De volgende grote release van LibreOffice krijgt komend weekend een fikse bughunt. Van vrijdag tot en met zondag zoeken developers naar foutjes. Ondertussen lijkt de ontwikkeling van OpenOffice het moeilijk te hebben.
Het doel van de bughunt voor LibreOffice is natuurlijk niet alleen het vinden van fouten in de programmacode, maar ook het vervolgens fixen daarvan. Dat verhelpen van de bugs zal niet in dat ene weekend worden gedaan. Na het toekennen van prioriteiten aan gevonden bugs zal er gestaag aan de verdere ontwikkeling van LibreOffice 5 worden gewerkt. Naast de code zelf is ook de vertaling nog niet geheel afgerond.
Strakke planning
De aankomende nieuwe versie 5.0.0 wordt klaargestoomd om volgens planning eind juli uit te komen. Het is niet zeker dat alle gevonden bugs vóór die deadline zijn gefixt. De releaseplanning voorziet daar echter in: na 5.0 volgen in rap tempo de bugfixende minor release 5.0.1 tot en met 5.0.6. End of life voor de hele 5.0-reeks volgt eind mei volgend jaar. Tegen die tijd moeten de ontwikkelaars alweer een 5.1 hebben uitgebracht.
Dit releasetempo staat in schril contrast met dat van OpenOffice, waar LibreOffice vijf jaar geleden uit is voortgekomen. Zowel de geplande toekomstige versies van LibreOffice als de recent verschenen releases overtroeven in verschijningstempo het oorspronkelijke pakket. LibreOffice is in 2010 ontstaan doordat open source developers ontevreden waren met de koers die softwaregigant Oracle vaarde met het kantoorpakket. Oracle heeft OpenOffice in handen gekregen met de overname van Sun Microsystems, die zelf ooit oerpakket StarOffice had opgekocht.
Contrast met OpenOffice
Nog geen jaar na de afsplitsing en doorontwikkeling van LibreOffice heeft Oracle het OpenOffice-project geheel overgedragen aan de open source-stichting Apache. Terwijl er eind 2011 door het OpenOffice-team aan de noodklok is getrokken, wat door Apache is gesust, lijkt het oorspronkelijke applicatiepakket er anno nu niet heel goed voor te staan. De ontwikkeling ervan zou nu op de schouders rusten van zestien mensen, aldus webzine LWN.net. De meest actieve developers van dit handjevol zijn in dienst van IBM. Die ict-leverancier heeft eerder op basis van de OpenOffice-code het eigen Lotus Symphony gemaakt, waarvan het later de broncode heeft overgedragen aan de Apache-stichting.
De developmentanalyse van OpenOffice door LWN.net wijst ook uit dat er afgelopen jaar 381 changesets zijn doorgevoerd in het open source-pakket. LibreOffice daarentegen heeft 22.134 changesets gekregen van een totaal van 268 developers. Hierbij zijn Red Hat en Collabora voorname werkgevers van deze ontwikkelaars. De kloof tussen OpenOffice en LibreOffice is echter nog wat groter, merkt pc-nieuwssite ExtremeTech op. De centrale positie van release manager voor OpenOffice staat namelijk open, blijkt uit een voorlopig rapport aan de bestuursraad van de Apache Foundation.
Ontwikkeling op laag pitje
Daarnaast lijdt het project onder een gebrek aan mentors die nieuwe developers kunnen begeleiden en stimuleren. ‘Nieuwe vrijwilligers voor development duiken regelmatig op, maar ons tekort aan mentors maakt het erg moeilijk om die vrijwilligers actief te houden’, aldus het draft Apache-rapport. Het niveau van ingediende code (commits) blijft laag, vervolgt de interne rapportage, ‘slechts een paar simpele fixes zijn committed’.
PCworld wijst op de opmerking in het rapport dat nieuwe development van OpenOffice nagenoeg niet bestaand is. ‘De community heeft maar een paar actieve developers’, aldus de melding aan de Apache-board. Dat is in de praktijk al merkbaar. Het huidige OpenOffice is versie 4.1.1 die in augustus vorig jaar is uitgekomen. De ontwikkeling van 4.1.2 is nog gaande, wat een bugfix release wordt met wel een nieuwe feature, namelijk digitaal ondertekende installers en executables die dan geen onterechte waarschuwingen geven op Windows-systemen.
Apache zoekt hulp
Het OpenOffice-team zoekt dan ook developers en wil daarvoor samenwerking aangaan met andere projecten, die zijn afgeleid van de OpenOffice-code zoals LibreOffice. ‘We willen al die verschillende communities blijven bedienen en daarvoor hebben we jouw hulp nodig’, luidt de oproep in een recente blogpost van Apache OpenOffice.
De ontwikkelaars bij het Apache-project nodigen alle relevante OpenOffice-afgeleiden uit, en de bijbehorende communities en leveranciers, om ideeën voor samenwerking en verbeteringen te bespreken. Het organiseren van een OpenOffice Ecosystem Meetup kan een optie zijn, aldus de blogpost ‘Collaboration is in our DNA’. De langzame ontwikkeling van OpenOffice steekt kaal af tegen de ontwikkeling van LibreOffice dat afgelopen jaar soms wel twee nieuwe releaes per maand had. Dat waren dan wel deels bugfixende releases, met kleine verhogingen van het versienummer.
Stapje dichter naar Microsoft Office
Ondertussen staat er voor komende zomer dus een major release op de planning. Die aankomende versie 5.0 is eigenlijk de 4.5-release die vanwege flinke verbeteringen is ‘opgewaardeerd’ naar een volledig versienummer hoger. Daarnaast is 5.0 gekozen om het vijfjarig bestaan van LibreOffice te vieren, om de komst naar 64-bit op Windows te benadrukken en om de latere komst naar de cloud en smartphoneplatformen in te luiden.
Onder de verbeteringen in 5.0 zit ook weer een stapje dichter naar het veelgebruikte Microsoft Office toe. Daarmee wordt een compatibiliteitserfenis vanuit OpenOffice gefixt. Meer LibreOffice-fixes worden verwacht uit de weekendlange bughunt die al is aangekondigd bij het uitbrengen van de huidige versie 4.4.3 begin deze maand.