Als het om bedrijfssoftware gaat in België, staan SAP en Microsoft bovenaan. Maatwerk is duidelijk op de terugweg. We overlopen zeven waarheden over bedrijfssoftware in uw organisatie.
We baseren ons voor onze analyse op een uitgebreide rondvraag inzake financiële en hr-software in België. Bij deze analyse, uitgevoerd door Computer Profile op basis van ruim 3500 interviews met it-verantwoordelijken (op vraag van Computable.be), bekijken we het gebruik van software voor finance en hr.
Het gaat hier zowel om erp-, accounting – als hr-software. Omdat de invulling vrij breed is, spreken we gemakkelijkheidshalve over bedrijfssoftware. Het gaat om toepassingen die de belangrijkste operationele processen van een organisatie ondersteunen en aansturen. En deze zeven vaststellingen zijn hierbij van tel.
1. België is SAP-land
Ongeveer 86 procent van de Belgische bedrijfsvestigingen maakt gebruik van een softwareoplossing voor de financiële administratie. SAP is als leverancier koploper in ons land met 30 procent (zie grafiek rechts). Slechts één andere leverancier van financiële oplossingen wordt aangetroffen bij meer dan 10 procent van de locaties, namelijk Microsoft (12 procent). Ook al zijn er onderling behoorlijke verschillen, de dominante positie van SAP blijft.
SAP is niet enkel marktleider voor de financiële administratie in een bedrijf, maar ook op het vlak van hr. In dat domein haalt SAP zowat 29 procent, wat meer is dan de nummers twee en drie tezamen in die markt.
2. Maatwerk op retour
Het is vandaag ongebruikelijk om eigen financiële software zelf te (laten) ontwikkelen. Maatwerk blijkt namelijk uit de mode. Maatwerkoplossingen zijn in gebruik bij circa 11 procent van de Belgische zakelijke locaties. Maar vier jaar geleden was dat nog 17 procent. Bij hr-software ligt het aandeel van maatsoftware op 14 procent, al zit ook dat aandeel in dalende lijn.
3. Grote verschillen per soort en grootte
Als er wordt gekeken naar de cijfers per marktsegment, zijn de verschillen groot:
- Multinationals maken in hoge mate gebruik van financiële software van SAP (met maar liefst 70 procent). Hier vervolledigen Oracle en maatwerkoplossingen de top drie (respectievelijk 11 en 9 procent).
- Ook bij nationale bedrijven is SAP de meest gebruikte oplossing met een aandeel van 36 procent, al komt Microsoft hier duidelijk opzetten. Microsoft bezet de tweede plek met 17 procent. Maatwerkoplossingen worden hier nog door 15 procent gebruikt.
- Bij de kmo’s is Microsoft de grootste met een penetratie van 21 procent. Maatwerkoplossingen komen in dit segment voor bij 16 procent van de locaties. SAP is nummer drie met 13 procent.
- In de publieke sector ziet het plaatje er anders uit. Daar is de software van NRB de meest voorkomende (18 procent). SAP en Exact zijn daar de nummers twee en drie met 14 en 8 procent.
4. Financiële software draait binnenshuis
Nog altijd 50 procent van de Belgische bedrijfsvestigingen gebruikt een financieel pakket dat op servers draait die op de eigen locatie staan (zie grafiek rechts). Voor circa 29 procent van de locaties geldt dat ze een financiële oplossing gebruiken die fysiek op een andere locatie staat, maar wel tot de eigen organisatie behoort, zoals een moeder- of zusterbedrijf.
Slechts circa 13 procent van de Belgische bedrijfsvestigingen geeft aan een financiële toepassing te gebruiken die door een externe dienstverlener wordt gehost of die rechtstreeks uit de (private) cloud wordt afgenomen, al zit dat percentage wel in de lift. Maar inzake financiële en erp-software blijft de cloud-trend momenteel dus grotendeels achterwege.
5. Veel HR-software van HR-dienstenbedrijven
Ook hr is een belangrijk softwaredomein voor bedrijven. Voor het gebruik van software voor de hr-functionaliteit kijken we, naast hr-software ook naar het gebruik van erp-software met geïntegreerde hr-modules (zie grafiek rechts). De meest genoemde hr-software is ook hier dus die van SAP, namelijk 29 procent. Maatwerkoplossingen op het gebied van hr komen nog altijd voor bij circa 14 procent van de Belgische locaties.
De hr-software van SD Worx en Microsoft wordt aangetroffen bij meer dan 10 procent van de Belgische locaties. Toch valt hier het hoge aandeel van de hr-dienstverleners op. In de top 15 duiken, naast SD Worx, heel wat partijen op die zich specialiseren in hr-dienstverlening (Acerta, Easypay, Partena, Attentia, Securex) en tijdsregistratie (Protime).
6. HR-software veel meer in cloud
De manier waarop bedrijven hr-software gebruiken verschilt grondig van financiële toepassingen. Zowat 35 procent van de Belgische bedrijfsvestigingen geeft aan een hr-oplossing te gebruiken die door een externe dienstverlener wordt gehost of die rechtstreeks uit de cloud wordt afgenomen (in vergelijking met 13 procent voor financiële toepassingen).
In hr is de (private) cloud- en hosting-formule dus al behoorlijk ingeburgerd. Al valt het relatief lage gebruik van gehoste/cloud hr-oplossingen bij de overheid wel op. In de publieke sector ligt de nadruk nog altijd op oplossingen die lokaal draaien.
7. Trend naar HR in cloud valt stil
Enigszins opvallend is de vergelijking met de voorafgaande twee jaren in de locatie waar de hr-software staat. Zo zijn er nauwelijks verschuivingen waarneembaar in deze periode. Waar in 2016 ongeveer 35 procent van de locaties hr-software gebruikt die extern wordt gehost of in de cloud draait, bedroeg dat zowel in 2015 als in 2014 ongeveer 34 procent.
Van een duidelijke trend van hr-software richting cloud of hosting blijkt de laatste jaren alvast geen sprake in ons land. Ook het gebruik van lokaal geïnstalleerde hr-software en het gebruik van hr-software dat op een verwante locatie (bij moeder- of zusterbedrijf) draait, is de laatste drie jaar vrijwel gelijk gebleven.
Tenslotte nog dit: in Nederland is eenzelfde analyse gemaakt waaruit blijkt dat het gebruik van on-premises hr nog altijd flink aan het dalen is, terwijl het gebruik van cloud of hosting voor hr stijgt. Nederland loopt inzake cloudadoptie duidelijk voorop.
Ik mis Odoo (ook uit België) in het overzicht.