Apple noemt de suggestie van de Europese Commissie dat het bedrijf in 2014 in Ierland slechts 0,005 procent belasting betaalde ‘extreem misleidend en bedrieglijk’. De Verenigde Staten melden dat ze de naheffing van maar liefst dertien miljard euro oneerlijk vinden en zelfs Ierland is niet blij.
De uitspraken komen kort na het besluit van de commissie dat het bedrijf dertien miljard euro aan Ierland moet terugbetalen. Volgens Eurocommissaris Vestager heeft Apple jarenlang veel te weinig belasting betaald. Dat begon in 2003 met 1 procent en zakte uiteindelijk naar 0,005 procent in 2014.
400 miljoen dollar
De ict-gigant meldt in een reactie dat het in 2014 vierhonderd miljoen dollar aan de Ierse fiscus heeft overgemaakt. ‘Dat is meer dan wat de Europese Commissie suggereert’. Daarbovenop moest het bedrijf naar eigen zeggen ook nog eens vierhonderd miljoen dollar aan belastingen in Amerika betalen. Apple zei direct na het besluit al dat het in beroep wil gaan.
Apple-topman Tim Cook schrijft in een open brief dat de Europese Commissie Apples geschiedenis in Europa wil herschrijven. Ook ontkent hij dat er aparte afspraken zijn gemaakt met Ierland. ‘We hebben nooit gevraagd om speciale afspraken’, zegt Cook. De topman vindt dat Apple Ierland nu geld moet betalen waar Dublin geen recht op heeft. Hij waarschuwt daarnaast dat de naheffing nadelig kan uitpakken voor Europese investeringen en banen.
Oneerlijk en nadelig voor Amerikaanse burgers
De Verenigde Staten mengen zich ook in de zaak. Het land vindt de naheffing oneerlijk. Daarnaast kan het besluit de economische samenwerking tussen de VS en de EU ondermijnen, zegt een woordvoerder van het Amerikaanse Ministerie van Financiën. Bovendien heeft de naheffing volgens de Amerikanen mogelijk nadelige gevolgen voor buitenlandse investeringen en het ondernemingsklimaat in Europa.
De VS vinden het besluit bovendien in strijd met internationale afspraken. De naheffing zou ten koste kunnen gaan van de Amerikaanse belastingbetaler. Dat komt omdat Amerikaanse bedrijven belastingen die ze in het buitenland betalen kunnen aftrekken in de VS. In dit geval zou het betekenen dat Apple dertien miljard euro belastingkorting krijgt, waar de Amerikaanse belastingbetaler voor opdraait.
Ierland
Opvallend genoeg zijn ook de Ieren ten slotte niet blij met dertien miljard euro in het vooruitzicht. Zo wil de Ierse minister van Financiën in beroep gaan tegen de beslissing. Deze Michael Noonan is het namelijk niet met de naheffing eens. ‘Het is een bizarre en politieke exercitie. Ons belastingsysteem klopt en kent geen uitzonderingen’, meldde hij eerder bij de NOS. De opstelling van Noonan heeft er hoogstwaarschijnlijk mee te maken dat hij vreest dat veel grote bedrijven in Ierland, die zorgen voor werkgelegenheid, zullen vertrekken.