Als er in zakelijke ict één markt is die fel komt opzetten, dan is het wel die van de solid-state arrays. Gevestigde opslagpartijen geven vandaag soms flinke kortingen om hun solid-state arrays te slijten én om deze (nieuwe) markt voor zich te winnen. Hoe snel zal deze markt groeien? En vooral: wie zijn de winnaars?
Het gaat hard in de opslagwereld. De klassieke harde schijven of hdd’s hebben, zeker in het datacenter, hun beste tijd gehad. Welkom: flash en solid-state. In dit achtergrondartikel geven we even een tussenstand inzake professioneel gebruik van solid state arrays, een shared storage device dat exclusief gebruik maakt van solid state drives (ssd’s) en dus niet van hdd.
1. Gigantische doorbraak in vijf jaar tijd
De technologie rond solid-state arrays (ssa) lijkt vandaag al erg disruptief, maar het beste moet nog komen. Onderzoekers als Gartner voorspellen dat tegen 2021 50 procent van de datacenters solid-state arrays zullen gebruiken (voor high-performance computing en big data workloads). Vandaag is dat slecht 1 procent.
Binnen vijf jaar zullen de helft van de datacenters ook ssa gebruiken voor hun zogenaamde primary data, terwijl dit vandaag eveneens 1 procent is. De zogenaamde gemengde oplossingen – de hybrid arrrays – die vandaag opduiken in datacenters lijken in dit domein dus stilaan voorbijgestreefd.
2. Turbulente en nieuwe markt
In zowat vijf jaar tijd zal de markt voor ssa meer dan verdrievoudigen. Tegen 2020 is de markt, zo voorspelt Gartner, goed voor ongeveer 9,7 miljard dollar, tegenover 2,7 miljard dollar in 2017. Er is dus erg veel potentieel voor opslagfabrikanten waarbij er inzake ssa een aantal gevestigde waarden opduiken (EMC, Netapp, IBM,…). Maar ook relatief nieuwe namen en nichespelers zien we, net als gevestigde allround spelers als Huawei en Fujitsu. Een marktoverzicht is overigens niet eenvoudig. Een partij als Nimble Storage, dat recent zijn AF Series presenteerde, wordt in een recent marktoverzicht van Gartner bijvoorbeeld zelfs (nog) niet vermeld.
Gartner verwacht dat tegen 2018 het totale aantal van ssa-leveranciers met de helft zal toenemen, maar tegelijk zal zowat 20 procent van de huidige ssa-aanbieders de markt verlaten. De eerste jaren wordt deze markt dus behoorlijk turbultent. It-afdelingen en it professionals zullen hier rekening mee moeten houden.
3. EMC en Pure Storage op kop
Wie de winnaars worden in deze markt, weten we binnen dit en vier à vijf jaar. Maar een tussenstand kunnen we wel al geven. Wie zet in deze markt momenteel de lijnen uit? De markt, of in het geval van Gartner: hun quadrant, vertoont een vijftiental namen. Bij de marktleiders voeren EMC en Pure Storage de koppositie aan in het Gartner quadrant, en zijn Netapp, IBM en HPE daar eveneens vertegenwoordigd.
Een partij als EMC definieerde begin dit jaar ssd als de norm voor high end enterprise opslag en zette hier ook zwaar op in, zowel commercieel als qua aanbod. Het biedt maar liefst vier op ssd-gebaseerde producten: XtremIO, Vmax All Flash, dssd en sinds kort ook Unity. Al leidt dit grote aanbod ook wel tot verwarring bij klanten.
Van alle (relatieve) nieuwkomers in de markt maakt Pure Storage het meeste aanspraak op een leiderspositie. Het biedt, volgens Gartner-analist Valdis Filks, kostefficiënte ssd arrays die vrij eenvoudig te upgraden en onderhouden zijn. Het bedrijf werkt ook aan zijn bekendheid in de markt, maar wordt ook door de gevestigde namen meer en meer als bedreiging gezien.
Die gevestigde namen, zoals HPE, IBM en Netapp, worden ook als leiders beschouwd. Zij zijn vaak traditioneel sterk vertegenwoordigd via partners en hebben, mede door acquisities, hun ssa-aanbod uitgebouwd. Zo nam Netapp een bedrijf als SolidFire over, dat zich focust op cloud providers en enterprise private cloud. Waardoor Netapp ook al drie ssa producten telt: All Flash FAS, EF-Series en SolifFire.
Bij de uitdagers duiken relatief nieuwe spelers op als Tintri en Tegile. Partijen die nog werk hebben aan hun naamsbekendheid, maar ook in ons land steeds vaker opduiken. Overigens geven we nog mee dat de keuze voor een ssa niet een kwestie is van leaders of challengers, maar van uw specifieke opslagbehoefte als cio of it professional.
Diverse partijen zetten de markt en oplossingen ook naar hun hand. Zo ontwierpen en ontwikkelden meer en meer leveranciers hun eigen solid-state oplossingen en eigen form factor. Hitachi Data Systems, Huawei, IBM en Violin deden dat al. Sinds dit jaar is dit in een stroomversnelling gekomen met het DSSD aanbod van EMC en met FlashBlade van Pure Storage. De reikwijdte gaat ver, ook in capaciteit. De grootste ssa’s gaan vandaag al tot bijna 4 petabyte.
4. Het netwerk is de flessenhals
Ssa is in een datacenter een combinatie van hardware, software en netwerk. Maar niet zozeer het solid-state array zelf, noch de state array administrator is vandaag de flessenhals. De grote uitdaging bij de doorbraak van solid-state oplossingen wordt netwerk latency. Ethernet-gebaseerde netwerken het moeilijker hebben om hier mee om te gaan. Terwijl die nood de levensvatbaarheid alvast verlengt voor 16 Gbps en 32 Gbps fibre channel san’s,
5. Solid-state: duurder dan HDD, maar (kost)efficiënter
Tenslotte nog het kostenaspect. Een solid-state array is vandaag nog (flink) duurder dan traditionele hdd, ook al daalt de prijs ervan wel zienderogen. De kortingen die de (vaak gevestigde) opslagspelers bieden helpen daar natuurlijk wel bij.
Belangrijk is tenslotte de benuttingsgraad. Eén solid state disk kan vaak diverse hdd’s vervangen en gaat doorgaans veel efficiënter met data om. Een solid-state array dat bijvoorbeeld twee tot drie keer duurder is dan een traditionele of hybride opslagopstelling komt daarom mogelijk uit als een kostefficiënte vervanging.
Ook het type gebruik verandert stilaan, zo benadrukt onderzoeksbureau Gartner. Werden ssa’s bij aanvang vooral gebruikt voor erg intensieve workloads (online transaction processing, vdi, high-performance computing,…) dan gaat het vandaag ook al om file & object workloads, analytics en zelfs over back-up.