Microsoft geeft zijn Europese klanten de mogelijkheid persoonsgegevens te bewaren in Europese datacenters, buiten het bereik van de Amerikaanse politie en inlichtingendiensten. Komt er naast een public cloud en een private cloud, nu ook een Europese Cloud? ‘We zullen in 2016 en 2017 een boom zien van grote, Europese datacenters.’
Microsoft kiest voor de vlucht vooruit. Het bedrijf speelt met zijn plannen in op de recente vernietiging van de zogenaamde Safe Harbor-regeling door het Europese Hof van Justitie. ‘Het bedrijf doet dit puur om juridische motieven. En eigenlijk is het best een verstandige zet’, vindt Peter Witsenburg van Belgium Cloud.
Wat is Safe Harbor?
Onder die zogenaamde Safe Harbor konden Amerikaanse bedrijven de afgelopen 15 jaar de toestemming krijgen om persoonsdata van Europese burgers in de VS te huisvesten. Dit ging lang goed, maar de laatste maanden kwam er protest toen bleek dat onder meer de beruchte Amerikaanse inlichtingendienst NSA zonder toestemming in de data kon grasduinen.
Na een klacht van een Oostenrijker bestempelde het Europese Hof van Justitie die Safe Harbor-regeling onlangs ongeldig. ‘Meteen verzeilden Amerikaanse bedrijven die Europese persoonsdata in de VS bewaren in een grijze juridische zone. Een situatie die Microsoft wilde vermijden’, oppert Witsenburg.
Wat zijn de kleine lettertjes?
De zet van Microsoft is opgepikt door de Europese pers, al werden een aantal elementen vaak onderbelicht. Het bedrijf is aanvankelijk vooral in Duitsland nieuwe datacentra aan het oprichten, in samenwerking met T-Systems. Voor ons land verandert er voorlopig niets.
Ook al zijn er andere initiatieven, zoals in Nederland en het Verenigd Koninkrijk, in eerste instantie ging het om een Duitse deal. Dat is misschien niet zo verwonderlijk. Ook inzake de nieuwe privacyrichtlijnen van Facebook, ongeveer een jaar geleden, kregen de Duitsers als enige in Europa een uitzonderingsbehandeling.
Een ander belangrijk element is dat Amerikaanse bedrijven toch nog erg vlot toegang kunnen krijgen op de data in Europese datacenters. ‘Als er onder jouw personeelsbestand ook maar één Amerikaan zich bevindt, bestaat deze mogelijkheid. In dat geval kan een Amerikaanse overheidsorganisatie wel jouw bedrijfsgegevens nakijken, los waar deze zich bevinden’, benadrukt Witsenburg van Belgian Cloud. ‘Het is niet ondenkbaar dat dit voor veel bedrijven zo is. In dat geval is een verhuis van de data naar Europese servers een maat voor niets.’
Waarom is dit een belangrijke zet?
Microsoft zet met deze bestemming de lijnen uit. Het bedrijf heeft uiteraard juridische motieven om zich te profileren als hoeder van de Europese privacyregels. Maar anderzijds is het natuurlijk een krachtig signaal naar de Europese klanten. Het bedrijf bewijst dat die (lastige) Europese regels wel te volgen zijn. In tegenstelling tot wat andere cloudreuzen, zoals Apple, Google of Facebook, al jaren uitkraaien. Vooral zij bazuinen al jaren rond dat het Europese beleid jobs vernietigt en innovatie afremt. Het is vooral uitkijken naar de reactie van grote bedrijven die clouddiensten aanbieden. De zet van Microsoft verhoogt alvast de druk bij hen.
Voor partijen als Amazon was zo’n Europees datacenter aanvankelijk een vervelende tussenschakel. Public cloud draait om schaal, consolidatie en centralisatie. Zoveel mogelijk data en toepassingen op een bepaalde plek. En dat is liefst in de VS, een tussenstap in een (qua privacy voor hen gunstig) land als Ierland niet te na gesproken. Maar het ziet er naar uit dat public cloud leveranciers nog meer in Europa gaan investeren.
Wat betekent dit voor Europese datacenters?
In elk geval zal het belang van de Europese datacenters toenemen. Microsoft verhoogt de inspanningen en de uitbouw van datacenters in Duitsland, maar ook in andere landen. In elk geval komen meer van onze data opnieuw dichter bij huis. ‘Zo’n trend is er toch ook vooral op lange termijn. Een datacenter bouw je niet op een week. We zullen vooral in 2016 en 2017 een boom zien van grote, Europese datacenters’, voorspelt Peter Witsenburg.
Toch is dit ook geen nieuwe trend. In het verleden zagen we ook al andere bedrijven zoals Google, Facebook en Amazon datacenters bouwen op Europese bodem. Duitsland, Nederland, Het Verenigd Koninkrijk en ook Zweden zijn hierbij populaire bestemmingen. ‘Maar ook gevestigde namen als Oracle bouwen Europese datacenters. In het geval van Oracle is dit in samenwerking met InterXion’, merkt Witsenburg op. ‘Het lijkt er toch een beetje op dat we kunnen spreken over de comeback van de Europese cloud, omdat dit idee al langer speelt.’
Wat betekent dit voor Belgische datacenters?
Ons land blijft in deze hele discussie eerder achterwege. ‘België is in Europa een minder aantrekkelijke partij voor buitenlandse public cloudleveranciers. Onze energievoorziening is bijvoorbeeld vrij duur en onzeker. Ook op fiscaal vlak zijn we niet het meest standvastige land’, oppert David Geens, reeds 15 jaar aan het hoofd van het Belgische hostingbedrijf Nucleus. ‘Een datacenter heeft nood aan plekken waar netwerken mekaar kunnen vinden en snel onderling verkeer kunnen uitwisselen. In België is een internetknoopunt als BNIX echter een dode letter’, stelt Geens. ‘Omwille van de beperkte concurrentie, willen de grote netwerkspelers niet eens peering agreements aangaan. In het buitenland ziet men peering als een win-win voor alle betrokkenen, in België ziet men peering als een verlies van inkomsten.’
Het klimaat voor datacenters is in ons land dus niet optimaal. En afgezien van Google in Bergen is er geen enkele grote (cloud) speler die ons land ziet als gegeerde bestemming voor hun datacenter. Een Europese cloud is dus ‘ja, misschien’. Maar van een Belgische cloud is er, in het zicht van internationale investeringen, nog weinig sprake.