Haast in geen enkel land is SAP zo goed vertegenwoordigd als erp-pakket als in België. Hoe komt dat en blijft dat zo? En verschuift erp nu ook eindelijk naar de cloud?
Bijna twee derde van alle Belgische bedrijfsvestigingen met minimaal vijftig medewerkers maakt gebruik van een erp-softwarepakket. Dit blijkt uit onderzoek van Computer Profile bij zowat 3500 organisaties op vraag van Computable.be. Mede op basis hiervan geven wij deze stand van zaken in de erp-wereld onder de vorm van zeven vragen en antwoorden.
1. Gebruikt iedereen ERP?
Zeker niet. Bij kleine bedrijven is erp niet echt aan de orde. En als we inzoomen op het gebruik per sector, dan blijkt het erp-gebruik het laagst in het publieke domein. Slechts 28 procent van de overheidsinstellingen gebruikt een erp-pakket. Binnen dit segment zijn vaak specifieke maatwerkoplossingen in gebruik, zoals ziekenhuisinformatiesystemen en gemeenteadministratiepakketten.
2. In welke sectoren is ERP in opmars?
Bij industriële locaties ligt het erp-gebruik het hoogst: 9 op 10 locaties gebruikt daar al erp. In de dienstensector maakt 85 procent van de locaties reeds gebruik van erp. Ook daar lijkt erp op zijn plafond te zitten.
Maar er zijn ook sectoren waar erp-gebruik nog toeneemt. In de gezondheidszorg is de penetratie 36 procent, terwijl die de voorbije één à twee jaar in deze sector rond de 30 procent schommelde. Ook in het onderwijs neemt het erp-gebruik in verhouding toe.
3. Waarom blijft SAP heer en meester in ons land?
België is een SAP-land. Dat komt deels uit de eigenheid van ons bedrijfsleven: een aantal grote bedrijven en voor de rest veel kmo’s. Dat maakt de erp-markt per definitie erg gefragmenteerd. Bij locaties van multinationals ligt het erp-gebruik op 87 procent. In dat segment komt de positie van SAP het meest nadrukkelijk naar voren, met bijna 70 procent marktaandeel in ons land. Als we over het hele bedrijfsleven kijken is nog steeds SAP de meest gebruikte erp-toepassing in ons land met een marktaandeel van 29 procent.
De Duitse softwareleverancier is historisch marktleider in een softwaredomein waar veranderen van leverancier voor een organisatie wordt aanzien als een soort van openharttransplantatie. Want bij geen enkele andere softwarecategorie is de impact van verandering zo groot als bij erp. Daarnaast is SAP ook sterk in domeinen waar reeds een hoge erp-penetratie heerst, zoals manufacturing en retail. De hegemonie van SAP lijkt dus nog wel enkele jaren te blijven voortduren. De voorsprong is ook groot. Behalve bij kmo’s heeft SAP een marktaandeel dat een veelvoud is van de nummer twee in dat marktsegment.
4. Waarom komt Microsoft opzetten?
Naast SAP steekt alleen Microsoft duidelijk boven de andere leveranciers uit. Ongeveer 1 op de 8 locaties geeft aan gebruik te maken van Microsoft Dynamics voor erp. Microsoft heeft zich met zijn aanbod mooi weten te profileren bij de kleine en middelgrote bedrijven. Daar viel de voorbije jaren ook nog wat groei te rapen. Bij kmo’s zit Microsoft intussen al boven de 20 procent. SAP is in die markt pas nummer drie, na maatsoftware.
5. Bestaat maatwerk in ERP?
Jazeker. Maatwerkoplossingen voor erp zijn in gebruik bij circa 10 procent van de locaties. Het gaat hier vooral om intern ontwikkelde software, slechts een kwart van die bedrijfstoepassingen is op maat ontwikkeld door een externe dienstverlener. Het gebruik van maatwerk is de laatste jaren wel aan het afnemen.
6. Nog andere ERP-spelers van betekenis?
Bij de locaties die gebruikmaken van erp-software, worden er circa 170 verschillende erp-oplossingen aangetroffen. Partijen als Oracle, KDP, Infor, Unit4, Exact of Sage volgen op ruime afstand, maar ze spelen wel mee. Zeker in bepaalde deelmarkten. Bij multinationals komt bijvoorbeeld Oracle bovengemiddeld naar voren. In de segmenten national enterprises en medium sized businesses is de diversiteit aan leveranciers zelfs het grootst.
7. Komt er eindelijk schot in de cloud?
Niet echt. Zowat 43 procent van de aangetroffen erp-oplossingen bij Belgische commerciële en publieke instellingen draait nog steeds op de eigen locatie, oftewel on premises. In de bouwsector en de zakelijke dienstverlening ligt het percentage on premises het hoogst, met respectievelijk 51 en 48 procent. Dit percentage is nauwelijks aan grote veranderingen onderhevig.
Een bijna even groot deel van de erp-pakketten (bijna 41 procent) draait remote, en ook hier blijkt er op lange termijn weinig te veranderen. Onder remote verstaan we pakketten die niet op de eigen locatie staan, maar op een zuster- of moederlocatie.
Hoe zit het dan met de cloud? Dat is een beetje een dubbel verhaal: public en private cloud. Onder cloud-oplossingen worden in deze analyse erp-applicaties verstaan die in abonnementsvorm per gebruiker worden afgenomen en die door de leverancier zelf worden gehost, beheerd en geüpdatet op een gedeelde infrastructuur. Een voorbeeld hiervan is de public variant van SAP Business ByDesign of een cloudversie van Microsoft Dynamics Nav. Deze (public) cloud-oplossingen vormen slechts een zeer beperkt deel, ongeveer 1 procent, van het totale aantal erp-pakketten. Er zit ook nauwelijks beweging in het gebruik van deze (public) cloud-oplossingen voor erp.
De laatste categorie die is onderscheiden betreft de hosted erp-oplossingen. Deze draaien in een datacenter van een externe dienstverlener. Hieronder vallen ook de varianten van private cloud-toepassingen. In deze categorie valt wel enige groei op te merken. In 2013 was circa 9 procent van de erp-toepassingen een hosted oplossing, inmiddels is dat gegroeid naar circa 16 procent.