Financiële software, en boekhoudsoftware in het bijzonder, wordt vaak gezien als het meest statische en zelfs saaie onderdeel van de softwaremarkt. Dat klopt niet. Er doen heel wat recente innovaties de ronde. Welkom in de wereld van chatbots, internet of things en apps.
Sinds ruim een jaar speelt in de it-industrie de trend van Fintech. De bank- en betaalsector is namelijk volop in beweging en technologie speelt er een hoofdrol. De gevestigde spelers krijgen elke dag te maken met ‘fintech’ bedrijven die als paddenstoelen uit de grond schieten. De financiële sector is hip bij jonge tech start-ups, ook in ons land.
Anderzijds zit er ook veel vernieuwing bij de financiële software die doorsnee bedrijven gebruiken. We overlopen een aantal innovaties, waar de fabrikanten van boekhoud- of accounting software het verschil in (willen) maken. We halen onze bevindingen deels uit de recente Sage Summit die het gelijknamige softwarebedrijf deze zomer organiseerde. Deze Summit werd door Sage ceo Stephen Kelly overigens niet zozeer opgevat als software evenement, maar als conferentie voor ondernemers van kmo’s. In ons land is Sage naar eigen zeggen marktleider in accounting software bij kmo’s. Enkele innovaties die we in de markt zien opduiken.
1. Integratie van software
Een bedrijf financieel in goede banen leiden, dat is wat boekhoudpakketten moeten doen: van btw-aangifte tot het automatisch boeken van bankgegevens. Sinds ettelijke jaren doen accounting pakketten al veel meer. De makers bieden steeds meer bijkomende functionaliteiten aan zoals doorgedreven rapportering, voorraad- en magazijnbeheer, productiebeheer, tijdsregistratie en logistiek.
Accounting software raakt vandaag vaak de kern van een bedrijf en wordt aanzien als belangrijkste applicatie voor een modaal bedrijf. Daarom dat veel partijen spreken over business software in plaats van pure accounting. Een (Nederlandse) aanbieder als Afas, die veel onderdelen van zakelijke software biedt, is daar een goed voorbeeld van. Want in deze filosofie klinkt boekhoudsoftware al snel een beetje dof.
Een trend naar verdere integratie is niet nieuw, maar zet zich wel verder door. Een goed voorbeeld is Sage dat zijn Sage50 softwarepakket integreert met Office 365 van Microsoft. In de praktijk komt het erop neer dat vooral kleinere bedrijven met tien tot vijftig medewerkers, de typische doelgroep van Sage50, door de gebundelde toepassing (grotendeels) slechts één toepassing moeten gebruiken voor het runnen van hun business. Het combinatie-aanbod is momenteel internationaal beschikbaar, en moet na verloop van tijd ook naar ons land komen.
2. Cloud first
De meeste softwareleveranciers willen het verschil maken met hun cloud oplossing. Ook deze trend is niet nieuw, maar de manier waarop de leveranciers hier mee omgaan wel. Cloud wordt voor velen de kern van hun realisaties. Een goed voorbeeld is het Nederlandse softwarebedrijf Exact, dat zich richt op kmo’s en hun boekhoudkantoren en ook actief is in ons land. Het zette binnen hun organisatie een soort van interne start-up op, die zich volledig richt op cloudsoftware. Deze afdeling bevindt zich binnen hun grote organisatie, die zich voor een flink stuk met traditionele (vaak on-premise) software bezig houdt. De focus van de cloudafdeling ligt op groei, en niet meteen op winst op korte termijn. Want snelle winst is voor deze relatief nieuwe afdeling bij Exact niet cruciaal.
Het geeft ook wel aan dat, ondanks de jarenlange hype, het in de markt van business en accounting software vaak nog moet beginnen in de cloud. Zeker op Belgisch niveau. ‘Afgezien van bij start-ups, is het animo bij Belgische ondernemers vaak nog klein om hun boekhoudpakket volledig in de cloud te hebben’, stelt Alex Dossche, managing director van Sage in België. Een bedrijf als Sage heeft in ons land niet echt een cloud aanbod. Internationaal wel, waar er volwaardige cloud-initiatieven zijn als Sage One en Sage Live, waarmee Sage samenwerkt met Salesforce.com. Voor het cloud product Sage One mikt Alex Dossche op een Belgische lancering in 2017.
3. Internet of Things
Software, ook accounting software, zal meer en meer aangestuurd worden door machines. Een goed voorbeeld is de samenwerking van TomTom Telematics met Sage. Door TomTom Webfleet (dat vandaag door bedrijven wordt ingezet om onder meer hun voertuigprestaties te verbeteren en brandstof te besparen) te koppelen aan de software van Sage, kan er aan bedrijven automatisch een real time inzicht gegeven worden in hun wagenpark.
De gecombineerde oplossing stelt klanten van Sage Live bijvoorbeeld in staat om wagenparkdata van de aangesloten voertuigen automatisch in te zien binnen hun financiële applicatie, waardoor financiële gegevens sneller geconsulteerd kunnen worden. Het is maar één voorbeeld van de opmars van internet of things in de wereld van accounting software.
4. Mobile apps
Software mobiliseert, en dat is bij accounting en financiële software niet anders. De meeste leveranciers in accounting software hebben intussen een iPad- en iPhone-app ontwikkeld voor toegang tot de boekhoudsoftware.
Maar net als bij de cloud, komt er bij mobiele applicaties een kantelpunt. Mobiel wordt stilaan de standaard. Ook bij de doorgedreven business applicaties als erp. Zo kondigde enkele maanden geleden een partij als Unit4 aan dat het zijn erp-pakket gaat verpakken in een mobiele app.
5. Chatbots
Softwareleveranciers uit de wereld van accounting haken tenslotte ook in op de trend van bots die de grote software- en cloudspelers op de rails gezet hebben. Bij Sage is dit bijvoorbeeld Pegg: een messaging bot die gebruikers toelaat om via Facebook Messenger of Slack hun financiën te beheren. Een saldo of schuld nakijken of onkosten indienen: het kan door het gewoonweg te vragen aan chatbot Pegg.
Pegg is niet een klassieke app die men kan downloaden. De bot kan in beta-modus geconsulteerd worden op messaging-platformen. De bestaansreden van Pegg ligt voor de hand: chatapps als Messenger en Slack worden alsmaar populairder. Dergelijke apps worden intussen wereldwijd al meer gebruikt dan sociale media apps als Facebook. Waardoor ze dus ook zakelijke toepassingen aandoen. En zowaar dus ook in accounting software opduiken.
Het is maar een van de innovaties en redenen waarom old school boekhoudsoftware plots hip blijkt te zijn.
Mooi overzicht van de veranderingen die financiële software, samen met andere toepassingen , zal doormaken.
Het blijft niettemin een uitdaging voor ontwikkelaars om veranderingen en uitbreidingen van hun toepassingen op een pragmatische manier te benaderen. We kennen allemaal het fenomeen van het “onherstelbaar verbeteren” waarbij toepassingen aan eenvoud en werkbaarheid inboeten om meer en meer functionaliteit te kunnen bieden.
Toepassingen zoals financiële software moeten eenvoudig in gebruik zijn, zonder poespas de juiste realtime informatie kunnen berekenen en de gebruiker de mogelijkheid bieden deze informatie te interpreteren en ze als basis te gebruiken voor objectieve beslissingen inzake het beheer van de onderneming.
Laat net dat de essentie zijn van goede financiële software.