De Luikse ziekenhuisgroep CHC heeft een vijfjarige raamovereenkomst gesloten met Econocom, een speler in de digitale transformatie van bedrijven. De overeenkomst betreft de vernieuwing en het onderhoud van de it- en opslaginfrastructuur van de groep.
Het Centre Hospitalier Chrétien investeerde al meer dan twee miljoen euro in server- en netwerktechnologie van Cisco en in snelle opslagsystemen van EMC. Daarmee speelt het voornamelijk in op de huidige vraag, in het bijzonder op het vlak van medische beeldvorming. Het project wordt in fases opgeleverd en moet volledig af zijn in de loop van 2019.
Flexibel
De nieuwe ict-infrastructuur kan zich volgens Econocom aanpassen aan alle groeiscenario’s van de groep. Dankzij een ontwerp met infrastructuur over verschillende locaties zijn de systemen en toepassingen altijd beschikbaar en is CHC beschermd tegen systeemuitval, bijvoorbeeld veroorzaakt door een ramp. De infrastructuur zal in 2019 ook toegepast worden in het nieuwe hospitaal van CHC; het ziekenhuis van MontLégia, dat momenteel gebouwd wordt in Luik.
Digitale toekomst
Met de investering wil de ziekenhuisgroep klaar zijn om de uitdagingen van de digitale toekomst aan te gaan. ‘De gezondheidssector, voornamelijk de ziekenhuizen, kent een nooit geziene golf van digitalisering. Alle specialisaties gebruiken aangepaste applicaties die telkens geïmplementeerd moeten worden maar vooral continue moeten presteren en beschikbaar zijn. De nodige rekenkracht stijgt, de opslagcapaciteit ook en dan hebben we het nog niet over het aantal gebruikers en werkposten. Het was tijd voor CHC om de systemen te vernieuwen’, vertelt Michel Fontaine, verantwoordelijk voor de ict-infrastructuur bij CHC.
‘Nu kunnen we het technisch aanbod afstemmen op de vraag, want deze is moeilijk in te schatten voor een tijdspanne van vijf jaar en in een periode van sterke informatisering. De groep is weer helemaal mee in de laatste nieuwe technologie en dat moet ervoor zorgen dat we in het koppeloton blijven.’
Opslag
De gekozen oplossing biedt de Luikse ziekenhuisgroep de mogelijkheid om twee terabyte aan gegevens te beheren, dit komt overeen met de maximale inschatting over vijf jaar. Zo kan de groep de technologische vooruitgang op het vlak van medisch beeldmateriaal volgen. Die vraagt immers steeds meer capaciteit en heeft meer behoefte aan opslag op lange termijn, namelijk minstens voor een periode van dertig jaar. Om het budget optimaal in te zetten, koos het informaticateam voor twee opslagtypes met elk een eigen gebruiksscenario. De Isilon van EMC voorziet in klassieke harde schijven die minder duur zijn, terwijl de VMax-systemen een snelle capaciteit bieden dankzij de all-flash drives.
Vernieuwing
De ziekenhuisgroep vervangt ook het serverpark door twee chassis van Cisco’s unified computing systems (ucs). Elk van de twee ucs’s racks telt twaalf bladeservers. De serverracks zijn ondergebracht op twee verschillende locaties, zodat de bedrijfszekerheid en continuïteit gegarandeerd is. Ook het opslagnetwerk is vernieuwd met MDS 9250i switches van Cisco. Die maken het mogelijk om het opslagnetwerk te koppelen met alle locaties van de groep, via zowel het glasvezel- als het ip-netwerk. Zo zorgt het ziekenhuis naar eigen zeggen voor een maximale beschikbaarheid van zijn data en zal het transparant kunnen evolueren van de huidige locatie naar de nieuwe MontLégia-campus.