Al meer dan tien jaar werkt de supply chain-planner vrijwel hetzelfde. Hij verzamelt gegevens via handmatige procedures en knutselt ze in elkaar op spreadsheets. Dit betekent vaak lange planning-runs in het weekend en moeilijk te lezen rapporten. Ervaren planners gruwen ervan.
Dit alles komt door gewenning aan ietwat oubollige planningtools en -schermen. En dat terwijl het in een tijdperk van disruptie, cloud en social media meer dan ooit noodzakelijk is dat planningsapplicaties grondig vernieuwen. Enkele cijfers: 40 procent van de bedrijven heeft gebrek aan accurate supply chain-gerelateerde informatie, 38 procent heeft problemen met leveranciersperformance en slechts 29 procent denkt efficiënt te kunnen inspelen op plotselinge schommelingen in de supply chain.
Genoeg redenen dus om over te stappen op een nieuw planningspakket. Alleen waar moet je als supply chain-planner nu op letten? Ik zet de vier belangrijkste wensen voor een toekomstbestendig planningssoftwarepakket op een rij.
1. Sterke grafische look & feel
Kies een pakket dat vanaf de start van de planningsactiviteit alle informatie op een duidelijke en overzichtelijke manier beschikbaar heeft. Een goede applicatie stuurt je via KPI’s naar de acties die nodig zijn. Veel applicaties hebben een heatmap-overzicht, wat zeer handig is. Lichte en donkere vlakken geven in één oogopslag aan waar problemen zich voordoen. Doorklikken op een van de vlakken maakt het volledige detail beschikbaar en geeft toegang tot de totale planningsfunctionaliteit.
2. Hoge snelheid van uitvoering
Zorg ervoor dat planningruns snel zijn uit te voeren. Dankzij in-memory planningstechniek in pakketten zijn eenvoudig en snel simulaties uit te voeren en de resultaten te beoordelen en aan te passen. Snel reageren en aanpassingen aan plotseling veranderende situaties in de supply chain doorvoeren, zijn op die manier flexibel mogelijk.
3. Nauwe samenwerking met teamleden
Essentieel in de planning is de communicatie tussen teamleden. Zorg ervoor dat gesprekken, gelinkt aan activiteiten of objecten, worden gedeeld en gearchiveerd en beschikbaar zijn op mobiele apparaten. Zo is elke medewerker altijd op de hoogte van alle actuele, voor hem of haar relevante activiteiten in de supply chain.
4. Geïntegreerde analytics
Een ingebouwde en aanpasbare rapportering zorgt ervoor dat planningsresultaten makkelijk en efficiënt te delen zijn met het management en andere afdelingen van het bedrijf. Rapporten zijn zonder probleem in verschillende formaten (zoals .pdf, .xls,.doc,.html) aan te maken. De eerder genoemde schermprint geeft aan dat er in grote mate is voorzien in geïntegreerde business intelligence in de planningstool.
Tot besluit
De nieuwe planningsapplicatie staat natuurlijk niet alleen voor een verbeterde gebruikersinterface. In de huidige complexiteit van de supply chain waar multichannel orders, flexibiliteit en snelheid van levering de boventoon voeren, is er duidelijk behoefte aan een applicatie die deze trends kan volgen en sturen. Een cloudoplossing is hiervoor een plus. 87 procent van de bedrijven heeft al een of andere public-cloudapplicatie in gebruik. De cloudcomputing-industrie groeit vijf maal sneller dan de wereldwijde IT-industrie en voor 2020 wordt voorspeld dat dan een derde van alle data in de cloud staat of minstens via de cloud wordt verstuurd.