Dat het Canadese Mitel videoconferencingspecialist Polycom overneemt voor bijna 2 miljard dollar, heeft flink wat impact in de markt van bedrijfscommunicatie. Door deze deal wordt Mitel, samen met Cisco, een van de marktleiders in zowel VoIP-oplossingen als videoconferencing.
Met de acquisitie door Mitel ontstaat een bedrijf gericht op zakelijke communicatiediensten met een gezamenlijke omzet van zo’n 2,5 miljard dollar. Polycom blijft voorlopig wel onder eigen naam actief in de markt.
Gevolgen
Sinds de overname van Aastra enkele jaren geleden was Mitel al de nummer één in bedrijfstelefoniecentrales in Europa. In België is Mitel inzake VoIP nummer twee, na Cisco. Mitel doet het goed in Vlaanderen, maar is minder prominent aanwezig in Brussel en Wallonië.
Bovenal lijkt Mitel met deze acquisitie meer weerwerk te bieden ten aanzien van Cisco. Traditioneel richt Mitel zich, zeker in ons land, ook eerder op de kmo-markt dan concurrent Cisco.
Laatste onafhankelijke
Met de overname door Polycom verdwijnt meteen ook een van de laatste en grote stand alone specialisten in enterprise videoconferencing. We hebben het dan onder andere over telepresence en zogenaamde room-based videoconferencing.
In 2010 nam Cisco al Tandberg over, een andere grote specialist in videoconferencing. Waardoor videoconferencing voortaan eerder onder een totaalpakket van communicatiediensten valt.
Inzake videoconferencing kwam eerder al een andere onafhankelijke partij als Lifesize in de handen van Logitech. Een andere belangrijke partij in deze markt is Huawei.
Skype
Ook Mitel gaat dus voor het totaalpakket. Toekomstige gezamenlijke oplossingen zullen ook bij Mitel onder meer ontstaan uit een samensmelting van de videoconferentieoplossingen van Polycom en de spraakcommunicatie van Mitel. Daarbij richt het gecombineerde bedrijf zich op hardware, software en diensten.
Heel vaak in deze markt komt de concurrentie van onderuit, met name van de opmars van Microsoft met zijn aanbod rond Skype For Business. Voor veel bedrijven en hun werknemers is Skype nog altijd de eerste kennismaking met videoconferencing.