Cybercrime is één van de grootste bedreigingen voor banken. Ze zijn bang dat een aanval op de verouderde it-infrastructuur de belangrijkste dienstverlening plat legt. Daarnaast zijn banken ontevreden over de kwaliteit van het risicomanagement. Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek van consultancybureau PwC in samenwerking met het Centre for the Study of Financial Innovation (CSFI).
Voor het ‘Banking Banana Skins 2015’-rapport zijn 672 bankiers, risicomanagers en regelgevers uit ruim vijftig landen ondervraagd. Het rapport geeft inzicht in de risico’s van de bankensector.
Het onderzoek toont aan dat de kwetsbare economie de belangrijkste bedreiging is voor de bankensector. Op nummer twee staat (cyber)criminaliteit. Een groeiende angst voor banken. Zo stond dit onderdeel in 2012 nog op de achttiende plaats en vorig jaar op de negende plaats. In Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk is de angst voor cybercriminaliteit het grootst. Hier eindige het op de eerste plek. Bij alle andere landen eindigt het niet lager dan nummer drie.
Cybercrime
Op gebied van criminaliteit vrezen banken meer voor een cyberaanval dan voor geld witwassen en belastingontduiking. Ze zijn minder bang voor deze conventionele vormen van criminaliteit, omdat deze met de juiste maatregelen goed te reguleren en te controleren zijn. Cyberaanvallen zijn daarentegen compleet anders. Bankiers vrezen dat hun bank niet in staat is om een cyberaanval te voorkomen. Daarnaast zijn ze bang dat een aanval zo krachtig is, dat het de hele bank of de belangrijkste dienstverleningen kan platleggen.
Andere bedreigingen voor banken zijn de technologie (vierde plaats) en het risicomanagement (zesde plaats). Volgens de respondenten investeren banken onvoldoende in it-systemen. Dit resulteert vaak in verouderde systemen. PwC geeft aan dat banken hierdoor kwetsbaar zijn voor cybercriminaliteit.