Meer dan duizend nieuwe medewerkers willen de Belgische afdelingen van grote outsourcers nog dit jaar in huis halen. Outsourcing is commodity geworden. En opvallend, het gaat niet om het knippen in de kosten, maar wel om de focus op de core business.
Het leek een hoopvol bericht dat de grote outsourcers in ons land dit jaar nog heel wat aanwervingen in petto hebben. Cegeka en Accenture willen beiden 250 nieuwe mensen in dienst halen. Capgemini is op zoek naar 170 man (nog steeds is amper 16 procent van de it-ers in België een vrouw, meestal dan nog in een erg operationele functie zoals in contactcenters). Bij CTG en Dimension Data willen ze honderd nieuwe medewerkers, RealDolmen heeft vijftig vacatures, CSC plant eveneens zestig aanwervingen. En afgelopen week kondigde Deloitte aan dat het op zoek is naar achthonderd nieuwe consultants (weliswaar niet allemaal in de digitale omgeving).
Vaak worden die cijfers nooit achteraf gecheckt en het is ook weleens meer een marketingverhaal om te tonen aan klanten en aandeelhouders hoe goed het wel gaat. Want het is de vraag waar ze die nieuwe medewerkers zullen vinden, zeker gezien de it-werknemerskrapte in ons land. IBM België zet tweehonderd mensen op straat. Die zullen dus grotendeels wel opnieuw aan de bak komen, als ze tenminste over het juiste profiel beschikken.
Ik vermoed dat er vooral naar het buitenland gekeken zal moeten worden. Spanje, Portugal, Roemenië, Polen, Oekraïne. Probleem is echter vaak dat de kennis van de Engelse taal vaak te wensen over laat, ondanks het feit dat Engels in it de wereldtaal is. Zo werd ik vorig jaar gevraagd door de stad Granada om het aanbod aan it’ers te promoten (en Granada is naast een fantastische stad ook een universiteitsbiotoop van heel wat it-jongeren), maar de Engelse tongval was vaak onbestaande. Zo jammer.
Focus op corebusiness
Wat wel uit de cijfers blijkt is dat Belgische bedrijven inderdaad steeds meer hun toevlucht nemen tot outsourcing. Het heeft zoals altijd lang geduurd. Belgen zijn per definitie geen voorlopers, veeleer slow followers. Gartner vertelde me ooit dat als je een nieuwe dienst wil lanceren, je dat best kan doen in België. ‘Als het daar lukt, dan lukt het overal’.
Uit de studie van Whitelane Research blijkt echter dat 80 procent van de Belux-bedrijven minstens hetzelfde of meer zal uitbesteden aan outsourcingpartners. En opvallend voor het eerst is kostenreductie niet langer de grootste drijfveer. Het gaat veeleer om de focus op de corebusiness. Innovatie is daarbij zelden een bepalende factor. De bulk van het it-budget gaat nog steeds naar het draaiende houden van de bestaande systemen.
Opvallend is wel dat de meeste cio’s toch behoorlijk tevreden zijn over hun outsourcingspartners. Ook daar is er aan maturiteit gewonnen. Wat mogelijk op middellange termijn wel een bedreiging voor de outsourcers vormt is de toenemende honger naar publieke cloud dienstenleveranciers zoals Amazon, Google, Microsoft en Salesforce. De helft van de Belgische bedrijven zouden er aan denken. Dat kan voor een behoorlijke verschuiving zorgen, ook bij de outsourcingsbedrijven. En dan worden alle nieuwe aanwervingen op de helling gezet. Laat ons eind dit jaar toch nog even de cijfers checken over het aantal gerealiseerde aanwervingen.
Beetje late reactie van de markt: Reeds in de eerste helft van 2016 kun Productie niet leveren wat Sales reeds had verkocht aan de Klant. Vraag is hoe snel een verbetering merkbaar is, voor de Klant wel te verstaan!!