Zakelijke gebruikers die upgraden naar Windows 10 halen meer in huis dan alleen het nieuwste platform van Microsoft. De overgang naar Windows-as-a-service brengt meer met zich mee.
De komst van Windows 10 luidt voor Microsoft ook een overstap in. De softwaremaker hanteert voor zijn nieuwste (en qua nummering laatste) besturingssysteem niet langer het maandelijkse ritme van Patch Tuesday. In plaats van elke maand updates, fixes en patches uit te brengen, gaat Microsoft over op constante verbeteringen door updates sneller uit te brengen.
Updates altijd aan
Deze aanpak draagt de naam Windows as a service, wat overigens niet gelijk staat aan software-afname uit een cloudomgeving waarbij qua betaling een abonnementsconstructie van toepassing is. Consumenten die Windows 10 gebruiken, krijgen de willekeurig verschijnende updates automatisch ‘binnen waarna die ook automatisch worden geïnstalleerd. Deze ‘always-enabled updates’ helpen gebruikers om bij te blijven, legt Microsoft uit: qua functionaliteit én qua beveiliging.
Veel rondgaande malware gebruikt kwetsbaarheden waar al patches voor beschikbaar zijn, maar die nog niet altijd geïnstalleerd zijn op systemen. Windows 10 Home biedt wel de keuze om updates meteen na uitgave te ontvangen (in de zogeheten Fast Ring) of met een maand vertraging (in de zogeheten Slow Ring).
Zakelijk uitstel is geen afstel
Zakelijke gebruikers, die dan de Professional- of Enterprise-variant gebruiken, kunnen updates voor Windows 10 uitstellen. Geheel afzien van updates is om beveiligingsredenen natuurlijk af te raden. Uitstel van updates is dus slechts afstel en dat brengt werk met zich mee. Naast testwerk van patches is er volgens onderzoeksbureau Gartner ook meer monitoring nodig. Bedrijven moeten hun applicatielandschap beter in de gaten houden voor compatibiliteit met updates die Microsoft uitbrengt voor Windows 10, meldt The Register.
Een migratie naar Windows 10 dient rekening te houden met dit toekomstige extra it-werk, waarschuwt Gartner-analist Anette Jump. Zij haalt onderzoek van de marktvorser aan met de voorspelling dat 80 procent van het bedrijfsleven eind 2018 Windows 10 heeft omarmd. Gartner heeft eind vorig jaar al voorspeld dat de zakelijke overgang naar Windows 10 de snelste ooit zal zijn.
Bedrijfsvarianten
Het merendeel van de bedrijfsgebruikers zal dan de speciale variant CBB (Current Branch for Business) draaien. Die zakelijke uitvoering van Windows 10 wordt bijgewerkt met vier maanden ‘achterstand’ ten opzichte van de consumentenuitvoering. Microsoft houdt elke tussen-release dan acht maanden aan, waarna gebruikers voor het behouden van support over moeten naar de nieuwere, bijgewerkte release.
Naast de CBB biedt Microsoft nog een variant van Windows 10 voor grootzakelijke gebruikers die conservatief omgaan met updates. Deze Long-Term Servicing Branch (LTSB) is bedoeld als zeer stabiel platform voor uitzonderlijke omgevingen. Microsoft omschrijft dit als ‘lange-termijn inzet van bepaalde Windows 10 releases in configuraties met weinig veranderingen’. Te denken valt aan industriële systemen of apparatuur in laboratoria. De servicing-support voor de LTSB loopt maar liefst tien jaar.
Overslaan geeft testwerk
De LTSB is echter voor uitzonderlijke gevallen en de meeste bedrijven zullen volgens Gartner voor de reguliere (Current Branch) of de zakelijke CBB-variant gaan. De uitdaging is dan dat het overslaan van een CBB-release betekent dat de organisatie afziet van nieuwe functionaliteit, bijgewerkte drivers, maar ook mogelijke beveiligingsverbeteringen.
Dit overslaan levert in de tussentijd extra controlewerk op, om securityniveaus te handhaven, en kan bij de daaropvolgende release extra testwerk met zich meebrengen. In de praktijk is dit al aan de orde wanneer bedrijven een nieuwe versie van Windows overslaan, bijvoorbeeld om van XP naar 7 te gaan, of van 7 naar 10. Vanwege de ontwikkelingen in het besturingssysteem brengt een versie overslaan veel verschillen en dus migratiewerk met zich mee.
Bijblijven geeft testwerk
Netjes bijblijven met elke CBB-release betekent echter ook extra testwerk, vooral door het opgevoerde en onregelmatige updatetempo voor Windows 10. Gartner-analist Jump stelt dat bedrijven zich dus moeten opmaken om nieuwe releases van Windows 10 op regelmatige basis te testen en eventueel te implementeren. Daar moet niet alleen de interne beheerorganisatie toe in staat zijn, maar ook de eigen developers indien bedrijven zelf software ontwikkelen of onderhouden.
Daarnaast moeten externe software-ontwikkelaars ook voorbereid zijn op vaker testen en mogelijk vaker hun producten bijwerken. Jump zegt dat de meeste softwareleveranciers grote veranderingen eens per jaar of anderhalf jaar doorvoeren. Het is maar de vraag of dat aanmerkelijk verkort kan worden én of zakelijke gebruikers daar weer snel mee om kunnen gaan.
‘Nooit af’
De snellere updatecyclus van Windows 10 raakt – ondanks de aangeboden uitstelmogelijkheden – ook zakelijke gebruikers. Gartner raadt overstappen op 10 pas aan wanneer een organisatie klaar is voor constante upgrades. Het besturingssysteem zal volgens analist Jump namelijk nooit ‘echt af’ zijn en dus moeten organisaties zelf een moment bepalen waarop het platform voldoet voor hun behoeften en vereisten.