Professor Ingrid Verbauwhede, verbonden aan iMinds en de KU Leuven, doet onderzoek naar een betere beveiliging van microchips. Hiervoor ontvangt zij een Europese ‘ERC Advanced Grant’ van meer dan twee miljoen euro. Verbauwhede wil met haar beveiligingsmechanismen een basis leggen voor nieuwe generatie microchips.
Microchips duiken overal op en verzamelen soms gevoelige informatie. Dat maakt hen een geliefkoosd doelwit van cybercriminelen en organisaties die deze data willen bemachtigen. Met haar ‘Cathedral’-project wil professor Verbauwhede ‘lichtgewicht’ beveiligingsmechanismen inbouwen in elektronica om die resistenter te maken tegen cyberaanvallen zoals hacks. Dat moet de basis leggen voor een nieuwe generatie microchips die op een veiliger manier gebruikt kunnen worden in tal van gevoelige sectoren: van medische toepassingen tot de bankensector.
Verbauwhede onderzoekt hoe, naast bestaande algoritmen, ook nieuwe generaties van cryptografische algoritmen kunnen worden geïmplementeerd; algoritmen die decennialang bescherming bieden. Sommige daarvan zijn speciaal ontwikkeld voor het internet of things, andere zijn dan weer gebaseerd op wiskunde waar zelfs kwantumcomputers geen weg mee weten.