Ericsson snijdt in moederland Zweden drieduizend banen weg en gaat de productie in het thuisland fors inperken. Wel zegt de telecomfabrikant te willen investeren in onderzoek & ontwikkeling, al wordt daar ook gereorganiseerd. Ericsson kampt met een stagnerende vraag naar appratuur voor telecomnetwerken en scherpe concurrentie van onder meer Nokia/Alcatel en Huawei en ZTE.
Bij het bedrijf werkten eind juni wereldwijd 115.000 mensen, waarvan zestienduizend in Zweden. Een vijfde deel van het aantal banen in het thuisland wordt nu geschrapt. Het gaat om zo’n duizend arbeidsplaatsen in de productiefaciliteiten, zo’n achthonderd banen in r&d en zo’n twaalfhonderd arbeidsplaatsen in overige divisies, zoals verkoop. Ook wil Ericsson af van zo’n negenhonderd consultants die worden ingehuurd.
Tegelijkertijd kondigt het bedrijf (omzet: 29,4 miljard dollar) aan te investeren in nieuwe r&d, met name op het gebied van netwerksoftware & services, radiotechnologie en 5G-netwerken. Daarvoor zijn drie ict-centra, waarvan twee in Zweden, opgericht die deze r&d ondersteunen, en wil Ericsson de komende drie jaar in Zweden duizend nieuwe engineers aantrekken van voornamelijk universiteiten.
140 jaar
Ericsson kondigde twee jaar geleden een flink bezuinigingsprogramma aan, waarbij al zo’n dertigduizend banen werden weggesneden. Afgelopen zomer werd dit verder aangescherpt, omdat de financiële resultaten ondermaats bleven. Dat kostte uiteindelijk topman Hans Vestberg de kop, die onder druk van de grootste aandeelhouder – de door de Wallenberg familie-gesteunde investeringsmaatschappij Industrivarden – het veld moest ruimen. Zijn opvolger is voorlopig Jan Frykhammar.
Het concern heeft nog fabrieken staan in de steden Boraas en Kumla. Daar werken ongeveer twaalfhonderd personeelsleden waarvan er zo’n duizend hun baan kwijtraken. Het werk wordt voor een deel naar landen buiten Zweden verplaatst. Of de fabrieken open blijven is nog ongewis. Samenvoeging is een optie; ook wordt bekeken of er kan worden samengewerkt met partners, zegt een woordvoerster. Mocht de telecomfabrikant inderdaad stoppen met de productie in Zweden, dan komt er een eind aan 140 jaar historie. Magnus Ericsson begon in 1876 met de reparatie van telegraaftoestellen en bouwde daarna het bedrijf uit.
Nederland
Of de aangekondigde reorganisatie gevolgen heeft voor de de Nederlandse operatie is nog niet bekend, zegt de woordvoerster. In Nederland werken nog zo;n vijftienhonderd man bij Ericsson, verspreid over locaties in Maastricht, Sliedrecht, Hilversum, Rijen, Amsterdam en Den Haag (de laatste twee zijn kleine kantoren). Volgens de zegsvrouw gaat het om een divers personeelsbestand: de werknemers in Hilversum (het oude NOB) houden zich bijvoorbeeld bezig met mediatechnologie, terwijl in Rijen de marketing- en verkoopafdeling zit.