector (3 procent) allesbehalve wakker van mobile device management, blijkt uit het onderzoek. Ook de overheid en gezondheidssector lijkt (met 4 procent) eerder een koele minnaar van de technologie.
Welke leveranciers?
Het aanbod van mdm-spelers is erg divers. Enerzijds zijn er de traditionele namen, vaak (kleinere) bedrijven die zich al jaar en dag bezighouden met mobile device management, zoals MobileIron en Airwatch, waarbij deze laatste intussen is ingelijfd door VMware. Maar ook gevestigde namen zoals Citrix, BlackBerry, Microsoft en IBM zien heil in deze markt en hebben er een aanbod voor.
Als in ons land naar het totaal van de genoemde oplossingen voor Mobile Device Management wordt gekeken, dan blijkt dat MobileIron het meest wordt gebruikt. Iets minder dan een derde van de aangetroffen mobile device management-oplossingen betreft een MobileIron-toepassing.
Met iets meer dan een kwart van de oplossingen vormt AirWatch van VMware de tweede meest gebruikte toepassing. Soti, een Canadese oplossing voor enterprise mobile mangement (EMM), komt momenteel naar voren als nummer drie. En vooral die derde plek lijkt een opvallend resultaat voor ons land.
Hierbij dient wel te worden opgemerkt dat door het vooralsnog relatief lage gebruik van mobile device management-systemen de verdeling naar fabrikanten, in het onderzoek van Computer Profile en Computable.be, is gebaseerd op een kleine tweehonderd aangetroffen oplossingen. De grote groeimarkt is België dus nog lang niet in mobile device management.