De pc-markt dendert naar beneden. Van alle pc-fabrikanten is er slechts één die zijn verkoop ziet stijgen. De rest moest terrein prijsgeven. Is het ergste achter de rug?
Laten we eerst de algemene pc-markt bekijken. Die tuimelde in 2015, zo blijkt uit cijfers van Gartner, met 8 procent naar omlaag. In 2011 piekten de pc-bestedingen nog voor een totaal van 365 miljoen verscheepte pc’s. In 2015 waren dat er slechts 289 miljoen. De slechtste verkoop sinds 2006. Dat blijkt ook uit de grafiek van Business Insider/Statista (zie rechts).
De marktcijfers draaien om verscheepte pc’s, wat doet vermoeden dat er nog heel wat exemplaren in voorraad liggen te wachten om verscheept te worden.
Als we de voorbije tien jaren bekijken, was 2011 dus het beste jaar voor de pc-markt. 2011 was het jaar vóór de lancering van Windows 8. Stellen dat Windows 8 de pc-markt heeft geholpen is dus een understatement. Nadien zien we enkel rode cijfers.
Toch heeft de terugval vermoedelijk niet zozeer met Windows 8, maar met de algemene economische terugval te maken. Daarnaast was er natuurlijk de opmars van de iPad en de smartphone, die de pc-markt in de verdrukking brachten.
Ergste achter de rug?
Als we bij IDC gaan kijken, was 2015 zelfs nog erger voor de pc-markt. Volgens IDC ging de markt zelfs met dubbele cijfers (10,6 procent om precies te zijn) de dieperik in. Deze trend speelt zowel bij de consumenten als in de bedrijfsmarkt. De economische onzekerheid zet het it-budget onder druk. In 2014 was er nog het einde van de ondersteuning van Windows XP, die de pc-markt dat jaar nog (een beetje) op peil hielt. Dat speelt in 2015 dus niet meer.
Waar moet dit eindigen? Als we onderzoeksbureaus als Gartner en IDC mogen geloven, is het ergste alvast achter de rug. De bureaus verwachten voor dit jaar een lichte heropleving, gedragen door de toenemende adoptie van Windows 10 in het bedrijfsleven. Sommige organisaties kampen inzake security en prestaties met beperkingen van Windows 8 en plannen een upgrade naar nieuwe toestellen.
Vooral de invloed van de hybride/detachable toestellen, zoals de Surface van Microsoft, neemt toe. IDC beweert dat deze categorie van hybride toestellen de pc-markt in 2016 zullen ombuigen: van een daling van 3 procent tot een toename van 1 à 2 procent. Die trend speelt zeker bij consumenten, maar ook bij bedrijven.
Marktaandelen: Apple stijgt als enige (en wint twee keer)
Inzake marktaandelen (zie grafiek rechts) blijft Lenovo wereldwijd marktleider, net voor HP. Dell is nummer drie. Voor de vierde plaats gaat het tussen Apple en Acer. Volgens IDC verkoopt Apple intussen meer pc’s dan Acer. Terwijl deze laatste tot voor een paar jaar nog marktleider was in de pc-markt. Of hoe niets lang stabiel blijft in deze markt.
Apple is ook de enige pc-leverancier die zijn aantal verscheepte toestellen ook zag toenemen. Volgens IDC toont dit aan dat er in de markt ook voor pc’s vraag kan zijn naar de meer duurdere en exclusieve exemplaren. Apple wint dus twee keer: hun pc’s zijn gemiddeld duurder, net als hun smartphones overigens. En anderzijds neemt bij hen het aantal verscheepte exemplaren toe. Bij Acer Group was daarentegen de daling in 2015 zelfs dramatisch: met 18 procent omlaag.