Er is een enorme wildgroei aan berichten over internet of things (IoT). Ze gaan over het potentieel ervan en de grote veranderingen voor de wereld waarin we leven. Ondanks de aandacht in de media is het IoT niet perse een nieuwe ontwikkeling. De meeste mensen hebben geen idee dat de technologie hierachter al enkele jaren meedraait.
Machines in industriële omgevingen zijn al tientallen jaren van sensoren voorzien om ze efficiënter en effectiever te laten werken. Enkel door de connectiviteit tussen verschillende apparaten en het grote aantal ervan, wordt er nu gerefereerd aan IoT. Deze ontwikkeling vraagt om standaarden over de manier waarop machines met elkaar communiceren en op wat voor manier ze betekenis geven aan deze continue stroom van data. Aangezien het IoT nu op grote schaal wordt toegepast en er allerlei interessante business cases omheen worden ontwikkeld, komen er steeds meer platformen speciaal voor IoT.
Karrenvracht aan data
Onderzoeksbureau IDC meldt in Datamation dat de totale uitgaven aan IoT in 2019 bijna 1,3 biljoen dollar worden. Dat is bijna een verdubbeling van wat er in 2015 aan is uitgegeven, namelijk 698,6 miljard dollar. Deze groei komt vooral doordat de apparaten goedkoper, krachtiger en gebruiksvriendelijker worden. In deze tijd van kunstmatige intelligentie, algoritme gestuurde software en big data worden producten steeds ‘slimmer’. Deze drie onderdelen produceren een karrenvracht aan data, alleen zijn de bedrijven vandaag de dag, nóg niet altijd in staat om er nuttige informatie uit te halen.
Op enkele vlakken heeft IoT zijn toegevoegde waarde al dubbel en dwars aangetoond. Eén van de eerste IoT killer apps was het gebruik van sensoren om het weer te voorspellen, de verkeersdrukte te monitoren en mensen te helpen met hun reisplanner. Daarnaast gebruiken de landbouw en voedingsindustrie labels om met radio-frequency identification (rfid) het vee te volgen. Deze toepassingen waren beperkt door een kleine geografische omvang, maar de verschillende onderdelen communiceerden wel goed met elkaar. Dat was alleen mogelijk dankzij standaardisatie. Eén universele taal is daarom ook cruciaal voor de vooruitgang van IoT.
Communities of Things
De volgende stap is om losse IoT-projecten te combineren en toe te passen op grotere schaal, het zogenaamde communities of things. Echter, voordat het zover is, moet er bepaald worden hoe de communities en de apparaten daarbinnen met elkaar communiceren en hoe de informatie wordt gedeeld. Uit nieuwe en meer gestandaardiseerde platformen die nu worden ontwikkeld, komen grote hoeveelheden informatie waar op korte termijn inzichten uit te halen zijn. Hiervoor is het een vereiste dat er verbanden worden gelegd tussen de verkregen data.
Het belang van deze context is goed uit te leggen aan de hand van het volgende voorbeeld: Wanneer kleding wordt voorzien van smart labels, kan het kledingstuk aan de wasmachine doorgeven waar het van is gemaakt en die weet op zijn beurt wat het ideale wasprogramma is. Dit voorbeeld toont ook het belang aan van dat alleen interactie niet genoeg is, het werkt goed omdat het apparaat een betekenis geeft aan de informatie die het binnen krijgt.
Machine Learning
Wil IoT écht succesvol worden, dan moeten machines en andere apparaten uit zichzelf keuzes kunnen maken. Dit hangt er voor een deel vanaf of ze betekenis kunnen geven aan de data waarover ze kunnen beschikken. Dit proces heet machine learning. Wanneer dat lukt, nemen machines taken van mensen (volledig) over en verdienen zij dus geld voor het bedrijf. Dit zorgt ervoor dat die betrokken mensen zich op andere zaken kunnen richten en de kostenefficiëntie toeneemt.
Bij landbouw kan er dan bijvoorbeeld dankzij sensoren via rfid-tags per dier gemonitord worden waar het in de wei is. Deze informatie en functionaliteit zorgen ervoor dat er minder tijd hoeft te worden gestopt in het bij elkaar houden van de kudde. Als dit concept wordt toegepast in bijvoorbeeld de olie- en gasindustrie of in de bouw, kunnen deze branches beter hun inventaris beheren en het onderhoud van de apparaten beter managen.
Nog geen realiteit
Er is nog veel werk aan de winkel en er moet nog heel wat water door de Rijn stromen voordat het boven geschetste plaatje realiteit is. Maar als dat eenmaal zo is, kan de maatschappij een grote stap maken van smart consumer devices naar een smart community. Interessante tijden!