De grenzen tussen werk en privé vervagen. Werknemers willen onder werktijd hun sociale media-kanalen checken. In ruil hiervoor zijn ze bereid om in hun privétijd, bijvoorbeeld tijdens een boswandeling, even hun e-mail te checken of een zakelijk telefoontje te voeren. Het zogenaamde ‘Shadow tasking’. Dit leidt al snel tot een schuldgevoel, vooral bij de jongere generatie.
Bedrijven moeten daarom nadenken hoe ze de jonge generatie gaan aantrekken, meent Hendrik Van De Velde, country manager Belux bij MobileIron. ‘Zij zullen namelijk over een aantal jaar in het bedrijfsleven stappen.’ De oplossing ligt in flexibiliteit. ‘Zonder flexibiliteit zullen deze jongeren ontslag nemen en een bedrijf zoeken dat dit wel biedt.’ Deze flexibiliteit biedt enterprise mobility: altijd en overal werken, op elk gewenst apparaat.
Privacy
Een belangrijk thema van enterprise mobility is privacy. ‘Bij jongeren is dat een minder gevoelig onderwerp dan bij ouderen. Dat wordt bij die generatie pas belangrijker als ze opgroeien binnen de organisatie’, vervolgt Van De Velde. ‘Medewerkers willen graag inzicht in welke data beschikbaar is voor werkgevers en wat zij hiermee doen. Wanneer dit niet duidelijk is, ontstaat er een zogenaamde trust gap. Dit speelt vooral bij medewerkers die hun eigen device ook zakelijk inzetten (bring your own device).
Policies
De oplossing ligt volgens Van De Velde bij het opstellen van een policy. ‘Wanneer een werknemer zijn privéapparaat ook zakelijk gaat inzetten, moet hij een arbeidsovereenkomst tekenen. Hierin moet de werkgever informeren welke gegevens wel en niet zichtbaar zijn en wat er vervolgens met die gegevens gebeurt. De werknemer kan dan zelf bepalen om hiermee akkoord te gaan of niet.’ Overigens geldt die policy niet alleen voor privéapparaten, maar ook voor zakelijke apparaten, meent Van De Velde. Hij pleit voor een beleid waarin staat hoe werknemers met zakelijke apparaten moeten omgaan.
Bewustwording
Dit beleid verbetert niet alleen het vertrouwen van de werknemers, het draagt ook bij aan de bewustwording van medewerkers. ‘Interne datalekken ontstaan vaak uit nonchalance. Transparantie en begeleiding kan dit voorkomen. Werknemers moeten weten waarom bepaalde systemen worden gebruikt en wat hier wel en niet mee kan. De gebruiker moet de voordelen van het systeem inzien en ervaren, anders is het nooit succesvol. In dat geval zullen zij creatieve manieren vinden om de maatregelen te omzeilen (schaduw it).’
Beveiliging
Overigens kan een software-oplossing nooit alle incidenten, zoals verlies van een toestel, voorkomen, voegt Van De Velde hier aan toe. Een enterprise mobility-oplossing helpt wel om ongelukken te voorkomen. Hiervoor wordt op drie onderdelen beveiligd: gebruiker, device en applicatie. Allereerst moet een bedrijf weten wie een gebruiker is (authenticatie) en controleren of deze toegang heeft tot het netwerk of bepaalde applicaties (autorisatie). Wanneer dat in orde is, moet gecheckt worden of het apparaat compliant is. Is deze niet gestolen of bevindt deze zich niet op een aparte locatie? Tot slot worden de applicaties op het apparaat gecontroleerd. Bijvoorbeeld of het bedrijf deze toestaat of dat deze niet malafide zijn.
Mocht er in één van de drie onderdelen iets niet kloppen, worden treffende maatregelen getroffen. Zo wordt het apparaat in quarantaine geplaatst of wordt de zakelijke omgeving (tijdelijk) verwijderd.
MobileIron
In 2007 kwam de eerste iPhone op de markt. Dat was reden voor twee Amerikaanse Cisco-medewerkers om uit te zoeken hoe ook bedrijven hier gebruik van kunnen maken. Zij reisden in zes maanden tijd de hele wereld over en kwamen met de conclusie dat bedrijven een veilige omgeving nodig hebben waar alle medewerker-applicaties staan. Dat is de basis van MobileIron. In 2009 kwam het bedrijf met zijn eerste software-oplossing op de markt, die direct globaal werd uitgerold. Het bedrijf levert enterprise mobility-oplossingen om medewerkers altijd en overal te laten werken op elk apparaat. Ze leveren hiervoor de beveiliging en het beheer van mobiele applicaties, documenten en apparaten.
ICT-beurzen
Computable.be is hoofdmediapartner van de gecombineerde ict-beurzen Infosecurity Belgium, Storage Expo en The Tooling Event op woensdag 15 en donderdag 16 juni te Brussels Expo. MobileIron is tijdens deze beurs te vinden op de stand van partner Proximus: 03.D074.
Tevens geeft Hendrik Van De Velde op woensdag om 15:00 uur de seminarie ‘Mobile Guilt’. Hierin vertelt hij hoe werkgevers moeten inspelen op de wens van (jonge) werknemers om persoonlijke en zakelijke activiteiten makkelijker te combineren. Dit om het schuldgevoel te voorkomen of verminderen.