Het Antwerpse waterbedrijf Water-Link plaatst slimme watermeters in Antwerpen. Dat doet het in samenwerking met Engie, Fabricom en Hydroko. Het gaat om een testproject van één jaar, waarbij duizend slimme watermeters worden geplaatst. Bij positief resultaat kan de uitrol van 205.000 slimme meters gebeuren over drie à vier jaar.
Deze slimme meters maken het mogelijk om dagelijks op afstand de watermeterstand uit te lezen, via het draadloze netwerk uitgerold en beheerd door Engie M2M op basis van de globale connectiviteitsoplossing Sigfox bestemd voor het Internet der dingen. Concreet zou tegen 2020 elke Antwerpenaar over een slimme watermeter kunnen beschikken.
Hydroko heeft de slimme watermeter ontwikkeld. Dat gebeurde onder begeleiding van het Innovatiecentrum Vlaams-Brabant, in samenwerking met Imec uit Leuven. Het ontwikkelingstraject startte in 2013. Het Innovatiecentrum begeleidde Hydroko bij de stap van idee tot product in de markt.
Hoe werkt een slimme watermeter?
Elke watermeter is voorzien van een ‘slim’ digitaal systeem en van een telecommunicatie module die het mogelijk maakt om draadloos gegevens door te sturen over het Sigfox-netwerk naar een toepassing van Hydroko en gebruikt door water-link. In omgekeerde richting kan de slimme watermeter vanuit de toepassing ook gegevens en instructies ontvangen.
Het Sigfox-netwerk is een globaal internet of things-netwerk dat er op gericht is om allerhande apparaten of objecten via het internet met een toepassing te verbinden. In België wordt dit netwerk door Engie M2M uitgerold en beheerd. Engie M2M is een filiaal van de Engie Groep.
De gegevens door de watermeter opgestuurd, worden geanalyseerd en verwerkt door Water-Link. Dit maakt het voor hen mogelijk om snel een technisch probleem te detecteren en op te lossen zoals bv. in geval van een waterlek. Water-Link kan hierdoor snel reageren en indien nodig ofwel een technicus ter plaatse sturen of vanop afstand corrigerende instructies geven aan de meter.