De commotie over Eandis en de geplande investering van het Chinese overheidsbedrijf State Grid neemt groteske vormen aan. Of de beslissing al dan niet teruggefloten moet worden laat ik het midden.
De brief van de Staatsveiligheid die ‘een grote terughoudenheid’ eist, wijst erop dat de technologie van Eandis wel eens terecht zou kunnen komen in de handen van het Chinese leger. De energiebiotoop wordt terecht een strategisch domein genoemd en de Staatsveiligheid verwijst daarbij naar Australië dat een Chinese investering van de hand wees wegens een bedreiging voor de nationale veiligheid. De argumenten worden nu ook deels overgenomen door de betrokken ministers.
Wat me bevreemd is dat die opmerking nooit grond raakte toen de drie gsm-operatoren in ons land allen voor een netwerk van Chinese makelij kozen. Proximus en Mobistar hebben Huawei in huis. Base (Telenet) beschikt over een ZTE-netwerk. Ren Zhengei die Huawei bijna dertig jaar geleden oprichtte, kwam trouwens uit het leger waar hij officier was. Hij maakt er geen geheim van dat zijn bedrijf de Communistische Partij ook steunt (kan ook niet anders).
Telecommunicatie
Als er één strategisch domein is, dan is het wel telecommunicatie. Alle spraak en data wordt immers over Chinese apparatuur geleid, vandaag over 4G, straks zo goed als zeker ook over 5G. Met alle grote instellingen zoals de Navo, het Europees Parlement en de Europese Commissie, is het me altijd ontgaan waarom daar nooit veel aandacht aan besteed is. De Staatsveiligheid heeft in oktober 2012 wel gewaarschuwd dat ‘gezien de gevoelige sector waarin het bedrijf (Huawei) actief is, de commerciële ontwikkeling in België een ernstige bron van ongerustheid kan vormen voor de veiligheid en confidentialiteit van het Belgische telefoonnetwerk’. Beetje gelijkaardig dus aan de brief die deze week werd verstuurd naar de bevoegde ministers.
In tegenstelling tot de Amerikaanse waarschuwing die ervoor zorgde dat Huawei geen voet aan de grond kreeg in de Verenigde Staten, werden de argumenten van de Staatsveiligheid in ons land genegeerd. In Londen werd Huawei wel geweigerd als mogelijke leverancier van het communicatienetwerk van de metro. In Canada kregen drie maanden geleden nog twee werknemers van Huawei geen verblijfsvergunning omdat men vreesde voor spionage. Inmiddels telt het bedrijf wel 180.000 medewerkers, goed voor een omzet van bijna 54 miljard euro.
Als de overheid dus consequent is en het investeringsscenario van State Grid dropt, dan zal men toch ook de opkomende nieuwe 5G-netwerken onder de loep moeten nemen. Benieuwd wat er uit de bus komt.