De bank- en verzekeringsgroep KBC onderzoekt momenteel nieuwe mogelijkheden om blockchain, de technologie achter de virtuele munt bitcoin toe te passen en te implementeren. Een zes-koppig team, actief in België en Tsjechië, heeft die opdracht gekregen. De bank gelooft sterk in de toekomst van blockchain als platform.
Het basisprincipe is dat een digitaal logboek, dat via het internet raadpleegbaar is, alle transacties in realtime bijhoudt. De controle gebeurt niet door een centrale instantie, maar door iedereen tegelijk die op het netwerk aangesloten is.
Zo’n gedeelde boekhouding vormt de ruggengraat van de virtuele munt bitcoin, maar kan ook gebruikt worden voor tal van andere transacties, zoals internationale betalingen, documentverkeer of effectenhandel. Naast snelheid is de kostprijs een belangrijke troef van de technologie. Blockchain is goedkoper dan de gangbare processen, zeker als het gaat om transacties met tegenpartijen in verre landen.
KBC maakte eerder dit jaar al twee testen bekend. De groep heeft samen met it-specialist Cegeka en verscheidene exportbedrijven de Digital Trade Chain, kortweg DTC, uitgetest. Het gaat om een blockchain-oplossing die kmo’s toelaat internationale handelsverrichtingen op te volgen.
Bolero, de online beursmakelaar van KBC, werkte een experimentele blockchain-app uit waarmee particuliere beleggers aandelen in start-ups kunnen kopen of verkopen. Concreet gaat het om de handel in effecten die gefinancierd zijn via crowdfunding. De investeerders van het eerste uur kunnen zo makkelijker uit het kapitaal stappen van de start-up. Voorlopig werkt de app alleen met fictief geld (‘boleuro’s) en fictieve aandelen van start-ups, maar Bolero hoopt daar snel verandering in te brengen.
Alle Belgische grootbanken of hun moedergroepen zijn momenteel in de weer met blockchain.