Vrijwel alles gaat online, (dus) ook het daten. De afgelopen jaren zijn verschillende dating-apps toegevoegd aan de vele sites die al bestonden. Het gemak dient de mens, en dankzij koppeling van social media-profielen is een database snel opgebouwd. Dat heeft uiteraard gevolgen voor de bescherming van privé-gegevens.
Los van de morele discussie die gevoerd wordt of sommige van de apps nu wel of niet gepast zijn, worden er steeds meer vragen gesteld over de veiligheid van dating-apps. In januari maakte de Engelse politie bekend dat een groeiend aantal ernstige misdrijven gerelateerd is aan apps als Tinder en Grindr. Denk hierbij aan ongewenste intimiteiten, verkrachting en zelfs poging tot moord. Deze maand verscheen een onderzoek waaruit bleek dat de helft van de dating-app-gebruikers al slachtoffer zijn geworden van gerichte spam, misleiding, scamming of social engineering. Het gemak heeft een keerzijde, zowel offline als online.
Veel van de apps vertonen zwakke plekken, en sommige hebben direct toegang tot gps, camera en microfoon van de smartphone. Een hacker kan hier handig gebruik van maken. Creditcard- en adresgegevens, profielen en emails liggen voor het oprapen.
Risico’s van daten op het werk
Er zijn bedrijven die relaties op de werkvloer niet toejuichen, maar met de komst van dating-apps is daar nog meer reden toe. Een studie van IBM wijst uit dat in de helft van de bedrijven werknemers die dating-apps op zakelijke apparatuur gebruiken. Niet alleen de persoonlijke gegevens, maar ook zakelijke informatie wordt dus blootgesteld. Er zijn verschillende voorbeelden waarbij hackers een zwak punt in het netwerk hebben benut via medewerkers of partners. In de meeste gevallen kwamen hierbij bovendien geen interne bedrijfsgegevens, maar klantgegevens op straat te liggen. Niemand wil hier schuldig aan zijn, en al helemaal niet door het privé-gebruik van een dating-app.
De risico’s zijn duidelijk, maar wat kan je doen? Gebruikers moeten voorafgaand aan het downloaden nagaan welke services een app wil gebruiken. Een app heeft lang niet altijd toegang tot gps of een camera nodig. Verder is het goed om het bedrijfsbeleid te controleren op het gebruik van persoonlijke apps op zakelijke apparatuur, en dit beleid ook te respecteren. Het lijkt soms zo onschuldig, maar kan het bedrijf, de medewerkers en de klanten schaden. Bedrijven moeten dit beleid dus ook opstellen en opvolgen. Als op enige wijze bedrijfsdata het risico loopt te worden blootgesteld, moet je daar actie op ondernemen, voordat je slachtoffer bent van de volgende grote ‘relatiecrisis’.