De website waar Australische burgers hun gegevens op online formulieren moeten invullen voor de volkstelling 2016 is een aantal keren bezweken onder de grote drukte. Zij wijzen met de vinger naar IBM dat van de overheid in totaal 18,6 miljoen Australische dollar kreeg om de eCensus-oplossing te bouwen, te implementeren en te beheren. Volgens het Australian Bureau of Statistics (ABS) zijn echter DDoS-aanvallen, die waarschijnlijk uit China komen, de boosdoener.
Elke vijf jaar organiseert de Australische overheid de zogeheten Census of Population and Housing. Burgers zijn verplicht om hun gegevens, zoals leeftijd, geslacht, huwelijkse staat, religie, etnische afkomst en inkomen, aan te leveren, op straffe van een boete. Dit keer heeft de overheid er voor gekozen om een speciale website in het leven te roepen waar burgers hun data kunnen invoeren.
Deze opzet leverde een felle privacy-discussie op, nadat bleek dat de Australische overheid de persoonlijke gegevens van zijn inwoners vier jaar lang wilde bewaren. Bovendien vinden velen het onwenselijk dat de data worden opgeslagen in de Amerikaanse cloud, namelijk die van SoftLayer van IBM.
Bijkomend probleem was dat de census-website de drukte niet aan bleek te kunnen en deze week tijdens de zogeheten census night een aantal keren crashte. De gebeten hond was IBM dat volgens velen een ondeugdelijke oplossing heeft neergezet en daarvoor vorstelijk betaald kreeg (bijna dertien miljoen euro).
Ddos
Het Australische statistiekbureau ontkent dit echter en zegt dat de storingen zijn ontstaan door een aantal zware DDoS-aanvallen. Als gevolg daarvan is de website uit voorzorg een tijdlang uit de lucht gehaald om de integriteit van de reeds ingevoerde data te beschermen. Op het moment van de aanvallen waren reeds zo’n 2,3 miljoen formulieren ingevuld; er zijn geen data gestolen, aldus ABS.
Op sociale media maakt de Australische volkstelling veel los; critici gebruiken #censusfail. Er is niet alleen veel kritiek op de werking van de census-website, ook de Australische regering krijgt er van langs. Die zette recent de rem op nieuwe investeringen voor de verouderde internet-infrastructuur van het land.