Veel organisaties zitten gevangen op het on-premise eiland. Alles oppakken en naar de wolken brengen is niet altijd mogelijk. Al dat legacy ijzer is erg zwaar en valt uit de wolken direct naar beneden, zeg ik wel eens gekscherend. Maar alles naar 'de cloud' brengen, is dat dan wel zo handig? Want hoe kom je eventueel weer van die roze wolk af? Veel organisaties vergissen zich of, erger nog, verkijken zich op de complexiteit.
Cloud is hoe je het wendt of keert nu eenmaal de toekomst. De afgelopen jaren hebben steeds meer organisaties de overstap naar de cloud of een daar aan gerelateerde propositie gemaakt. Sommige organisaties stapten volledig over, terwijl anderen een meer gefaseerde aanpak hanteren. Dit staat en valt grotendeels met de complexiteit en historie van het it-landschap en de doorlooptijd van de mogelijke transitie. Natuurlijk mag het kostenaspect ook niet vergeten worden. Iets in de wolken stoppen is niet altijd op voorhand beter en goedkoper. Onze ervaring is dat dit ‘case by case’ verschilt.
Leveringsmodellen
Platform,iInfrastructure, back-up, disaster recovery as a service, op eigen locatie (on-premise) of externe locatie (off-premise) zijn kreten waar we de laatste jaren mee om de oren geslagen worden. In onze optiek zijn dit uiteindelijk onder aan de streep allemaal verschillende ‘leveringsmodellen’ van een bepaalde dienst. Het uiteindelijke doel voor veel bedrijven is om een dynamisch, schaalbaar, volledig geautomatiseerd (zero-touch deployment), financieel transparant it-landschap te creëren. Een omgeving die eenvoudig te beheren is waarbij vaak volgens een pay per use model wordt afgerekend. Of deze omgeving nou intern (private), extern (public) of als een mix van beiden (hybrid) wordt beheerd, is steeds minder relevant.
Moet een organisatie een strategische keuze maken voor slechts één smaak: private of public, of is het juist beter om van beiden een beetje te hebben, een hybride omgeving? De trends in de it-wereld over meerdere decennia, leert ons dat een ‘one size fits all’-strategie meestal niet opgaat. Het kiezen van één smaak lijkt initieel vaak de oplossing. Echter, ben je daarmee ook écht klaar voor de komende jaren en is het inzetten van je hele budget op één speler wel zo handig? In onze optiek is hybrid ’the way to go’. ‘Een beetje van jezelf en een beetje van Maggi.’ Dit maakt de uiteindelijke transitie naar een volledige cloud based omgeving een stuk eenvoudiger, overzichtelijker en bovenal realistischer.
Belangrijke zaken
Cloud staat in onze optiek voor flexibel, dynamisch, eenvoudig transparant beheer, waar nodig hoog beschikbaar en betalen naar gebruik/verbruik. Als je dit vertaalt naar de welbekende ‘IT Hype Words’ dan komen termen zoals ‘Agile, Stable, Control, Flexible, Automation en Transparant Costs’ voorbij. Eén cloud-smaak is niet altijd even flexibel en de vraag blijft altijd: Hoe haal ik mijn data en diensten eventueel weer uit die cloud?
Menig organisatie is bekend met ‘Hotel California’-gevoel : ‘You can check-out any time you like, but you can never leave!’ Aan de andere kant: te veel wolken maakt het verhaal onnodig complex en bovendien erg onoverzichtelijk en al snel onbeheerbaar. Een risico is dat ‘shadow it’ nieuw leven krijgt en een organisatie in korte tijd weer terug bij af is.
Hybrid is the way to go
Als je de nieuwsberichten een beetje volgt, zul je zien dat steeds meer grote organisaties voor een gefaseerde aanpak/transitie kiezen. Dit heeft als voordeel dat je tussentijds je strategie, op basis van eerdere ervaringen, kan bijstellen. Gedurende de transitie naar die mooie ‘roze wolk’ kom je namelijk bijna altijd tot nieuwe inzichten. Niet alles gaat altijd even ‘smooth’ of is precies zoals je vooraf verwacht had.
We zien dat het politiek nog steeds gevoelig ligt om alles naar één externe cloud te migreren. Wil je als organisatie echt alle ‘intellectual property’ buiten de deur zetten? Kan en mag dat wel? De cloud-watervrees overheerst toch meer dan we in eerste instantie denken. Waarom niet beginnen met een gefaseerde aanpak? Is het niet fijn om ‘case by case’ te bekijken of het gras echt groener is in de wolken?
Je ziet op het gebied van hybride cloud ontzettend veel ontwikkelingen. Is het namelijk niet ideaal om de regie in eigen handen te hebben. Om, om even de link met voetbal te maken, een spelverdeler te zijn die vooraf inzicht kan geven in kosten, mogelijke valkuilen en doorlooptijden. Een spelverdeler die er bovendien voor zorgt dat al die losse wolken vanuit een centrale portal aangestuurd worden ,zodat de organisatie volledig ‘in control’ blijft.
Deze bijdrage heb ik geschreven in samenwerking met Erik Comperen, senior systems engineer bij EMC.