Het Amerikaanse ict-concern CSC kondigt aan te fuseren met de divisie Enterprise Services van Hewlett Packard Enterprise (HPE). Het fusiebedrijf heeft een gecombineerde omzet van 26 miljard dollar en bedient ruim vijfduizend klanten in zeventig landen. De aandeelhouders van CSC en HPE krijgen elk een belang van 50 procent in het bedrijf. De fusie wordt naar verwachting eind maart 2017 afgerond, na goedkeuring van de aandeelhouders en beurs- en mededingingsautoriteiten.
CSC-topman Mike Lawrie wordt in het nieuwe bedrijf ‘chairman’, ‘president’ en ceo; HPE-topvrouw Meg Whitman treedt toe tot de nog te formeren nieuwe ‘board’ van de it-dienstverleningsgrootmacht. Wat de naam wordt van het fusiebedrijf is nog niet bekend, al circuleert de naam Spinco. De transactie heeft een waarde van zo’n 8,5 miljard dollar.
Van de gecombineerde omzet van 26 miljard dollar komt, gebaseerd op de laatste vier kwartalen, acht miljard dollar van CSC en achttien miljard dollar van HPE Enterprise Services (circa een derde van de omzet van HPE). Uitgesplitst naar regio’s komt afgerond 50 procent van de omzet uit de Noord- en Zuid-Amerikaanse markt, 21 procent uit de Brits/Ierse markt, 20 procent uit de rest van Europa, Midden-Oosten en Afrika en 10 procent van Australische en Aziatische markten.
Volgens beide concerns biedt de fusie de kans om een van de grootste ict-dienstverleners van de wereld te worden. Ook is de verwachting dat grootzakelijke klanten beter kunnen worden geholpen bij hun digitale veranderingsvraagstukken.
Scheiding
De aankondiging van de fusie komt zo’n half jaar na de scheiding van CSC in twee aparte beursgenoteerde bedrijven: de wereldwijd opererende ict-dienstverlener CSC en de op de Amerikaanse markt gerichte onderneming CSRA. Eind 2014 werd ook al de opdeling van HP aangekondigd in Hewlett-Packard Enterprise voor de infrastructuur, software en diensten en HP Inc voor de pc- en printeractiviteiten. Door de voorgenomen afstoting van de servicestak aan CSC zal HPE zich nu geheel richten op infrastructuur en bijbehorende software.
De dienstentak van HPE bestaat voor een groot deel uit de activiteiten van het in 2008 overgenomen EDS. HP heeft echter na deze overname nooit kunnen overtuigen als internationaal opererende ict-servicegrootmacht, al stel HPE dat er de afgelopen tijd weer aanzienlijke groei is bereikt.
Personeel
Bij CSC werken wereldwijd zo’n 56.000 man; bij de dienstentak van HPE een slordige honderdduizend (tweederde van het HPE-personeelsbestand). In Nederland werken er bij CSC in totaal vijfhonderd medewerkers. Van HPE is het aantal personeelsleden dat in Nederland overgaat naar het nieuwe fusiebedrijf nog niet bekend. Dat moet de komende maanden nog worden ingevuld, maar het zal naar schatting om vele honderden medewerkers gaan. HPE was niet in staat aan te geven hoeveel mensen er bij de servicestak in Nederland werken.