Nu de feestdagen zijn begonnen, ben ik vaak onder de indruk hoe goed online retailers in staat zijn om het serviceniveau van hun websites op peil te houden. E-commerce blijft maar groeien, terwijl de traditionele retail maar amper overeind blijft. Toch lopen veel webwinkels ook wel eens tegen grenzen aan door de enorme hoeveelheden informatie en transacties die verwerkt moeten worden.
Klanten staan tegenwoordig liever in de rij bij de elektronische kassa dan fysiek in een winkel. Je staat daar immers altijd vooraan. Het is algemeen bekend dat online winkels of marktplaatsen als Amazon en eBay allerlei online conversaties en informatie over producten en consumenten uit duizenden online bronnen verzamelen. Maar vergis je niet, ook kleinere en niche e-commerce websites houden zich hier mee bezig.
Al dit voorbereidende werk wordt uitgevoerd om klanten en prospects de juiste informatie en aanbiedingen te kunnen leveren, en vervolgens weer informatie te verzamelen om de toekomstige prioriteiten en commerciële kansen te kunnen bepalen. De uitdaging voor retailers en andere seizoensgebonden bedrijven ligt niet zozeer in hoe ze die enorme hoeveelheid gegevens moeten verwerken tijdens deze piektijd van het jaar, maar hoe ze dat op de meest kosteneffectieve en efficiënte manier kunnen doen.
Elastische workloads
Ooit was traditionele hardware en software op locatie voldoende om een goede webshop te kunnen draaien. Maar in het digitale tijdperk is de cloud, en de flexibiliteit die met dit model samenhangt, noodzakelijk om concurrerend te blijven. Over het algemeen biedt de cloud uitstekende resources voor database administrators (dba’s) om hun bestaande workloads te versterken met diensten buiten de kantoormuren. Cloud-services kunnen immers gemakkelijk ingekocht worden, bieden beheer op afstand, en het gebruik kan bovendien ook eenvoudig vergroot of verkleind worden.
De workloads van veel webshops zijn sterk seizoensgebonden en de vraag neemt daardoor in bepaalde perioden enorm toe, evenals de hoeveelheid informatie die er verzameld moet worden en de mogelijke inkomsten als gevolg daarvan. Het is daarom essentieel dat de gebruikte databases elastisch schaalbaar zijn om die pieken in capaciteit aan te kunnen, maar wel tegen een kostenmodel dat past bij de behoeften van de organisatie, net als geldt voor andere it-diensten. Als er een keuze gemaakt moet worden voor een cloud-database, dan zijn er drie zaken die overwogen moeten worden: technische mogelijkheden, service levels en de inkoopkosten. Hierbij geldt dat een cloud database altijd makkelijk toegankelijk en flexibel inzetbaar moet zijn, maar geen beperkingen mag hebben ten opzichte van traditionele databases op locatie.
Open source cloud-databases
Een cloud-database is een dienst en een systeem dat in een bepaalde behoefte voldoet voor een klant. De dienst die in feite door een cloud-database wordt geleverd, is de mogelijkheid om gegevens op te slaan en te gebruiken, net als elke andere database, maar dan zonder de traditionele kosten en complexiteit van de aanschaf, installatie en het onderhoud van hardware en software.
Open source cloud-databases groeien sterk aan populariteit. Deze staan namelijk los van de kostbare en licentiegedreven modellen van traditionele databases, en bieden in feite dezelfde enterprise-prestaties tegen veel lagere kosten.
Service levels
Door een database as a service (DaaS) te gebruiken, elimineer je de noodzaak voor systeemconfiguratie en setup. De benodigde databasefunctionaliteit is dan met een druk op de knop voor iedereen direct beschikbaar. Het nadeel kan soms de benodigde kennis en expertise zijn. Als je namelijk niet zelf het werk doet, is het vrij eenvoudig om het overzicht te verliezen van wat er precies gedaan is, en die informatie kan later belangrijk zijn. Vergelijk het met het verversen van de olie in je auto. Welke olie heb je nodig en hoe vaak moet die vervangen worden? Zijn er misschien problemen met de motor die je alleen opvallen als je zelf onder de motorkap duikt?
Deze twijfel kan bestaan bij traditionele dba’s die niet gewend zijn met cloud-databases te werken. Maar in de praktijk biedt het uit handen geven van al dat traditionele monteurswerk juist heel veel voordelen. Alle relevante database-informatie kan gemakkelijk via dashboards in realtime inzichtelijk gemaakt worden, inclusief de operationele prestaties en de benodigde beheeropties voor back-up en recovery. En dat is allemaal direct beschikbaar zonder enige inspanning vooraf, inclusief de mogelijkheid om de performance te vergroten, zonder specifieke deskundigheid van de database op dat gebied.
Keuzevrijheid
Het is wel mogelijk dat je enige keuzevrijheid verliest door een DaaS af te nemen. Als je gewend bent om bepaalde dingen op een specifieke manier te doen, op een bepaald tijdstip of voor bepaalde kosten, dan wil je zelf controle houden. In de cloud zijn het onderliggende proces en het eindresultaat vaak als een zwarte doos. Toch bieden cloud-databases naast een optimale installatie vaak ook nog de flexibiliteit om de dienst zelf verder te optimaliseren.
Om een eenvoudig voorbeeld te noemen; op basis van een cloud-gebaseerde Postgres-database: Je kent de workloads van je database waarschijnlijk zelf veel beter dan een service provider. Als je veel complexe sorts doet en genoeg geheugen tot je beschikking hebt, dan kan het bijvoorbeeld handig zijn om je configuratie aan te passen en de parameter ‘sort_mem’ aan te passen. Postgres is hierdoor instaat om grotere sorts in het geheugen te doen, waardoor de performance wordt verbeterd.
Een ingewikkelder voorbeeld is de volgende situatie. Stel je wilt de verwerking van data uit tijdelijke workloads vergroten, maar niet de bestaande applicaties hoeven wijzigen om informatie tussen de seizoensgebonden databases en andere systems of record te kunnen delen. Het is in zo’n situatie mogelijk om een ‘replication server’ te draaien en informatie te repliceren tussen de database in de cloud en die op locatie. Er zijn DaaS-providers die om de mogelijkheden op dit gebied door uiteenlopende redenen beperken. Let daar dus goed op bij de keuze.
Flexibele prijsstelling
Een ander belangrijk aspect bij het kiezen van een DaaS is de flexibiliteit van het prijsmodel. Diensten worden net als traditionele software vaak verkocht in verschillende vormen, waarbij je in dit geval bijvoorbeeld kunt afrekenen per uur, maand of jaar, en dit is weer gekoppeld aan bepaalde beperkingen. Abonnementen die per uur of maandelijks worden afgerekend bieden wel flexibiliteit, maar vaak zijn de meer geavanceerde opties dan niet beschikbaar. Bovendien is dit flexibele model naar verhouding meestal duurder, wat niet altijd handig is als je een zware gebruiker bent.
Er zijn echter ook abonnementsmodellen voor onbeperkt gebruik, die de gebruiker geen fijnmazige beperkingen oplegt. Het is dus belangrijk om goed af te wegen welk type gebruiker je bent en welk afrekenmodel daar het beste op aansluit. Vervolgens kunnen de servicekosten optimaal aangepast worden naar de seizoensgebonden vraag waar online retailers mee worden geconfronteerd.
Groeiende cloud-adoptie
De adoptie van cloud-databases groeit nog steeds gestaag en steeds meer bedrijven bewegen van de initiële ontwikkeling naar een testfase en vervolgens de uitrol in een productieomgeving. In een onderzoek uit mei 2015 van Cowen & Company blijkt cloud de vierde hoogste enterprise-uitgave te zijn. Steeds meer bedrijven verwachten dat zij de komende jaren meer van hun processen naar de cloud gaan verplaatsen. Het is goed mogelijk dat consumenten hier een drijvende kracht bij zullen zijn.
De meeste organisaties hebben al met cloud-services getest en zijn inmiddels klaar om deze diensten in te zetten als dat nodig is. De belangrijkste uitdaging is dat zij de juiste cloud-database kiezen, die het beste past bij de capaciteiten, diensten, ondersteuning en prijsstelling die zij nodig hebben.