Ik ben gek op it. Er vinden op dit gebied echter zoveel ontwikkelingen plaats dat het soms een uitdaging is om het bredere plaatje te zien. Ik hoop dat mijn visie op het aanzicht van de moderne werkomgeving voor u van waarde is en u helpt om met een kleine tijdsinvestering door alle hype heen te prikken.
U, ik en onze klanten, wij zijn koning van de moderne werkplek. Zakelijke consumenten zwaaien hier de scepter en bepalen precies hoe alle beschikbare functionaliteit eruitziet. Oplossingen voor sociale samenwerking en unified communications, mobiele apps en slimme toepassingen voor het uitwisselen van content zijn uitgegroeid tot de nieuwe norm binnen bedrijfsomgevingen. Machine-to-machine (m2m)-communicatie, verbonden sensoren, nieuwe inzichten die met analytics zijn opgedaan en it op basis van selfservice zullen de productiviteit een impuls geven. We zeggen vaarwel aan de oude wereld waarin de it-afdeling eigenaar was van alle systemen en apparaten, waarin de it-afdeling alles leidde en dicteerde en waarin de beveiliging voor de gebruikerservaring kwam. In de moderne werkplek zijn e-mail- en documentbeheer niet de enige samenwerkingsplatforms en is werk niet langer gebonden aan een specifieke locatie. Hier is de gebruikerservaring koning en zijn productiviteit en flexibiliteit koningin.
Diversiteit is de nieuwe norm
We werken overal waar dat maar mogelijk is, op elk tijdstip en vanaf elk apparaat. ‘Werk is geen locatie, maar een activiteit.’ De meeste zakelijke consumenten hebben tegenwoordig drie tot vier verschillende apparaten in hun bezit, zoals een laptop, tablet, mobiele telefoon en in steeds meer gevallen zelfs wearables. Dankzij het gebruik van diverse apparaten met uiteenlopende applicaties blijven we optimaal productief en geïnformeerd.
Nu platforms als Indiegogo en Kickstarter om financiering vragen voor nieuwe en nog te ontwikkelen apparaten, zal de it-afdeling moeten wennen aan de uiterst diverse wereld van zakelijke consumenten en onze moderne werkplek. Deze werkplek combineert SaaS/internet, mobiliteit en Windows. Data, aangeleverd via een veilige en dynamische interface, is een belangrijk bedrijfsmiddel in die werkplek. Zakelijke consumenten kunnen zo op even simpele als veilige wijze toegang krijgen tot applicaties en bedrijfsgegevens. De moderne werkplek vormt de motor van de digitale werkomgeving van de medewerker van nu.
Vastomlijnde werkplek is verleden tijd
Het idee van een gouden standaard voor zakelijke werkplekken is achterhaald. Die bestaat simpelweg niet. Een moderne werkplek omvat desktopvirtualisatie, op afstand aangeboden applicaties en fysieke pc’s, laptops en mobiele apparaten, met verschillende niveaus van ondersteuning en it-beheer voor elk platform. Het standaard besturingssysteem is tegenwoordig Windows10, Windows7, OSX, iOS en Android. Binnen moderne werkomgevingen wordt vaak gebruikgemaakt van oplossingen voor het beheer van de levenscyclus van pc’s zoals sccm (system center configuration manager) en oplossingen voor het virtualiseren van applicaties zoals VMware Thinapp en Microsoft App-V, samen met een of meer ‘User Environment Management’-oplossingen. En ondertussen tekenen er zich al nieuwe benaderingen van vraagstukken rond het gebruik en beheer van alle bouwstenen van de werkplek aan de horizon aan. Het opeenstapelen van bouwstenen (‘layering’) wint aan populariteit, net als een nieuwe benadering van virtualisatie en distributie van applicaties. Het motto van it-afdelingen zou in 2016 moeten luiden: ‘We zijn Q uit de James Bond-films; we zorgen ervoor dat eindgebruikers uiterst productief en tevreden zijn.’
Beveiliging is en blijft essentieel
De technische ondersteuning voor apparaten op de werkplek zal afnemen. De veilige aanlevering op afstand van applicaties en desktops, inclusief bescherming van alle kritische bedrijfsgegevens, is nu realiteit. Een effectieve beveiliging van de moderne werkplek, de identiteit van gebruikers en belangrijke bedrijfsactiva is niet langer mogelijk met de traditionele aanpak en klassieke beveiligingsoplossingen.
De it-afdeling moet zich richten op microsegmentatie, network function virtualization (nfv), digital rights management (drm), two factor-authenticatie en identiteits- en toegangsbeheer. Het grootste probleem is dat als we ons louter op de beveiliging concentreren, de beveiliging uiteindelijk aan kracht verliest. Om voor effectieve beveiliging te zorgen moeten we onze focus primair op de gebruikerservaring richten.
‘All flash’ en hyperconvergentie: het perfecte huwelijk
Eenvoud, kostenefficiëntie, minder risico’s en sterkere prestaties voor elke applicatie en virtuele werkplek: het lijkt te mooi om waar te zijn, maar dit hemelse huwelijk is nu een realiteit. Er zijn appliances die solid state storage (flash)-componenten combineren tot een hyperconverged infrastructure (hci). Software defined storage (sds)-oplossingen gebruiken realtime in-memory de-duplicatie gegevensdiensten om de prestaties en opslagcapaciteit voor alle applicaties een boost te geven, zowel op de werkplek als in het datacenter. Dit maakt het leven van it-professionals ook een stuk eenvoudiger en daarmee de risico’s tijdens updates en upgrades minder. Dit zal de kostenstructuur van de virtuele werkplek ingrijpend verbeteren. Hyperconvergentie en ‘softwaregedefinieerd’ vormen de belangrijkste bouwstenen in 2016 en 2017.
Wat staat ons nog meer te wachten?
- Windows 7 is de standaard – Hoewel het gebruik van Windows 10 toeneemt, blijft Windows 7 de standaard voor de meeste (virtuele) werkplekken. Dat zal op zijn minst tot 2020 het geval zijn. Volgens sommige schattingen wordt er binnen bedrijfsomgevingen voor ruim 80 procent gebruikgemaakt van Windows-applicaties. SaaS groeit als kool, het percentage voor Web/SaaS ligt nu tussen 5 en 10 procent en dat voor zakelijke mobile apps rond de 5 procent. De kans is dus groot dat u tot ver na 2020 Windows x86-applicaties zult aanbieden, beheren en ondersteunen.
- Infrastructure as a service – Er zullen steeds meer infrastructuuroplossingen voor virtuele werkplekken worden aangeboden in de vorm van een (publieke cloud-)dienst. Citrix Workspace Cloud, VMware Horizon Air Hybrid en Workspot zijn goede voorbeelden van hoe deze diensten eruit zullen zien. De belangrijkste struikelblokken van dit moment zijn het vinden van de juiste manier om deze dienst aan te bieden en het prijskaartje dat daarmee is verbonden.
- DaaS en SaaS – De markt voor het op afstand aanbieden van applicaties en desktop as a service zal verder blijven groeien. Toch zal 2016 niet het jaar van DaaS zijn. En ik kan alvast verklappen dat 2017 dat evenmin wordt. Vrijwel elke organisatie maakt tegenwoordig officieel gebruik van SaaS-oplossingen, en in de andere gevallen doen zakelijke consumenten dat gewoon achter de rug van de it-afdeling. Bedrijven hanteren tegenwoordig een ‘SaaS first’-strategie. Identiteitsbeheer en werkplekaggregatie vormen daarbij belangrijke bouwstenen.
- Het gebruik van virtuele werkplekken groeit – Het gebruik van vdi en sbc zet in 2016 zijn opmars door. Hierbij moet worden opgemerkt dat deze markt veel kleiner is en blijft (~10 procent) dan de markt voor rich client-pc’s, waarvan ettelijke miljarden exemplaren worden gebruikt. Nieuwe remote display protocollen voor het aanbieden van applicaties die voor elk netwerk geschikt zijn en innovaties op het gebied van gpu en 3D-graphics zullen langzaam maar zeker het gebruik van vdi en sbc bevorderen. De grootste concurrent is de fysieke pc. De uitdaging is om ervoor te zorgen dat de virtuele werkplek beter, goedkoper en sneller is dan om het even welke pc.
- Gpu computing in elke virtuele werkplek – Dit is niet iets dat op korte termijn zal gebeuren. In 2016 en 2017 zullen gpu computing en virtuele werkplekken nog niet de mainstream bereiken. Dit zal pas gebeuren als gpu computing goedkoper wordt, de concurrentie binnen deze markt groeit en hardwarefabrikanten verbeterde ondersteuning bieden. Raadpleeg www.teamrge.com voor meer informatie over dit veelbelovende nieuwe marktsegment.
- Pooled vdi is achterhaald – De meeste grote organisaties maken tegenwoordig gebruik van persoonlijke vdi, met name in Citrix Xendesktop-omgevingen. Persoonlijke virtuele werkplekken worden beheerd met dezelfde oplossingen als in de ‘fysieke’ wereld. Wat betreft het inrichten, aanbieden, bewaken en ondersteunen van applicaties is dit makkelijk om te doen. Houd wel rekening met de gevolgen voor de opslagcapaciteit en -prestaties. Flash en software defined storage (sds) zijn in 2016+ uw beste vrienden.
- All-flash voor alle applicaties – De juiste storage technologie zoals realtime inline deduplicatie en datacompressie vormen de sleutel tot het opvoeren van de storage prestaties en het besparen van opslagcapaciteit. Waarom zou u genoegen nemen met middelmatige prestaties als u voor minder geld over flash-prestaties voor al uw applicaties kunt beschikken? In 2016 en 2017 mag u uitmuntende storage prestaties verwachten voor elke applicatie en gebruiker.
- Microvirtualisatie – Oplossingen voor microvirtualisatie en de geavanceerde beveiligingstechnologie in Windows 10 zullen bijdragen aan een verbeterde bescherming van zakelijke consumenten en hun apparaten. Er zijn nieuwe beveiligingsoplossingen zoals Bromium voor deze snel veranderende wereld waarin ransomware, identiteitsdiefstal en hacking as a service (HaaS) welig tieren.
- San en nas zijn dood – Goed, deze technologieën zijn misschien niet morsdood, maar verliezen wel snel aan terrein in de markt voor virtuele werkplekken. Lokale solid state drives worden door zowel grote ondernemingen als in het mkb gebruikt in combinatie met software defined storage (sds)-oplossingen binnen een hypergeconvergeerde infrastructuur. Dit resulteert in schaalbare, kostenefficiënte, simpele en krachtig presterende werkplekken.
- Layering – De huidige oplossingen voor het virtualiseren van applicaties, het levenscyclusbeheer voor pc’s en environment management zullen in 2016 en 2017 uitgroeien tot de norm. Nieuwe en vaak ook betere layering-oplossingen voor het aanbieden en beheren van Windows-applicaties en besturingssystemen blijven echter een nichemarkt. Hoewel het gebruik van layering-oplossingen van Citrix, FSLogix, Unidesk en VMware toeneemt, zal een belangrijke doorbraak nog uitblijven. Layering is een geweldige tool in de toolbox van de it-afdeling. Het loont zonder meer de moeite om inzicht te doen in de voordelen van deze oplossingen en de problemen waarop zij een antwoord bieden.
Weet je hoe je moet starten met vernieuwen van de werkomngeving richting 2020? Hou deze quote in gedachten ‘Think BIG, start SMALL, Move FAST and start TODAY.’