Het internet of things (IoT) staat aan de vooravond van zijn grote doorbraak. Meer en meer toepassingen komen op de markt en zowel bedrijven als consumenten beginnen de voordelen te ontdekken. Het Antwerpse Rombit, is sinds 2013 een voorloper op dit domein en leverancier van state-of the-art technologie. Met een focus op smart city en smart industry platformen groeit het bedrijf als kool. Hoog tijd voor Computable om dit bedrijf eens onder de loep te nemen.
Toen het bedrijf in 2013 door Jorik Rombouts werd opgestart lag de focus al op cloud-applicaties en b2b-projecten. Al snel kwam daar het internet of things (ioT) bij, waar hard- en software samenvloeien. ‘Vanaf dag één geloven we sterk in IoT’, geeft Rombouts aan. ‘Door toptalent aan te trekken konden we ons snel positioneren als toonaangevende speler in dit domein. Vandaag zijn we dan ook volledig thuis in smart city en smart industry platformen. Ondertussen zorgen onze producten Romcore, Badgecontrol en A Sign voor forse efficiëntiewinsten in bedrijfsprocessen, elk in hun domein voor diverse klanten.’
Tot 2016 was Rombit volledig in handen van de oprichter en werd de groei autonoom gefinancierd. Begin dit jaar kwam Michel Akkermans, een naam in technologie en met een neus voor rendabele investeringen, mee aan boord. ‘Ondertussen heeft Akkermans een zitje in de raad van bestuur’, zegt Rombouts. ‘De groei, we gingen naar dertig medewerkers in drie jaar tijd, zal dankzij de investering van tien miljoen door Michel, nog een stevig extra zetje krijgen.’
Ondertussen telt de start-up een vijf-koppig managementteam bestaande uit Jorik Rombouts als ceo, Karolien Sluyts als cco, Evert Bulcke als cso, Pieter Helsen als coo en Thomas Pels als cfo.
Het bedrijf evolueerde van start- naar scale-up. Het vormen van duidelijkere structuren structuren, zonder aan de sfeer en directe communicatie te tornen, vormt een bijkomende uitdaging.
Vinger aan de pols
Rombit mag dan begonnen zijn als bedrijf dat webapplicaties en cloudsoftware bouwde, ondertussen staat de onderneming al een heel stuk verder. ‘Onze bestaansreden en de verklaring van onze groei is onze toegevoegde waarde. We gaan verder dan het vervangen van it-systemen door iets nieuws en beters. Nee, wij koppelen bestaande systemen, maken overzichtelijk en leveren toegevoegde waarde’, benadrukt Jorik.
‘We evolueerden al snel van maatwerkbedrijf tot smart productbedrijf. We bieden onze klanten nu een universeel inzetbaar platform aan met slimme hardware oplossingen en sensornetwerken.’
Romcore als springplank
‘De kern van het Rombit-verhaal valt terug te brengen tot Romcore’, vertelt Rombouts. ‘Romcore koppelt met bestaande it-systemen, maakt alle data overzichtelijk in één mobiel platform en zorgt voor een intelligente infrastructuur via internet of things-technologie. Romcore is de tussenlaag die op api-niveau koppelt met datastores, software en hardware. Alle data wordt geaggregeerd en overzichtelijk gemaakt voor managers of klanten. Bijkomend integreren we sensoren en wearables in productielijnen of machineparken waardoor deze vele malen efficiënter kunnen worden ingezet. Meten is weten, zeker als dit in realtime kan. De eenvoud , de snelheid van uitvoering en het feit dat Romcore kan koppelen met gelijk welke standaard, dat zijn onze verkoopsargumenten.’
De recent opgehaalde investering maakt het mogelijk snel te schakelen en nog sneller expertise op te bouwen rond naadloze integratie van IoT-hardware en sensoren in het mobiele platform. De investeringen vloeien dan ook grotendeels naar de verdere uitbouw van Romcore.
Klaar voor uitdagingen
Met een duidelijke structuur, diverse oplossingen in het gamma en een managementstructuur is Rombit klaar voor de toekomst. ‘Als grootste uitdaging zien we het aantrekken van de juiste medewerkers. We zien een enorme meerwaarde in de West-Europese ingenieursopleidingen. Outsourcen naar pakweg India gaat ten koste van de creativiteit en net daar maken we het verschil’, zegt Rombouts.
Rombit investeert dan ook fors in zijn medewerkers en profileert zich als pleisterplaats voor toptalent. Waar toppers in alle vrijheid aan projecten kan werken en experimenteren. Rombit werkt ook volop aan een nieuw hoofdkantoor, een referentie op het gebied van een speelse, stimulerende werkomgeving.
Dit succesverhaal heeft in elk geval alles om nog heel lang mee te gaan.