Het is opvallend hoe een uur downtime van Twitter plots gelinkt wordt aan een volkomen negatief beeld over het cloudaanbod van dienstenleveranciers. Althans, dat staat prominent over een dubbele pagina te lezen in de kwaliteitskrant De Standaard. Er wordt op basis van een interview met KUL-professor en computerwetenschapper Philip Dutré behoorlijk wat smurrie op een hoopje gegooid. ‘The cloud is here to stay’, zoveel is duidelijk, dat er gevaren zijn is apert, maar cloud is vooral disruptief voor de hele it-biotoop.
‘Donkere wolken boven de cloud?’, dat is de wat bevreemdende titel boven het artikel. Laat staan dat donkere wolken boven een wolk kunnen hangen, de uitval van Twitter op dinsdag was aanleiding voor een rondje cloudbashen. Security? Privacy? Het verlies van controle over gegevens, zal je data nog beschikbaar zijn over tien, twintig of dertig jaar? En wat als het betrokken bedrijf wordt overgenomen. Zullen dezelfde diensten nog aangeboden worden? Het artikel ademt een bijzonder groot wantrouwen uit tegenover de hele it-industrie. En mogelijk is het tijdstip ook geen toeval nu ook de Federale overheid er sterk aan denkt om naar de cloud over te shakelen, de zogenaamde Government Cloud (g-cloud).
Het grote verschil uiteraard is dat Twitter, Facebook of Whatsapp gratis diensten zijn. Je kan er dan wel grappen over maken als het systeem plat ligt, je hebt weinig verhaal want je betaalt er ook niets voor. Als je onderneming (of de overheid zo je wil) naar de cloud overstapt, dan betaal je er uiteraard voor. Dan betaal je voor storage, security en 99,999 procent beschikbaarheid. Dat die gegevens in België, bij uitbreiding in Europa, opgeslagen worden is een rechtvaardige eis. Dat we ons weinig illusies moeten maken dat de NSA ook in deze data snuffelt, is ook duidelijk. Dat heeft de hack van enkele jaren geleden bij Belgacom bewezen. Dat we ons daar zoveel mogelijk moeten tegen beschermen is evident. Dat de Europese industrie zo goed als geen rol meer speelt in de wereldwijde it-biotoop heeft het grotendeels aan zichzelf te danken. Enkel het Duitse SAP speelt nog een rol van betekenis. Maar telecom dienstenleveranciers en integratoren zoals Belgacom, Telenet, Cegeka, RealDolmen, NRB Colt of Dimension Data (NTT) kunnen in het cloudverhaal wel een sterke en betrouwbare rol spelen. Dat nogal wat grote ondernemingen met de huidige commotie voorlopig voor een hybride cloudoplossing kiezen ligt voor de hand. Op termijn is het echter duidelijk dat cloud een blijvend fenomeen is en zal zijn.
Dat het disruptief wordt voor de hele it-wereld is ook onmiskenbaar. Omdat ondernemingen rechtstreeks hun diensten bij (vooral) Amerikaanse ondernemingen kunnen afnemen, wordt het sterk de vraag hoe Belgische leveranciers of distributeurs nog een band zullen kunnen leggen met hun eindklanten. Vooral in een kmo-land als België zal die band steeds minder worden als er Google, Microsoft, Amazon of andere webdiensten worden afgenomen. Bovendien zal die omzet uit ons land verdwijnen en mogelijk rechtstreeks in de Verenigde Staten worden geboekt. Volgens de cijfers van Trends was de omzet van de top 1000 it-bedrijven in België in 2014 goed voor 35,79 miljard euro. Dat is een groei met liefst 6 procent ten op zichte van 2013, zo schreef recent ook Data News. Opmerkelijk want voordien was er jarenlang een nulgroei. De vraag wordt echter wat de impact zal zijn van de cloud tijdens de komende jaren. Dat dit een serieuze knauw uit de budgetten zal nemen is duidelijk omdat we van een capex naar een opex-verhaal zal overgaan. Of dat donkere wolken zijn, zoals De Standaard schrijft? Dat er een klimaatverandering aankomt is wel zeker. Het komt er op aan zich goed voor te bereiden.