Microsoft maakt een einde aan zijn dubbele productlijnen voor instant messaging. Lync gaat eruit ten gunste van een bedrijfsvariant van Skype, genaamd Skype for Business . Beheerders kunnen het oude Lync nog wel even aanhouden.
Het is nu bijna acht jaar na het debuut van Lync-voorloper Office Communicator, vier jaar na de naamswijziging in Lync en bijna drie jaar na Microsofts miljardenovername van Skype. De twee productlijnen voor instant messaging (im), VoIP (voice over ip) en videoconferencing vertonen geen volledige overlap, maar wel voldoende om analisten aan te zetten tot kritische vragen over het aanhouden van deze overlap.
Microsoft zet nu een streep door de gescheiden werelden van Lync en Skype. Eerstgenoemde, het zakelijke product voor instant messaging, videoconferencing en online-samenwerking (collaboration), komt officieel te vervallen. De daadwerkelijke software wordt echter niet geschrapt. Lync wordt deels omgedoopt en deels verbouwd.
Uiterlijke en innerlijke makeover
De communicatiesoftware die is gelinkt aan Microsofts veelgebruikte productiviteitspakket Office heet niet langer Lync: het is nu officieel Skype for Business. Daarbij krijgt het meer het uiterlijk van Skype. De operatie die de Office-maker nu doorvoert is echter meer dan een naamswijziging en een uiterlijke makeover. Lync krijgt ook functies toegevoegd van Skype, zoals het maken van verbindingen (voor instand messaging, audio én video) met de grote groep aan gebruikers van het gewone Skype. Microsoft benadrukt dat de beveiliging en beheermogelijkheden van Lync intact blijven.
Deze veranderingen voor Lync zijn eind vorig jaar al aangekondigd en worden nu doorgevoerd. Microsoft distribueert in de Office-patchronde van deze maand de bijgewerkte clientsoftware naar zakelijke gebruikers. Klanten die Office 2013 Pro Plus of bepaalde varianten van het cloudabonnement Office 365 gebruiken, krijgen de nieuwe instant messaging-software dus automatisch binnen. Eindgebruikers moeten daar wel over voorgelicht worden, adviseert Microsoft.
Overstap uitstellen
Beheerders die deze verandering willen afhouden voor hun organisatie kunnen het ‘oude’, vertrouwde Lync in stand houden binnen hun infrastructuur. Microsoft biedt hiervoor instructies om de defaultinstelling – die voortaan de Skype-gebruikersinterface is – te wijzigen. Dit geldt zowel voor Lync Online als voor Lync Server 2013. Het lijkt er wel op dat dit slechts uitstel is. In de FAQ bij de aankondiging op 15 april 2015 heeft Microsoft het over ‘meer voorbereidingstijd nodigte hebben voor Skype for Business, alvorens te upgraden’..
Bij de overname van Skype in mei 2011 heeft Microsoft al aangegeven dat de bekende instant messaging- en VoIP-software de superlijm zou worden voor zijn diverse producten en diensten. Het recordbedrag van 8,5 miljard dollar gaf de koper een communicatieplatform dat de link moest leggen tussen uiteenlopende Microsoft-productlijnen: van Xbox en MSN Messenger tot Office, Outlook en Lync.