De complexiteit binnen datacenters groeit, terwijl traditionele storage-systemen de grootste moeite hebben om tegemoet te komen aan de steeds hogere eisen die aan zakelijke workloads worden gesteld. Branche-experts voorspellen dat software defined storage (sds) en hyperconverged infrastructure (hci) in 2016 en 2017 belangrijke investeringsgebieden zullen vormen voor bedrijven die grip proberen te krijgen op de toenemende eisen rond storage en it.
En dat geldt nog het meest voor organisaties die het met een gelijkblijvend of krimpend budget moeten doen. Bedrijven implementeren sds en hci om meer flexibiliteit naar hun datacenter te brengen. Volgens een recente enquête heeft 70 procent van alle bedrijven plannen voor deze implementatie of heeft deze plannen reeds uitgevoerd. Het wekt dan ook geen verbazing dat er volgens IDC in 2016 ruim twee miljard dollar zal omgaan in hyperconverged infrastructure. En dat deze markt in 2019 een totale omzet van vijf miljard dollar zal vertegenwoordigen.
Veel organisaties voegen sds-tools aan hun storage-systemen toe om gebruik te kunnen maken van moderne gegevensdiensten zoals deduplicatie, stretched clusters en replicatie. hci maakt op zijn beurt een einde aan de noodzaak van storage arrays. Zowel sds als hci stellen beheerders in staat om hun omgeving horizontaal op te schalen door extra nodes toe te voegen, om de capaciteit en prestaties te verhogen. Of zij kunnen hun omgeving verticaal opschalen door meer opslagcapaciteit aan bestaande nodes toe te voegen.
Voor cio’s die de inzet van sds- en hci-oplossingen overwegen dienen er zich drie toepassingsscenario’s aan: filialen en externe bedrijfslocaties, de introductie van nieuwe architecturen en het gebruik van virtuele werkplekken, desktops en applicaties.
Externe bedrijfslocaties en filialen
Ict-omgevingen binnen externe bedrijfslocaties en filialen brengen tal van uitdagingen met zich mee. Een daarvan is het fenomeen ‘configuration drift’. Dit houdt in dat er gaandeweg steeds meer wordt afgeweken van de standaardconfiguraties die voor externe locaties en filialen zijn gedefinieerd. Dit stelt organisaties voor de opgave om op alle uiteenlopende bedrijfslocaties ondersteuning te bieden voor een divers scala aan hardware- en softwareconfiguraties. Wat disaster recovery betreft groeien de kosten en complexiteit uit tot een probleem, omdat externe bedrijfslocaties zich vaak op kilometers afstand van het centrale datacenter bevinden. Bedrijven hebben behoefte aan een eenvoudige manier om gegevens naar het hoofdkantoor te repliceren met het oog op de bedrijfscontinuïteit. Want de combinatie van de eerder beschreven problemen en een tekort aan ict-personeel op locatie kan hen onder forse druk zetten.
Hyperconverged infrastructure biedt organisaties met een groot aantal filialen en externe bedrijfslocaties de mogelijkheid om een infrastructuur in te richten op basis van kleine, consistente bouwstenen die zij eenvoudig vanaf een centrale locatie kunnen beheren. Sommige hci-appliances repliceren data automatisch en uiterst efficiënt naar sds-apparatuur op een centrale locatie. Hierdoor worden extra hardware- en bandbreedtekosten vermeden en de uptime van bedrijfsapplicaties verbetert.
Nieuwe architectuur
Hyperconverged appliances bieden organisaties ook de mogelijkheid om een nieuwe architectuur te introduceren en oudere systemen uit te faseren zonder bedrijfsprocessen te verstoren. Met deze appliances kunnen ze kosten en ruimte besparen in colocatie-scenario’s en de beveiliging, redundantie en stabiliteit optimaliseren. Veel bedrijven hebben op deze manier hun opslagcapaciteit kunnen verdubbelen tegen dezelfde kosten als het toevoegen van nieuwe schijven aan hun legacy storage-omgeving. Dit zorgt voor een boost van de prestaties, het verder terug kunnen brengen van het ruimteverbruik en het opvoeren van de rekenkracht. Door het gebruik van hyperconverged appliances kan bovendien oude apparatuur hergebruikt worden voor het inrichten van een disaster recovery-locatie voor data en virtuele machines.
Maar het is ook mogelijk om nog een stapje verder te gaan met hci. Er zijn organisaties die door zorgen rondom beveiliging en privacy liever geen bedrijfskritische workloads in een publieke cloud willen onderbrengen. Zij kunnen dankzij hci wel profiteren van de voordelen van de cloud (betaalbaar, schaalbaar, minder complex, flexibel) en nieuwe modellen voor het aanbieden van bedrijfsapplicaties op locatie. Dit maakt het voor sommige bedrijven mogelijk om de kloof met de publieke cloud te dichten.
Virtuele desktops en werkplekken
In virtualisatie- en virtual desktop infrastructure (vdi)-omgevingen kan sds aanzienlijke voordelen bieden ten opzichte van traditionele opslagsystemen. Sds vereist niet alleen minder investeringen in opslaghardware, maar biedt ook ondersteuning voor grotere aantallen gebruikers tegen lagere kosten door een effectievere benutting van de opslagcapaciteit. De kosten van sds vallen doorgaans 40 tot 50 procent lager uit dan die van een traditionele storage-infrastructuur. Desondanks kan sds de opslagcapaciteit tot maar liefst 80 procent verhogen, de schaalbaarheid drastisch verbeteren en, in het geval van vdi-omgevingen, bijdragen aan veel betere gebruikers ervaring bij virtuele desktops en applicaties.
Sds is ook een goedkopere oplossing dan san’s en solid state disks als het aankomt op het verbeteren van de prestaties en schaalbaarheid van vdi-omgevingen. Maar ook als het gaat om het besparen van rack-ruimte en het terugdringen van het energieverbruik en de noodzaak van technische ondersteuning. Met een juiste toepassing van sds kunnen organisaties tweehonderd iops per virtuele desktop bieden in plaats van twintig iops op basis van solid state disks binnen een san en zeventig tot tachtig iops in het geval van fysieke desktops. Sds kan ook bijdragen aan een aanzienlijk lagere en constante latency ten opzichte van traditionele storage benaderingen.
Conclusie
Sds- en hci-oplossingen zorgen voor ingrijpende vereenvoudiging en zetten de kostenstructuur van datacenters op hun kop. Vaak gaat het om hybride of volledig op flash gebaseerde systemen met aanzienlijk sterkere prestaties dan traditionele, op schijven gebaseerde storage arrays. Omdat hci-appliances rekenkracht en opslagcapaciteit in server nodes integreren, nemen ze minder ruimte in beslag dan traditionele apparatuur. En omdat ze minder hardware, energie en koeling vereisen, gaat hun gebruik ook gepaard met lagere kosten.
Dankzij deze eenvoudige schaalbaarheid hoeven beheerders van datacenters niet langer voor de komende drie tot vijf jaar aan opslagcapaciteit aan te schaffen. In plaats daarvan kunnen ze een ‘just in time’-aanpak hanteren. Sds en hci stellen organisaties in staat om hun opslagomgeving op te schalen op basis van kleine modulaire eenheden, in plaats van te moeten investeren in grote en kostbare storage arrays met beperkte prestaties. Cio’s voegen nu voor het eerst sds en hci toe aan hun lijst met technologische kandidaten voor projecten vanwege de voordelen die gepaard gaan met de gecombineerde inzet van deze technologieën.