In de Europese Unie (EU) zijn bijna acht miljoen mensen werkzaam als ict'er. Dat is 3,7 procent van de beroepsbevolking. Finland is met 6,7 procent koploper; van de Nederlandse beroepsbevolking is 5 procent werkzaam als ict-specialist. In België is dat 4,4 procent. In absolute aantallen werken de meeste automatiseerders in Groot-Brittannië: 1,49 miljoen. Ruim 80 procent van de ict'ers in de EU is man. In alle landen van de EU is sprake van een oplopend tekort aan geschoold personeel. Dit blijkt uit cijfers over 2014 van Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie.
Uit de cijfers van Eurostat blijkt dat zowel het aantal ict-specialisten als het aandeel ervan in de totale beroepsbevolking de laatste paar jaar is gestegen. Daarbij stelt Eurostat vast dat de groeiende vraag naar ict’ers er wel ervoor zorgt dat bedrijven en instanties moeite hebben met de invulling van hun vacatures. Gemiddeld had bijna 40 procent van organisaties in de EU, waar tien man of meer werken, in 2014 veel moeite om ict-personeel aan te trekken. In Nederland lag dit percentage met 53 procent een stuk hoger; in Tsjechië en Luxemburg hadden organisaties de meeste moeite om ict’ers aan te trekken (beide landen noteerden 59 procent).
In Groot-Brittannië (1,49 miljoen), Duitsland (1,47 miljoen) en Frankrijk (0,91 miljoen) werken de meeste ict’ers. Gedrieën zijn de landen goed voor bijna de helft van de ict-specialisten die in 2014 in de Europese Unie werkzaam waren.
Vooral mannen
Het leeuwendeel van de ict-beroepspopulatie in de EU is man: 81,9 procent. In Nederland ligt dit percentage flink hoger: 87,4 procent, en in België 83,6 procent. Alleen in Luxemburg (89,2 procent) en Cyprus (88,1 procent) is de verhouding man/vrouw in de ict-sector nog schever. Bulgarije scoort met 68,2 procent het laagst. Eurostat stelt vast dat in vergelijking met de totale beroepsbevolking, waar er wel balans is tussen het aandeel mannen/vrouwen, het contrast wel erg groot is.
Qua leeftijdsopbouw valt te melden dat in 2014 bij ict-specialisten ruim een op drie jonger was dan 35 jaar (37,1 procent), tegenover 31,1 procent van de totale beroepsbevolking in de EU. In landen als Malta (59,8 procent), Letland (56,3 procent) en Litouwen (52 procent) is meer dan de helft van de ict’ers jonger dan 35 jaar.
In Nederland ligt dit percentage op 33,6 procent, waarbij opvalt dat het aandeel werknemers van beneden de 35 jaar bij de totale beroepsbevolking hoger ligt: 36 procent. België volgt meer de EU-lijn: 35,7 procent van de ict’ers tegenover 31,8 procent van de beroepsbevolking is jonger dan 35 jaar.
Hoog opgeleid
Het opleidingsniveau onder ict’ers ligt hoog; meer dan de helft (56,5 procent) van de ict-specialisten in de EU heeft een hogere beroepsopleiding gevolgd. Daarbij valt op dat er zeven landen zijn die procentueel gezien boven de 70 procent scoren: Spanje (77,4 procent), België (72,9 procent), Bulgarije en Cyprus (beide 72.3 procent), Ierland (71,4 procent), Luxemburg (71 procent) en Litouwen (70,2 procent). Nederland staat met 57,4 procent in de middenmoot.