Hoewel Hasselt recent tot de 'slimste stad' werd verkozen, scoort de stad Mechelen heel hoog op het gebied van de digitaliseringsgraad. Dit blijkt uit een studie van Agoria, de technologiefederatie.
Qua digitaliseringsgraad kaapt Mechelen de tweede plaats weg, vlak na Hasselt. Dat is volgens de Mechelse schepen van ICT Walter Schoons als volgt te verklaren: ‘Als we de sector ict-bedrijven ruim beschouwen, worden deze mee opgenomen in de clusterstrategie rond de cross-mediale bedrijven in de regio (track 25). De nieuwe mediasector is het meest recent opgekomen onderdeel van de creatieve industrieën. Nieuwe mediabedrijven zijn bedrijven die zich toespitsen op het digitaliseren van bestaande processen, producten en diensten.’
Volgens Schoons is deze digitalisering een belangrijke groep binnen de start-up scène in Mechelen. ‘Er zijn dus twee projecten van de stad Mechelen die zich richten op deze groep van ondernemers: track25 en de werking van het Oh! Mechelen. Binnen Oh! Mechelen onderneemt ongeveer driekwart van de start-ups binnen deze digitale omgeving. Naast de startende ondernemingen zijn er uiteraard ook gerenommeerde bedrijven gevestigd in Mechelen: AFAS, HP, Telenet, … waar we, aan de hand van een doorgedreven ondernemingsvriendelijk beleid, grote zorg voor dragen!’
Uitstoot compenseren
Naast een bakermat zijn voor start-ups te zijn biedt Mechelen ook onderdak aan een aantal bekende ict-leveranciers, waaronder het telecombedrijf Telenet. Deze onderneming heeft verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan. Het Mechelse telecombedrijf ondernam de voorbije jaren stevig wat acties om zijn CO2-uitstoot te verminderen. Bovendien plantte het ook een bos in Ecuador van maar liefst 500 hectare ter compensatie van de uitstoot.
Jaarlijkst produceert Telenet zo een 7.500 ton C02-uitstoot. Het bos volstaat ruimschoots om dit te compenseren. De afgelopen jaren zorgde het bedrijf ervoor dat zijn digicorders in de huiskamers minder verbruiken en dat zijn wagenpark minder ging uitstoten.
Telenet is daarmee een voorloper in België, hoewel ze zeker niet tot de grootste vervuilers behoren.