De Raspberry Pi is een veelbesproken onderwerp in technologieland. Sinds zijn introductie in 2012 is deze singleboardcomputer van creditcardformaat uitgegroeid tot een van de meest populaire geïntegreerde systeemplatformen. In ieder it- of technologieblad staan tientallen ideeën voor Raspberry Pi-projecten. Maar is het ook de thin client van de toekomst?
De Raspberry Pi is eigenlijk ontwikkeld voor het onderwijs, om studenten te leren programmeren. Maar met een prijs van rond de veertig euro vond de singleboardcomputer al snel zijn weg naar het bedrijfsleven. Er duiken allerlei voorbeelden van toepassingen op, van het vervangen van desktopcomputers en servers tot het hosten van netwerken, beveiliging en zelfs internet of things (IoT)-applicaties.
Vanaf het moment dat de Raspberry Pi op de markt kwam, werd er ook over gesproken om het apparaat als thin client te gebruiken. Afgelopen mei kondigde Citrix nog de ondersteuning van het platform aan, terwijl ViewSonic zijn eigen, op Raspberry Pi gebaseerde, eindgebruikersoplossingen voor virtuele desktops en virtuele desktopinfrastructuren (vdi) introduceerde.
Nooit bedoeld als zakelijke oplossing
Feit blijft dat de Raspberry Pi nooit bedoeld is als zakelijke oplossing. Heel veel mensen willen geloven dat het mogelijk is om een op Raspberry Pi gebaseerde thin client te realiseren die krachtig en compleet genoeg is om aan de behoeften van organisaties te voldoen en tegelijkertijd de belofte van lagere kosten waar te maken. Maar er zijn verschillende belangrijke redenen waarom het platform nog niet op grote schaal wordt ingezet voor commerciële thin client-toepassingen:
Kosten voor accessoires en certificeringen: Je koopt de Raspberry Pi, het board, de behuizing, de stroomvoorziening en de geheugenkaart die je als bedrijf nodig hebt allemaal apart. Er is ook geen certificering beschikbaar voor de totale oplossing. Dat legt de verantwoordelijkheid voor het certificeren en productieklaar maken volledig bij de ontwikkelaar. Bovendien moet je apart licenties kopen voor het besturingssysteem, de applicaties en de beheertools, en ondersteuning bij het onderhoud van je Raspberry Pi-systemen. Als je dat allemaal optelt, ziet het kostenplaatje er heel anders uit. In sommige gevallen kom je twee tot drie keer hoger uit dan de initiële aanschafprijs van de singleboardcomputer.
Beperkte controle en beheerbaarheid: de op Raspberry-Pi gebaseerde thin client-oplossingen die nu op de markt verschijnen gebruiken besturingssystemen en beheersoftware van third party-leveranciers. Zoals zo vaak bij third party-oplossingen moeten functionele veranderingen door de softwareontwikkelaar worden doorgevoerd. Dat betekent dat je als bedrijf heel weinig controle of flexibiliteit hebt bij je softwarebeheer. Daarbij komt nog dat de Raspberry Pi gebaseerd is op een ARM-processor, waardoor je beperkt bent in de keuze van middleware voor de ondersteuning van rand- en andere apparatuur. Dit maakt het moeilijker om de functionaliteit uit te breiden dan bij oplossingen gebaseerd op 32-bit en 64-bit x86.
Functionaliteit op consumentenmaat: Op dit moment biedt de Raspberry Pi slechts één hdmi-aansluiting met een maximale resolutie van 1900×1200 en wordt deze vooral gebruikt in consumentenelektronica zoals tv’s en spelcomputers. In organisaties neemt de behoefte aan meer schermen toe, dus eindgebruikersoplossingen moeten ook Displayport of dvi ondersteunen. Daarnaast werkt de Raspberry Pi enkel met standaard Ethernet-snelheden. Je kunt niet migreren naar Gigabit Ethernet, wat tegenwoordig de zakelijke norm is.
Beperkte garantie: Op de Raspberry Pi krijg je één jaar garantie. Dat komt niet in de buurt van de levensduur van een thin client, die gemiddeld vijf jaar meegaat.
Kleine marges: Er komen nu Raspberry Pi-pakketten op de markt voor rond de honderd euro. Dat betekent dat de marges heel klein zijn. Producenten en hun kanaalpartners maken niet gemakkelijk winst hierop. Ze zullen concessies moeten doen en dat zal je heel waarschijnlijk merken aan de ontwikkeling van nieuwe functionaliteit en zakelijke ondersteuning.
Productontwikkeling: Met zijn onderwijsachtergrond zijn er weinig aanwijzingen dat de Raspberry Pi op korte termijn zal uitgroeien tot een zakelijk platform. De op ARM gebaseerde processor laat zich niet eenvoudig upgraden, waardoor je als gebruiker geen andere keuze hebt dan nieuwe hardware kopen als je functionaliteit of applicaties wilt waarvoor het huidige platform geen ondersteuning biedt.
Nog veel beperkingen
Ondanks de belofte van lagere kosten voor bedrijven, zijn er nog steeds veel beperkingen aan het Raspberry Pi-platform. Wil je als it-organisatie je endpoints effectief standaardiseren, dan kun je beter op zoek gaan naar een oplossing die flexibel genoeg is om aan al je behoeften te voldoen, nu en in de toekomst. De Raspberry Pi is er simpelweg nog niet klaar voor en het zal misschien nog jaren duren voordat het platform breed zal worden ingezet als een zakelijke thin client-oplossing.