Hebben servers nog wel een toekomst in tijden van de (public) cloud? Het aantal gebruikte servers daalt in ons land. Al zijn er nog sectoren, met de overheid op kop, waar een eigen server op elke locatie nog steeds must is. Hoe zit het bij uw bedrijf?
We halen onze cijfers uit de rondvraag die Computer Profile uitvoerde op vraag van Computable.be. Het interviewde 3300 it-verantwoordelijken van bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers over het gebruik van serversystemen, met focus op de courante x86-servers. Op basis hiervan delen we deze vijf bevindingen.
1. Server groeit (met dank aan de cloud)
Algemeen kunnen we zeggen dat servers voor een bedrijf en it-afdeling nog erg relevant blijven. Dat blijkt uit het onderzoek van Computer Profile, maar ook uit de goede prestaties van de servermarkt. Onderzoeksbureaus als Gartner zagen het laatste kwartaal de gehele servermarkt zelfs toenemen met ruim 8 procent, zowel in omzet als in verscheepte servers.
De server houdt dus meer dan stand, al is er wel één belangrijke nuance. De echte en grote groei zit niet bij de klassieke leveranciers van de x86 servers zoals van HPE en Dell. Maar eerder bij de relatief onbekende leveranciers en original design manufacturers (odm’s), zoals Quanta and Wistron (‘others’ in de lijst van marktaandelen). Dit bevestigt dat vooral de groei voor hyperscale datacenters, zoals voor Facebook, Google en Microsoft, bijdraagt aan de wereldwijde vraag naar servers.
2. Minder bedrijfslocaties met servers
Servers in hyperscale datacenters zijn natuurlijk van een andere orde dan de x86-servers die een doorsnee organisatie heeft staan in ons land. En dat type neemt af. De dalende lijn in het aantal Belgische locaties dat x86-servers on-premise heeft draaien, zet zich namelijk door.
Vorig jaar had ruim 91 procent van de locaties een plaatselijke server, in 2016 is dat verder gedaald naar onder de 89 procent. In 2012 lag het percentage nog boven de 96 procent, maar sindsdien is dat gedaald.
De algemene daling van het aantal servers valt makkelijk te verklaren. Er is al jaren relatief sprake van consolidaties naar datacenters en shared service centers. De afgelopen vijf jaar is het percentage bedrijfsvestigingen dat aangeeft (een deel van) het serverpark te hebben geoutsourced gestegen van 28 procent in 2012 naar de huidige 34 procent.
3. Vooral overheid blijft servers omarmen
Er blijken in België grote verschillen qua servergebruik op basis van sector of industrie. Onder de overheid en de onderwijssector blijkt het gebruik van servers per locatie heel erg ingeburgerd. Maar liefst 95 procent van de locaties in deze twee sectoren hebben een eigen on-premise x86-server staan. Bij it-, telecom- of nutsbedrijven is dat slechts 75 procent.
De overheid is de enige sector waar het aandeel van de servers per locatie ook nog stand houdt. Daar behoudt elke vestiging zowat zijn eigen server.
4. Per locatie ook minder servers
Niet alleen staan er op minder locaties x86-servers, ook het (gemiddeld) aantal servers op de locaties dat nog wél gebruikmaakt van on-premise x86-servers loopt langzaam terug. Dit valt onder meer te verklaren door de verdere opmars van server virtualisatie, wat een daling van het aantal (fysieke) servers per locatie tot gevolg heeft.
In de periode april 2014 tot en met april 2016 is een daling zichtbaar van gemiddeld 9,3 naar 7,3 x86-servers, een afname van 2 stuks per locatie. Het sterkst is de daling geweest bij locaties van multinationals. Hier daalde het gemiddelde aantal servers van 18,4 naar 13,4 x86-servers per locatie. Dat is een daling met bijna 30 procent.
5. HPE comfortabel marktleider, Dell op twee
HPE is met ruim 60 procent de meest in het oog springende partij als het gaat om x86-servers. Ook bij multinationals en bedrijven met 50 tot 250 medewerkers is het aandeel van HPE hoog, respectievelijk ongeveer 70 en 64 procent. HPE is in verhouding het minst vertegenwoordigd in de publieke sector, maar heeft daar toch nog altijd een aandeel van iets meer dan 50 procent. In termen van verkiezingen heet zoiets: een absolute meerderheid.
Bij de concurrentie zien we vooral Dell. Het bedrijf heeft een aandeel in de installed base van bijna een kwart van de x86-servers. Haar aandeel is met 29 procent het grootst bij locaties van national enterprises. HPE en Dell zijn samen goed voor bijna 83 procent van de totale markt van de x86-servers in België.
Lenovo is nu de nummer drie op het gebied van x86-servers. Deze server-tak van IBM ging in oktober 2014 officieel over naar Lenovo. Al blijft IBM wel actief in de high end servermarkt met zijn mainframesystemen. In de markt voor x86 servers voelt Lenovo alvast de hete adem van Fujitsu in zijn nek. Het marktaandeel van Oracle (het vroegere Sun Microsystems) is beperkt tot 1 procent. Bij de rubriek ‘anderen’ bevinden zich onder meer de (relatieve) nieuwkomers in deze markt zoals Cisco en Huawei.
Inzake leveranciers blijkt de markt vrij stabiel. De marktaandelen van de vier grootste leveranciers zijn de afgelopen jaren nauwelijks veranderd. In de periode 2012 tot nu schommelt het aandeel van HPE tussen de 57 en 61 procent, van Dell tussen de 20 en 23 procent en van IBM (= intussen Lenovo) tussen de 7 en 10 procent.
De echte trend is de verdere consolidatie: servers komen op minder locaties terecht en ook steeds meer in grote datacenters.