In het eerste halfjaar van 2016 is er in België geen datalek publiekelijk bekend gemaakt. Dat blijkt uit de Breach Level Index van Gemalto. De securityleverancier meldt dat het aantal datalekken in de Benelux van vijf naar twee is gedaald. Dit is in tegenstelling tot de wereldwijde resultaten: daar wordt een stijging van 15 procent geconstateerd.
De Breach Level Index (BLI) van Gemalto is ontworpen als leidraad voor beveiligingsprofessionals om lering te kunnen trekken uit publieke datalekken. Het geeft dus geen volledige weergave van het daadwerkelijke aantal datalekken.
De index toont aan dat het afgelopen half jaar de meeste datalekken hebben plaatsgevonden in Noord-Amerika (79 procent), Europa (9 procent) en Asia-Pacific (8 procent). In totaal werden er 974 datalekken gerapporteerd, dat is een daling ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Toen werden 844 datalekken geconstateerd.
Sinds de lancering van deze index in 2013, werden er wereldwijd al meer dan 4,8 miljard records gestolen. In 2016 is identiteitsdiefstal met 64 procent de koploper. De meeste datalekken werden veroorzaakt door kwaadwillige buitenstaanders. Zij waren goed voor 69 procent van de datalekken.
Zorg populair doelwit
Binnen verschillende sectoren was de gezondheidszorg het afgelopen halfjaar het vaakst slachtoffer van een datalek. De gezondheidssector was goed voor 27 procent van alle datalekken. Dit is een stijging van 25 procent ten opzichte van het laatste halfjaar van 2015. Desondanks vertegenwoordigde deze sector slechts 5 procent van alle gestolen records, ten opzichte van 12 procent in de zes maanden daarvoor.
14 procent van alle datalekken vond plaats binnen de overheid. Dit percentage bleef onveranderd ten opzichte van het vorige halfjaar. Echter, bedroeg het aantal gestolen records bij de overheid maar liefst 57 procent van alle gestolen records.
Financiële dienstverleners zagen het aantal datalekken met 4 procent dalen ten opzichte van de zes maanden ervoor. De financiële sector vertegenwoordigde 12 procent van alle datalekken en scoorde met 2 procent laag wat betreft het aantal gestolen records.
De retailsector was goed voor 11 procent van alle datalekken (een afname van 6 procent) en vertegenwoordigde 3 procent van alle gestolen records. De onderwijssector vertegenwoordigde ook 11 procent van alle datalekken en minder dan één procent van alle gestolen records.
Alle overige sectoren waren samen goed voor 16 procent van alle datalekken en 16 procent van alle gestolen records. Bij 52 procent van alle datalekken die in het eerste halfjaar van 2016 werden gemeld, gaf de getroffen organisatie niet aan hoeveel records door cybercriminelen werden buitgemaakt.